Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να υποδεικνύουν στην κυβέρνηση ποιες αποφάσεις θα ληφθούν. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το Μαξίμου για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, με τις οποίες ζητούν επέκταση στο σύνολο των ενστόλων των αυξήσεων που πήραν οι στρατιωτικοί, προκάλεσαν κρίση στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στους δύο υπουργούς ότι την επόμενη φορά που θα δημιουργήσουν πρόβλημα θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης και εκτός Νέας Δημοκρατίας. Η ίδια πηγή αποδίδει το αντάρτικο των δύο υπουργών στη μάχη για τη διαδοχή.
Η εμφανέστατη υπεροχή του Νίκου Δένδια τόσο στην κοινωνία όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκάλεσε νευρική κρίση στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Βασίλη Κικίλια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις πριν από τον ανασχηματισμό να αποπέμψει τους δύο αυτούς υπουργούς.
Τελικά τους κράτησε στην κυβέρνηση για λόγους ισορροπίας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Κύκλοι του Μαξίμου χαρακτηρίζουν ανέκδοτο τις δικαιολογίες που προβάλουν οι δύο υπουργοί ότι οι δηλώσεις τους έγιναν για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας. Οι ίδιοι κύκλοι παραπέμπουν στην κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ αλλά και στις επιθέσεις του Κικίλια κατά των πυροσβεστών.
Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή, γιατί το διαλυτικό κλίμα στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναγκαστικά δρομολογεί εξελίξεις. Σε περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίσει να ανέχεται αυτή την κατάσταση, τότε οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος.
Πιερρακάκης: Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών είπε αρχικά ότι «παραβιάζονται ανοιχτές θύρες» και υπενθύμισε ότι «σε μεγάλο βαθμό οι αυξήσεις είναι προγραμματισμένες» επισημαίνοντας ότι όλοι οι ένστολοι έχουν λαμβάνειν αυξήσεις 30 ευρώ τον μήνα από την 1η Απριλίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα πάρουν και τα 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας.
Εξήγησε, δε, ότι «έχουν προτεραιοποιηθεί οι ένοπλες δυνάμεις και με το ίδιο σκεπτικό θα γίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους ένστολους. Θα δούμε τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να στηρίξουμε τους ενστόλους αλλά με πλαίσιο, με χαρτί και μολύβι».
Με αφορμή τις «γαλάζιες» αντιδράσεις αναρωτήθηκε «πέρσι δεν είχαμε προτεραιοποιήσει τους υγειονομικούς για να έχουμε υγειονομική κάλυψη σε όλη τη χώρα;» και σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «έκανε σημαντική εξοικονόμηση καθώς είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε περισσότερους στρατηγούς από τις ΗΠΑ. Το μέρισμα αυτής της εξοικονόμησης επιστρέφει και μπαίνει και βαθμολόγιο».
Επαναλαμβάνοντας, δε, ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια» για αυξήσεις στους υπόλοιπους ένστολους, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε «έχουμε τον χρόνο με αιχμή τη ΔΕΘ και με τις ανακοινώσεις που είθισται να γίνονται πάντα από τον πρωθυπουργό σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο όπως γίνεται πάντα», διευκρινίζοντας ότι οι εξαγγελίες Δένδια έγιναν τώρα «για να προλάβουμε τα μηχανογραφικά των παιδιών».
Σχολιάζοντας, μάλιστα, ξανά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «κανείς από εμάς δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητος. Έχουμε το νου μας στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς αλλά πρέπει να στηριχθούν όλοι και όλες. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν και αυτό γίνεται με σταθερό ρυθμό, με γερά θεμέλια».
Σε άλλο σημείο ανέφερε, δε, ότι «δωρεάν ευαισθησία δεν υπάρχει. Στο υπουργείο Άμυνας έγιναν εξοικονομήσεις. Όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας συνεργάστηκα με τον κ. Χατζηδάκη για εξοικονομήσεις ώστε να γίνουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτό είναι τεκμήριο ευαισθησίας».
«Η οικονομική πολιτική βασίζεται στη δημοσιονομική σταθερότητα. Το αντίθετα από αυτό είναι το μνημόνιο. Η γενιά μας δεν θα επιστρέψει επιστροφή στο Μνημόνιο. Καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε με παροχολογία αλλά με σταθερότητα. Αν είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα, είναι γιατί υπάρχει σταθερό χέρι στη διακυβέρνηση» τόνισε, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό είπε πως «στρατευθήκαμε στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη από το 2016 ακόμα και με ετερόκλητα βιογραφικά γιατί ξέραμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν νέα μνημόνια».
Το «μήνυμα» Μαρινάκη
Σαφείς αιχμές κατά των Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τις χθεσινές τους δηλώσεις και αναρτήσεις για επέκταση των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε αστυνομία, λιμενικό και πυροσβεστική.
«Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, λέγοντας τόσο για τους δύο υπουργούς όσο και για τους άλλους βουλευτές: «Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει την αύξηση του εισοδήματος όλων των πολιτών και γι’ αυτό εφαρμόζει πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα.
«Το πού θα πάνε τα λεφτά όπως και συνολικά η οικονομική πολιτική αποφασίζεται από το οικονομικό επιτελείο με καθοδήγηση του πρωθυπουργού με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με όρους αναρτήσεων ή δηλώσεων στα μέσα ενημέρωσης», είπε. Ερωτηθείς για την ακύρωση της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα, θα το επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση «δεν θα μπει ποτέ στη λογική του “δώστα όλα”. Θέλουμε η χώρα μας στο 2025 να κοιτάξει τους πολίτες για το παρών και το μέλλον». Ως εκ τούτου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στη δεκαετία του 1980 αλλά και στη δεκαετία των μνημονίων.
Ο μιζοτακης θά κρατήσει την “””κυβέρνηση”””του με χέρια καί με δόντια καί ας τον ξεφτελιζουν οι δεύτεροι τής ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΉΣ ΟΡΓΆΝΩΣΗΣ, γιατί διαφορετικά θα σταματήσει η ΛΕΗΛΑΣΊΑ καί μπορεί να βρεθεί με Ριγέ κουστούμι.
Οι μιζοτακηδες είναι γνωστοί σέ όλον τον Πλανήτη ( εκτός τού 41% ΣΑΝΟΦΑΓΩΝ ) ότι δεν τά παρατάνε μέχρι νά φάνε καί νά Λεηλατήσουν μέχρι Τελευταίου Ευρώ, από αυτά πού μπορούνε νά φάνε καί νά Λεηλατήσουν.
ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΆΔΟΣΗ από ΠΑΠΟΎ σέ ΕΓΓΟΝΌ.
Όμως κάποιος θά πληρώσει .
Δεν ΓΙΝΕΤΑΙ τόση ΛΕΗΛΑΣΊΑ νά περάσει ΑΤΙΜΏΡΗΤΗ.
Θά ΔΟΎΜΕ.