Η φυτόφθορα είναι μία από τις πιο συχνές μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τα καρποφόρα δέντρα και είναι γνωστή με τις ονομασίες έλκος και σήψη του λαιμού, ενώ αναφέρεται ως κομμίωση όταν εμφανίζεται σε εσπεριδοειδή δέντρα.
Η φυτόφθορα προσβάλλει αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς, την καλλιέργεια της βερικοκιάς, την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της λεμονιάς, την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς, την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, την καλλιέργεια της κυδωνιάς, την καλλιέργεια της φυστικιάς, την καλλιέργεια της καστανιάς, καθώς και στην καλλιέργεια του αμπελιού.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής από φυτόφθορα είναι η εμφάνιση μίας κολλώδους ουσίας που μοιάζει με ρετσίνι πάνω στους κορμούς των δέντρων.
Η ασθένεια της φυτόφθορα παρουσιάζεται εκτεταμένα σε φυτώρια καρποφόρων δέντρων, καθώς και σε δεντροκομικές καλλιέργειες προκαλώντας σημαντική ζημιά. Πολύ συχνά, τη συναντάμε και σε μεμονωμένα καρποφόρα δέντρα που έχουμε στον κήπο μας που εμφανίζουν αρκετά προβλήματα λόγω φυτόφθορας και ξεραίνονται.
Η ασθένεια της φυτόφθορα αναπτύσσεται κυρίως σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών (20-25°C) και μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια στο έδαφος, καθώς επιβιώνει ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα της φυτόφθορα (κομμίωση) στα καρποφόρα δέντρα και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους.
Ποια είναι τα συμπτώματα της φυτόφθορα (κομμίωση) στα καρποφόρα δέντρα;
Η προσβολή από φυτόφθορα εμφανιζεται κυρίως στο λαιμό του δέντρου, δηλαδή στο σημείο του κορμού που βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλωθεί στις ρίζες και σε κάποιο άλλο σημείο του κορμού, ή σε κλαδιά που βρίσκονται κοντά στο έδαφος, ενώ μπορεί να συναντήσουμε και σαπίσματα των καρπών. Κατά την αρχική εμφάνιση της προσβολής, παρατηρούμε αλλοίωση σε σημεία του κορμού που εμφανίζεται σαν βρεγμένος, πιο σκούρος και ελαφρά βυθισμένος, ενώ σταδιακά ο φλοιος σκίζεται και πολύ συχνά να βγάζει κόμμι που μοιάζει με ρετσίνι. Τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από φυτόφθορα μπορεί να εμφανίσουν καχεκτική ανάπτυξη, κιτρίνισμα όλων των φύλλων, έντονη φυλλόπτωση και σταδιακή ή πιο γρήγορη ξήρανση.
Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τη φυτόφθορα στα καρποφόρα δέντρα;
Για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια της φυτόφθορα με οικολογικά μέτρα, κάνουμε ένα συνδιασμό προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων για να προστατέψουμε τα δέντρα μας.
Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φυτόφθορα
Επιλέγουμε καρποφόρα δέντρα που είναι εμβολιασμένα σε ανθεκτικά υποκείμενα και να μην προσβάλλονται από την ασθένεια της φυτόφθορα.
Φροντίζουμε να φυτεύουμε τα νέα δενδρύλλια στο ίδιο βάθος που ήταν και στη γλάστρα ή στο σακουλάκι του φυτωρίου για να μειώσουμε την πιθανότητα προσβολής από την ασθένεια.
Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των δέντρων, ειδικά σε εδάφη που δεν έχουν καλή αποστράγγιση για να μην υπάρχει υψηλή συγκέντρωση νερού που ευνοεί την εκδήλωση της ασθένειας της φυτόφθορα.
Αποφεύγουμε να έρχεται σε επαφή η βάση του κορμού των δέντρων με το νερό ποτίσματος γιατί δημιουργούνται συνθήκες υγρασίας που βοηθούν να αναπτυχθεί η ασθένεια της φυτόφθορα.
Επαλείφουμε τον κορμό των καρποφόρων δέντρων με βορδιγάλιο πολτό (μίγμα θειικού χαλκού και ασβέστη) για να προστατευτεί από την προσβολή της ασθένειας της φυτόφθορα.
Πραγματοποιούμε προσεκτική υλοποίηση των καλλιεργητικών εργασιών, όπως όργωμα ή κοπή χόρτων, αποφεύγοντας να πληγώνουμε τις ρίζες και τη βάση του κορμού των δέντρων για να μην υπάρξει ενδεχόμενο μόλυνσης από την ασθένεια της φυτόφθορα.
Θεραπευτικά μέτρα για την καταπολέμηση της φυτόφθορα
Απομακρύνουμε από τον κήπο ή το χωράφι δέντρα που έχουν εμφανίσει έντονη προσβολή ή καθολική ξήρανση γιατί μπορεί να μολύνουν και άλλα καρποφόρα δέντρα του χωραφιού.
Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε πληγές με βορδιγάλιο πολτό στον κορμό των δέντρων που έχουν μικρή προσβολή για να μην αναπτυχθεί περισσότερο η ασθένεια της φυτόφθορα.
Ποτίζουμε τα καρποφόρα δέντρα που έχουν ελαφριά προσβολή από φυτόφθορα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να μην επεκταθεί περισσότερο η προσβολή του δέντρου.
Κι ένα μυστικό για την προστασία από τη φυτόφθορα
Τα νεαρά καρποφόρα δέντρα ηλικίας 1-3 χρόνων που έχουν εμφανίσει έντονη καρποφορία είναι αρκετά ευαίσθητα στην ασθένεια της φυτόφθορα, καθώς εξαντλούνται στην προσπάθεια να διατηρήσουν όλους τους καρπούς τους. Για να τα προστατέψουμε, είναι σημαντικό να αφαιρούμε τους καρπούς των νεαρών δέντρων, αφήνοντας μόνο 1-2 καρπούς πάνω στο δέντρο, μόνο για να επαληθεύσουμε την ποικιλία του καρποφόρου δέντρου που έχουμε προμηθευτεί.