To κλάδεμα αποτελεί μία από τις βασικές εργασίες στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς για να αναπτύξει υγιή βλάστηση, να εξασφαλίσουμε πλούσια καρποφορία και να έχουμε πιο εύκολη συγκομιδή.
Η μουσμουλιά αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά καρποφόρα δέντρα που συναντάμε σε αυλές και κήπους, αρκετές φορές όμως παρατηρούμε το κλάδεμα της να παραμελείται.
Αρκετοί θεωρούν ότι οι μουσμουλιές δε χρειάζονται κλάδεμα, ωστόσο όταν δεν κλαδεύονται αναπτύσσουν μεγάλους και πυκνούς βλαστούς που σταδιακά συντελούν σε εξασθένηση του δέντρου και σε μειωμένη καρποφορία.
Ας δούμε λοιπόν ποια εποχή κλαδεύουμε τις μουσμουλιές, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα της μουσμουλιάς ώστε να έχουν ζωηρή βλάστηση και ζουμερά μούσμουλα γεμάτα γεύση.
1. Πoια εποχή κλαδεύουμε τις μουσμουλιές;
To κλάδεμα της μουσμουλιάς διακρίνεται σε: α) κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια για να δώσουμε σχήμα και β) σε κλάδεμα καρποφορίας που πραγματοποιείται σε μεγαλύτερα δέντρα για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών.
Σε αρκετούς ερασιτέχνες καλλιεργητές, υπάρχει μία σύγχυση αν η μουσμουλιά πρέπει να κλαδεύεται τον χειμώνα ή κάποια άλλη εποχή.
Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα διαμόρφωσης είναι την περίοδο της άνοιξης, ενώ για το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς είναι από τα μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή των καρπών.
2. Ποια εργαλεία χρειαζόμαστε για το κλάδεμα της μουσμουλιάς;
Για να κλαδέψουμε τις μουσμουλιές χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία κλαδέματος όπως ένα κλαδευτήρι κι ένα πριόνι, ενώ για ψηλότερους βλαστούς χρησιμοποιούμε κονταροψάλιδο και κονταροπρίονο.
3. Πώς κλαδεύουμε τις νεαρές μουσμουλιές;
Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων μουσμουλιάς γίνεται σταδιακά τα 2-3 πρώτα χρόνια με ελαφρές επεμβάσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι μουσμουλιές νωρίς την καρποφορία.
Με το κλάδεμα διαμόρφωσης, η μουσμουλιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, που διαθέτει 4-5 βασικούς κεντρικούς βλαστούς που σχηματίζουν γωνία 60 μοιρών με τον κεντρικό κορμό.
Σε κάθε κεντρικό βλαστό της μουσμουλιάς, με το κλάδεμα διαμόρφωσης, διατηρούμε 2-3 καλά σχηματισμένους βλαστοί της μουσμουλιάς σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
4. Πώς κλαδεύουμε τις μουσμουλιές για πλούσια καρποφορία;
Το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς γίνεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση του κυπελλοειδούς σχήματος του δέντρου.
Αφαιρούμε ξερούς και ασθενείς βλαστούς της μουσμουλιάς, ειδικά όσους έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς που προκαλεί μαυρίσματα στα φύλλα και τους καρπούς.
Παράλληλα, φροντίζουμε με το κλάδεμα να απομακρύνουμε αρκετούς εσωτερικούς βλαστούς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και περισσότερη ηλιοφάνεια.
Μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάσουμε με σκεύασμα χαλκού το φύλλωμα της μουσμουλιάς και να καλύψουμε με πάστα κλαδέματος τις τομές που κάναμε για να προστατεύουμε την μουσμουλιά από προσβολή ασθενειών.
5. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Για να απολαύσουμε μεγάλα μούσμουλα και να επιτύχουμε πρωίμιση της παραγωγής, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα μέσα στην άνοιξη αφαιρώντας τους μικρότερους καρπούς που έχουν σχηματιστεί, καθώς και όσους τρίβονται μεταξύ τους.