Καλαμπόκι, το λαχανικό που συνόδευε τις καλοκαιρινές βόλτες των παιδικών μας χρόνων.
Μέχρι σήμερα, το καλαμπόκι έχει φανατικούς θαυμαστές και αποτελεί μία εξαιρετικά γευστική και υγιεινή επιλογή για να απολαύσουμε βραστό ή ψητό. Φυτεύεται στον κήπο την άνοιξη, ενώ με λίγη προσπάθεια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα.
Ο αραβόσιτος, όπως αλλιώς ονομάζεται το καλαμπόκι, κατάγεται από την κεντρική Αμερική.
Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα, εμφανίζοντας αρσενικά άνθη στην κορυφή του φυτού, τα οποία επικονιάζουν τα θηλυκά που βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία.
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει πολλές βιταμίνες, πρωτεΐνες και πλήθος αντιοξειδωτικών στοιχείων.
Κι επειδή κανένα καλαμπόκι δε συγκρίνεται σε γεύση με το φρέσκο καλαμπόκι από τον κήπο μας, ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες για να φυτέψουμε μαζί με τα μυστικά της καλλιέργειας του καλαμποκιού.
1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες καλαμποκιού;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαμποκιού για να καλλιεργήσουμε. Προτιμούμε γλυκές ποικιλίες καλαμποκιού που ο καρπός έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητητα σε σάκχαρα σε σχέση με άλλες ποικιλίες καλαμποκιού όπως σκληρόκοκκο, το οδοντοειδές και το κηρώδες.
Όσον αφορά το χρώμα του καρπού, συναντάμε λευκές, κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες καλαμποκιού, άλλες πιο γλυκές και άλλες έχουν με πιο σκληρό φλοιό.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι ποικιλίες καλαμποκιού για να φτιάξουμε το γνωστό ποπ κορν που όλοι αγαπήσαμε στις αίθουσες του σινεμά.
Υπάρχουν και ποικιλίες καλλωπιστικού καλαμποκιού με εντυπωσιακούς σπόρους διαφόρων χρωμάτων για να διακοσμήσουμε τον κήπο μας ή τις γλάστρες του μπαλκονιού μας.
Ανάλογα τη διάρκεια καλλιέργειας, υπάρχουν ποικιλίες πρώιμης ωρίμανσης που συγκομίζονται σε 60-70 μέρες, καθώς επίσης ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης που χρειάζονται πάνω από 3 μήνες για να τις συγκομίσουμε.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ποικιλίες καλαμποκιού χαμηλής ανάπτυξης, κατάλληλες για να καλλιεργηθούν σε γλάστρα.
2. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση του καλαμποκιού;
Η καλλιέργεια καλαμποκιού απαιτεί βαθύ και γόνιμο έδαφος που να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και να διαθέτει καλή αποστράγγιση.
Πριν τη φύτευση του καλαμποκιού, σκαλίζουμε βαθιά το χώμα και ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.
Το καλαμπόκι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες.
3. Πώς φυτεύουμε το καλαμπόκι και σε τι αποστάσεις φύτευσης;
Το καλαμπόκι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Αν και στα φυτώρια συναντούμε έτοιμα φυτά καλαμποκιού, αποφεύγουμε να φτιάχνουμε φυτά καλαμποκιού στο σπορείο, καθώς όταν το καλαμπόκι δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα, μπορεί να «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης.
Πριν την σπορά, βάζουμε τους σπόρους καλαμποκιού το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα.
Φυτεύουμε λοιπόν τους σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
4. Πως φυτεύουμε το καλαμπόκι σε γλάστρες;
Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε καλαμπόκι σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας αρκετά εύκολα.
Προμηθευόμαστε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, σχετικά μεγάλες, 30 εκατοστά σε πλάτος και ύψος, για να έχουν ευστάθεια, λόγω της ανάπτυξης που έχουν τα καλαμπόκια. Οι γλάστρες πρέπει να διαθέτουν τρύπες για να απομακρύνεται το νερό κατά το πότισμα.
Φυτεύουμε σε κάθε γλάστρα 3 έτοιμα φυτά ή σπόρους καλαμποκιού σε απόσταση 20 εκατοστά μεταξύ τους, σε διάταξη τριγώνου. Διατηρούμε τις γλάστρες των καλαμποκιών σε σημεία προστατευμένα από τον αέρα, που διαθέτουν νότιο για να εξασφαλίσουμε αρκετή ηλιοφάνεια στην καλλιέργεια.
5. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του καλαμποκιού;
Το καλαμπόκι θέλει τακτικό πότισμα και αρκετή ποσότητα νερού για να έχει μεγάλη ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών. Ειδικά από την περίοδο της άνθησης μέχρι και την αύξηση των καρπών, οι ανάγκες σε πότισμα είναι αρκετά πιο αυξημένες.
Εκτός από το στάδιο ανάπτυξης του καλαμποκιού, η ποσότητα και η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Αμμώδη εδάφη χρειάζονται πιο συχνά ποτίσματα σε σχέση με βαρύτερα αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν περισσότερο νερό.
6. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στα καλαμπόκια;
Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη φυτών και ικανοποιητική καρποφορία.
Εκτός από τη βασική λίπανση που ενσωματώνουμε στο χώμα κατά την φύτευση του καλαμποκιού, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχουμε καλή καρποφορία.
Συμπληρωματικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ψεκασμός στο φύλλωμα των καλαμποκιών με σκεύασμα πλούσιο σε λίπασμα ψευδάργυρου βοηθά στην ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών.
7. Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα και τις ασθένειες του καλαμποκιού;
Η καλλιέργεια του καλαμποκιού προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες και έντομα. Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς του καλαμποκιού όπως η ανθράκωση και η σκωρίαση, μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα χαλκού.
Για διάφορά έντομα που προσβάλλουν το καλαμπόκι όπως το σκουλήκι του καλαμποκιού, τις βρωμούσες, την μελίγκρα, καθώς και τον τετράνυχο ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά καλαμποκιού κάθε δύο βδομάδες, διαλύοντας 20cc άλατα καλίου και 1ml φυσική πυρεθρίνη σε ένα λίτρο νερό.
Επίσης, προσθέτουμε θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών που βοηθάει προληπτικά στην καταπολέμηση του τετράνυχου. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε τη σπιτική συνταγή με σκόρδο και κρεμμύδι που περιγράφουμε στο άρθρο μας με τις συνταγές με φυσικά υλικά για προστασία φυτών.
8. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού;
Για να βελτιώσουμε την απόδοση της καλλιέργειας ώστε να σχηματίσουμε μεγαλύτερους καρπούς καλαμποκιού, μπορούμε να αφαιρέσουμε τις αρσενικές ανθοταξίες που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού.
Βέβαια, η αφαίρεση των αρσενικών λουλουδιών, γίνεται μετά την επικονίαση των θηλυκών ανθοταξιών ώστε να έχουν σχηματιστεί οι καρποί του καλαμποκιού.
9. Πότε είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή το καλαμπόκι;
Ανάλογα την ποικιλία του καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, είναι διαφορετικός και ο χρόνος συγκομιδής του καλαμποκιού. Συνήθως, συλλέγουμε τους καρπούς (σπάδικες) του καλαμποκιού 2,5-3,5 μήνες μετά την φύτευση του καλαμποκιού και για αυτό είναι σημαντικό να σημειώνουμε.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την ωρίμανση του καλαμποκιού, ο σπάδικας, δηλαδή η ανθοταξία του καλαμποκιού, γίνεται σκληρή και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.
Επίσης, αν πιέσουμε τους σπόρους του καλαμποκιού με το δάχτυλο μας και θα βγει ένα υγρό σα γάλα, τότε το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή.
10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια καλαμποκιού
Το καλαμπόκι όταν φυτεύεται και καλλιεργείται μαζί με φασόλια, κολοκυθιές, πατάτες, αγγούρι, πεπόνι και μαϊντανό δίνει καλή παραγωγή ενώ παράλληλα εξοικονομούμε αρκετό χώρο. Κατά την συγκαλλιέργεια καλαμποκιού και φασολιού, οι ποικιλίες αναρριχόμενου φασολιού αναπτύσσονται πάνω στο καλαμπόκι που φυτεύεται σε κοντινή απόσταση και δεν χρειάζονται υποστήλωση.