Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
Μου έγινε από έναν Έλληνα πολιτικό συγκεκριμένου κόμματος η εξής ερώτηση: «η Κύπρος είναι Ελληνική;», θα του απαντήσω δημόσια χρησιμοποιώντας υλικό του Κύπριου συγγραφέα Αντώνη Αντωνά, που αναφέρεται στην πανάρχαια ιστορία της Κύπρου μας και τα τοπωνύμια της.
Διαβάζοντας θα δούμε ότι όλα σχεδόν τα τοπωνύμια στην Ελληνική Κύπρου, προέρχονται από τους Έλληνες προγόνους μας ιδρυτές. Μερικά τοπωνύμια της Κύπρου, τα οποία βεβαιώνουν τις βαθιές ελληνικές αρχέγονες της ρίζες.
· Αθηαίνου, από τον πρώτο οικιστή Έλληνα Αθηνογένη.
· Αστρομερίτης, από τον πρώτο οικιστή Έλληνα που καταγόταν από το Άστρος Πελοποννήσου ή και από όνομα Αφροδίτης που ονομαζόταν και Αστρά.
· Άσσια,από τους πρώτους οικιστές που καταγόταν από το Άσσος Μ. Ασίας.
· Αχερίτου, από όνομα θεάς Αφροδίτης που ονομαζόταν και Ασιερά, Αστάρτη.
· Βρομολαξιά ή σημερινή Δρομολαξιά, από το Βρόμιον ( Βρομολαξιά), επίθετο του Βάκχου. Αρχαίος οικισμός βρέθηκε περί τα 2 χλμ. από το χωριό, που χρονολογείται από το 1400 π.Χ. Αρχαία αγγεία απεικονίζουν τον Βάκχο Βρόμιον.
· Δερύνεια, από οικιστές που ήρθαν από την πόλη του Νέστωρα, Γερύνεια
· Ιδάλιον, από χρησμό του Μαντείου των Δελφών που δόθηκε σε έλληνες οικιστές με αρχηγό τον Χαλκάνορα να βρουν στη Κύπρο το μέρος όπου ο ήλιος ανατέλλει φωτεινός. Φτάνοντας στη περιοχή όλοι φώναξαν για τον ήλιο του Ιδαλίου… «Ίδον Άλιον», είδα τον λαμπερό ήλιο.
· Καραβάς, από οικιστή ναυπηγό που ναυπηγούσε τέλειες πολεμικές τριήρεις. Οι πολεμικές τριήρεις της Κύπρου, ήταν ξακουστές και χρησιμοποιήθηκαν και στην εκστρατεία του Μ. Αλέξανδρου σε όλες τις ναυμαχίες και ειδικά στην Ινδία.
· Καρπάσι, από την αρχαία λέξη Κάρπασος, λεπτό λινάρι, που παραγόταν στη περιοχή. Από αγνό Καρπασίτικο βαμβάκι που το χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι σαν φυτίλι, για την άσβεστο φλόγα της θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα.
· Μόρφου, από εποίκους Λάκωνες, που έχτισαν περικαλλή ναό της θεάς Αφροδίτης, η οποία έφερε και όνομα Θεά – Μορφώ ( Όμορφη). Αρχικά λεγόταν Θεομόρφου και μετά παρέμεινε το Μόρφου.
· Λήδρα, η σημερινή Λευκωσία, από την αρχαία Ελληνική πόλη Λέδρες. (Λευκωσία, από τον πρίγκιπα Λεύκιο γιο του έλληνα βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο Α΄, ο οποίος την ανοικοδόμησε και ανακαίνησε.)
· Λάρνακα – Κίτιον, από τις αρχαίες ελληνικές νεκροπόλεις όπου οι νεκροί θάβονταν σε μαρμάρινες λάρνακες σαρκοφάγους
· Κίτιον. Αρχαία Μυκηναϊκή πόλη, βασίλειο της Κύπρου. Η πόλη αναφέρεται από τον 12ο αιώνα π.Χ. σε Αιγυπτιακές γραφές και στην Αγία Γραφή. Μετά τον Τρωικό πόλεμο το Κίτιον εξελίσσεται σε πνευματικό και εμπορικός κέντρο του Ελληνισμού. Κατά τον Ιώσηππο ( Ιωσήππου Εβραϊκά αρχ. Α. 7.), η πόλη ιδρύθηκε μετά τον κατακλυσμό του Νώε και δόθηκε από τον Νώε στον Χετίμ ή Κιτίμ γιο του Ιαυάν, ο οποίος, κατά την παράδοση ήταν Έλληνας. Είναι η πρώτη πόλη, που ιδρύθηκε στον Ελληνικό χώρο και η αρχαιότερη. Αναφέρεται 28 φορές στην Παλαιά Διαθήκη.
· Πάφος. Από τον γιο του Κίνυρα του ιδρυτή της πόλης Πάφου.
· Κερύνεια, από Αχαιούς που ήρθαν από τη αρχαιότατη πόλη Κυρηνεία της Αχαϊας από το 1300 π.Χ. Ιδρυτές οι Αχαιοί Κηφέας και Πράξανδρος θρυλικοί ήρωες του Τρωικού Πολέμου. Κ.λ.π.
Να μην αναφέρουμε τους αγώνες της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη των Εγγλέζων αποικιοκρατών και την ένωση με την Ελλάδα, αλλά και τις απαγχονίσεις νεαρών παιδιών από τους δυνάστες τους όπως του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Στη δίκη του όταν τον ρώτησε ο δικαστής: « Έχεις να είπης τι, διατί να μην σου επιβληθεί ποινή;». Ο Ευαγόρας παραδέχτηκε την ενοχή του λέγοντας: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα, το έκαμα ως Ελλην…» και όταν η μάνα του πήγε να τον αντικρίσει για τελευταία φορά πριν την εκτέλεση, αυτός την παρηγόρησε με τα λόγια: « Μη θρηνείς μάνα, πεθαίνω για την Ελλάδα». ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, και εμείς σήμερα αναρωτιόμαστε αν η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ; Η απάντηση είναι ΝΑΙ στις καρδιές, στην ψυχή, στην ουσία, είμαστε ένα έθνος σε δυο κράτη.