Το Υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ουσιαστικώς ακύρωσε τις όποιες παράνομες τουρκολυβικές διεκδικήσεις, δίνοντας άδεια στην Chevron για έρευνα σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της νήσου Κρήτης.
Ειδικότερα ο αμερικανικός κολοσσός Chevron εκδήλωσε επισήμως το ενδιαφέρον του -και το αποδέχθηκε η Ελλάς – για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο μπλοκ νότια της Κρήτης με τα οποία φλέρταρε εδώ και καιρό.
Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ» βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση με την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού το 2014.
Από την στιγμή που η Chevron θα πραγματοποιήσει έρευνες στα συγκεκριμένα οικόπεδα αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει εμπράκτως την ελληνική ΑΟΖ και ουσιαστικά ακρωτηριάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εφ’όσον η Chevron η οποία είναι το «μακρύ χέρι» του αμερικανικού κράτους (όπως και η Exxon Mobil) αναγνωρίζει την ΑΟΖ αυτό σημαίνει ότι εμμέσως πλην σαφώς την αναγνωρίζουν και οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Παρατηρήστε τα θαλάσσια οικόπεδα Νότια της Κρήτης Ι και ΙΙ τα οποία ουσιαστικά ακυρώνουν το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Προφανώς και η πρόσφατη δημοπράτησις θαλασσίων οικοπέδων στην οποία προέβη η Λιβύη και ακολούθησε την μέση γραμμή με την Ελλάδα και όχι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σεβόμενη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έχει σχέση με τις νέες εξελίξεις.
Σημειώνεται δε ότι πρόκειται για την δεύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron, μόλις δύο μήνες μετά την αποδοχή από την Ελληνική κυβέρνηση του αιτήματος για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικώς της Πελοποννήσου έως και δυτικά της νήσου Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι ένας εκ των μεγαλύτερων πετρελαϊκών κολοσσών του πλανήτη εκφράζει εντονότατο ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα και κατ΄ επέκταση, αυτός που ενδιαφέρεται άμεσα είναι η κυβέρνησις Τραμπ.
Επιπροσθέτως, με την είσοδο της Chevron ήδη από τον Ιανουάριο σε νέες περιοχές, γειτονικά των περιοχών στις οποίες εργάζεται ήδη η Exxon Mobil, επιβεβαιώνονται οι προοπτικές ότι η Ελλάς πιθανόν