Στη Σλοβακία αρνούνται να φάνε αλεσμένα σκουλίκια εγκεκριμένα από την ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βιομηχανία αρτοποιίας της Σλοβακίας σταμάτησε να χρησιμοποιεί στα προϊόντα της συστατικά εγκεκριμένα από την ΕΕ που περιέχουν έντομα.

 Σε κοινό ψήφισμα, η βιομηχανία αρτοποιίας συμφώνησε να σταματήσει να χρησιμοποιεί συστατικά με βάση τα έντομα στα προϊόντα της, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει πιστοποιήσει και εγκρίνει για ανθρώπινη κατανάλωση τα τελευταία χρόνια.

Ο Σύνδεσμος Αρτοποιών, Ζαχαροπλαστείων και Κατασκευαστών Ζαχαροπλαστικής της Σλοβακίας (SZPCC), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων στη βιομηχανία αρτοποιίας της χώρας και απασχολεί περισσότερους από 12.000 εργάτες, ενέκρινε μια δεσμευτική κοινή δήλωση κατά της χρήσης συστατικών με βάση τα έντομα στη γενική συνέλευση του Μαρτίου.

«Αν κάποιος θέλει να φάει αλεσμένα σκουλήκια, θα πρέπει να απευθυνθεί σε προϊόντα από τη Δυτική Ευρώπη, τα οποία οι αλυσίδες εισάγουν χύμα. Σίγουρα δεν θα βρουν τέτοια συστατικά στα σλοβακικά. Στη γενική συνέλευση της περασμένης εβδομάδας, τα μέλη του Σλοβακικού Συνδέσμου Αρτοποιών, Ζαχαροπλαστείων και Ζαχαροπλαστικής συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν σκοπεύουν να συμπληρώσουν αποδεδειγμένες συνταγές ή σκόνες από σκόνη», γράφει σλοβακικό δημοσίευμα.

Στην ομόφωνη απόφασή της, η SZPCC δηλώνει ότι οι σλοβακικές βιομηχανικές εταιρείες σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουν τέτοια συστατικά στα προϊόντα τους, ακόμη κι αν αυτό απαιτείται άμεσα από διεθνείς αλυσίδες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διανομή προϊόντων αρτοποιίας στη Σλοβακία.

«Αν θέλετε να απολαύσετε ψιλοκομμένες προνύμφες, επιλέξτε προϊόντα Δυτικής Ευρώπης που βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων και που εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες από αλυσίδες καταστημάτων. Τέτοια συστατικά σίγουρα δεν υπάρχουν στα σλοβακικά προϊόντα», τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του σλοβακικού οργανισμού αρτοποιίας, Μίλαν Λαπσάνσκι.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στη χρήση καλαμποκιού που έχει υποστεί επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία στη βιομηχανία τροφίμων, δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστη έρευνα για το πώς η κατανάλωση συστατικών με βάση τα έντομα θα επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων μακροπρόθεσμα.

Τόνισε ότι και οι οικονομικές και ηθικές δικαιολογίες έχουν τα όριά τους και δεν θα υποκύψουν στις πιέσεις περιβαλλοντικών ακτιβιστών ή αλυσίδων καταστημάτων για αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς, τα τρόφιμα που περιέχουν διάφορα πρόσθετα με βάση τα έντομα είναι διαθέσιμα στην αγορά της ΕΕ για περισσότερα από δύο χρόνια.

Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης για τέτοια προϊόντα.

Επί του παρόντος, μια τέτοια υποχρέωση «σαφώς ορατής ένδειξης» ισχύει μόνο στην Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ η παρουσία τέτοιων προσθέτων πρέπει να αναφέρεται μόνο στη συνήθη επισήμανση του περιεχομένου.

Στη Σλοβακία, σύμφωνα με το τοπικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας Τροφίμων (PKS), η ετήσια παραγωγική ικανότητα του κλάδου αρτοποιίας είναι κοντά στους 290 χιλιάδες τόνους, γεγονός που θα επέτρεπε σχεδόν πλήρη αυτάρκεια, αλλά οι τοπικοί φορείς της βιομηχανίας χρησιμοποιούν μόνο λίγο περισσότερο από το 50% της παραγωγικής ικανότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του SZPCC που δημοσιεύθηκαν φέτος, η ποσότητα και το μερίδιο των προϊόντων αρτοποιίας που εισάγονται στη Σλοβακία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και πέρυσι ανήλθαν σε περισσότερους από 55 χιλιάδες τόνους.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα προέρχονται από το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Πολωνία και η συντριπτική τους πλειοψηφία πωλείται στα ράφια των διεθνών αλυσίδων καταστημάτων.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ