Η Δανία ξανασκέπτεται την αμυντική συμφωνία που έκανε επι εποχής Μπάιντεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμφωνία  που συνήψε η Δανία με την Αμερικανική Κυβέρνηση επί διοικήσεως Τζο Μπάιντεν θα ξανασυζητηθεί στη Βουλή της Κοπεγχάγης  και αναμένεται να υιοθετηθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, γράφει η δανική dr.dk.

Όπως σημειώνεται, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να ακυρωθεί για δέκα χρόνια και θα δώσει στην αμερικανική άμυνα «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στις τρεις αεροπορικές βάσεις στο Karup, στο Skrydstrup και στο Aalborg.

Εάν επρόκειτο να αποφασιστεί από τον απλό Δανό, η Δανία θα απέρριπτε το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να τοποθετούν μόνιμα στρατιώτες και εξοπλισμό στη χώρα τους.

Αυτό δείχνει νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Epinion για το DR.

Ένα πλήρες 43 τοις εκατό πιστεύει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να απορριφθεί. Το 28 τοις εκατό θέλει να υιοθετηθεί, ενώ το 29 τοις εκατό λέει ότι δεν γνωρίζει.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην εφαρμογή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που συνήψε η Δανία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023. Η συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί για δέκα χρόνια και θα δώσει στην αμερικανική άμυνα «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στις τρεις  κύριες αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Όταν υπογράφηκε, πρόεδρος ήταν ο Τζο Μπάιντεν. Σήμερα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και θέλει να βάλει χέρι στη Γροιλανδία, η οποία έχει δημιουργήσει μια σαφώς τεταμένη σχέση μεταξύ της Δανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό οδήγησε πολλά μέρη να πιστέψουν ότι ίσως θα ήταν καλή ιδέα να αναβληθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαβαστεί για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Δανίας στις 11 Απριλίου και τελικά να εγκριθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στοιχεία για την αμυντική συνεργασία

Η συμφωνία συνήφθη τον Δεκέμβριο του 2023.

Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξάγουν μια σειρά στρατιωτικών δραστηριοτήτων εντός και από το δανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της στάθμισης προσωπικού, αποθήκευσης στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού, συντήρησης, εκπαίδευσης και ασκήσεων.

Η συμφωνία παρέχει στον αμερικανικό στρατό εύκολη πρόσβαση και παρουσία σε επιλεγμένες στρατιωτικές περιοχές στη Δανία σε συντονισμό με τις Δανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η συμφωνία καλύπτει τα τρία αεροδρόμια στο Karup, Skrydstrup και Aalborg.

Οι στρατιώτες υπόκεινται στην αμερικανική δικαιοδοσία, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διώξουν τους Αμερικανούς στρατιώτες εάν διαπράξουν εγκληματική ενέργεια στη Δανία και όχι οι τοπικές αρχές.

Η συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί για 10 χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει παρόμοιες συμφωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν: α. Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Τσεχία, Σουηδία και Φινλανδία.

Forsvarsministeriet

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ