1. Ποια εποχή φυτεύονται τα κρεμμύδια;
Για την καλλιέργεια του ξερού κρεμμυδιού, ανάλογα την ποικιλία και ανάλογα την περιοχή, φυτεύουμε την περίοδο Φεβρουαρίου – Απριλίου ή μέσα στο φθινόπωρο, την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Το χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο στον κήπο μας, εκτός από την περίοδο του χειμώνα που έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα.
2. Πώς φυτεύουμε τα κρεμμύδια;
Για τη φύτευση του κρεμμυδιού μπορούμε να επιλέξουμε σπόρο, τον μαύρο κρεμμυδόσπορο, γνωστό και ως μπαρούτι, ή μπορούμε να επιλέξουμε κοκκάρι κρεμμυδιού που είναι μικροί βολβοί κρεμμυδιού.
Η φύτευση κοκκαριού επιλέγεται πιο συχνά σε σχέση με τον κρεμμυδόσπορο, καθώς έχει ταχύτερο φύτρωμα και παραγωγή μεγαλύτερου βολβού κρεμμυδιού.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ξεχωριστές ποικιλίες για την παραγωγή χλωρού κρεμμυδιού που δίνουν πλούσιο φύλλωμα και χοντρό βλαστό, και άλλες για την παραγωγή ξερού κρεμμυδιού.
3. Πώς επιλέγουμε κοκκάρι κρεμμυδιού για φύτευση;
Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους κοκκαριού είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας μας.
Το ιδανικό μέγεθος για το κοκκάρι που προορίζεται για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού είναι αυτό που έχει διάμετρο 1,5-2 εκατοστών.
Το κοκκάρι μεγαλύτερου μεγέθους προτιμάται για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς δίνει πιο χοντρό βλαστό, ενώ εμφανίζει γρήγορα ανθικό στέλεχος με αποτέλεσμα να περιορίζεται το μέγεθος του βολβού που θα σχηματιστεί στο έδαφος.
Όταν φυτεύουμε σφαιρικό κοκκάρι στον κήπο μας, θα μας δώσει παραγωγή πεπλατυσμένων βολβών κρεμμυδιού ενώ το επίμηκες ή κωνικό κοκκάρι θα μας δώσει παραγωγή βολβών στρογγυλού σχήματος.
4. Σε τι αποστάσεις φυτεύονται τα κρεμμύδια;
Για τη φύτευση του κρεμμυδιού στον κήπο, ανοίγουμε αυλάκια και φυτεύουμε σε αποστάσεις 30 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται μεταξύ τους σε αποστάσεις 10 εκατοστών για το ξερό κρεμμύδι και 5-7 εκατοστών για το χλωρό κρεμμυδάκι.
5. Πώς βελτιώνουμε το χώμα για την φύτευση του κρεμμυδιού;
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού αναπτύσσεται καλύτερα και σχηματίζει μεγαλύτερους βολβούς όταν γίνεται σε ελαφρύ αφράτο χώμα με καλή αποστράγγιση.
Για την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε στο χώμα οργανική ουσία και υλικά βελτίωσης του εδάφους, όπως χωνεμένη κοπριά και το κομπόστ.
Κατά την φύτευση των βολβών του κρεμμυδιού, μπορούμε να προσθέσουμε συμπληρωματικά πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το χώμα με θρεπτικά συστατικά.
6. Πως φυτεύουμε κρεμμύδια σε γλάστρα;
Εκτός από τον κήπο, μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε κρεμμύδια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, αρκεί να τις τοποθετήσουμε σε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.
Επιλέγουμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες με μικρό βάθος 15-20 εκατοστών και μεγάλη επιφάνεια, ώστε να χωρέσουν αρκετοί βολβοί κρεμμυδιού.
Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά και περλίτη που εξασφαλίζει καλό αερισμό και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει κατά το πότισμα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας μίγμα φύτευσης για τη φύτευση του κρεμμυδιού χρησιμοποιώντας τύρφη, κοπριά και περλίτη σε αναλογία 2:1:1.
7. Κι ένα μυστικό για τη φύτευση του κρεμμυδιού
Το βάθος φύτευσης του κρεμμυδιού μέσα στο χώμα πρέπει να είναι περίπου ένα εκατοστό, ίσα -ίσα δηλαδή να καλύπτεται από το χώμα το πάνω μυτερό μέρος του βολβού.