Σε απάντηση της στρατιωτικής συμμαχίας Αλβανίας-Κροατίας, Κοσσυφοπεδίου και ενδεχομένως της Βουλγαρίας, έρχεται μια άλλη στρατιωτική συμμαχία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχουν ήδη εισέλθει σε μια σοβαρή φάση επίτευξης της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, αναφέρει η σερβική πύλη B92.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει, στο πλαίσιο, ότι τα Υπουργεία Άμυνας της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Κροατίας υπέγραψαν τριμερές αμυντικό μνημόνιο την Τρίτη στα Τίρανα, το οποίο, όπως δήλωσαν, είναι ένα μήνυμα προς όλους όσους τολμούν να απειλήσουν την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της Αλβανίας, του «λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου» και της Κροατίας για την αμυντική συνεργασία αποτελεί παραβίαση της υποπεριφερειακής συμφωνίας και πρόσθεσε ότι είναι σχεδόν πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ δεν ενημερώθηκε καν γι’ αυτό.
Ο Βούτσιτς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, αν το συζήτησε μαζί του και αν η Σερβία θα λάβει την εξήγηση που ζητά, είπε ότι ήταν ένα από τα θέματα της συνομιλίας που ξεκίνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
«Μιλάμε για παραβίαση της λεγόμενης υποπεριφερειακής συμφωνίας ελέγχου όπλων του 1996, αλλά έχω δει από τις αντιδράσεις της Κροατίας και άλλων μερών στην περιοχή ότι δεν ενδιαφέρονται πολύ για αυτό.
Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ δεν ενημερώθηκε καν και ότι οι σύμμαχοι δεν ενημερώθηκαν καν ποιες συμφωνίες παραβιάστηκαν», είπε ο Βούτσιτς.
Ο Βούτσιτς είπε ότι με την υπογραφή του μνημονίου, τα τρία μέρη προκάλεσαν «έναν αγώνα εξοπλισμών στην περιοχή».
Σκοπός του μνημονίου μεταξύ Κροατίας, Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, όπως ανέφεραν οι υπογράφοντες, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας για την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και της αμυντικής βιομηχανίας, η αύξηση της διαλειτουργικότητας μέσω εκπαίδευσης, εκπαίδευσης και ασκήσεων, αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και ενίσχυση στρατηγικής ανθεκτικότητας, παρέχοντας παράλληλα πλήρη υποστήριξη για την ευρωατλαντική και περιφερειακή αμυντική ολοκλήρωση.
Ενώ οι υπογράφοντες επαινούν τη συμφωνία και λένε ότι δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που τολμούν να απειλήσουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ελευθερία στα Δυτικά Βαλκάνια, οι σερβικές αρχές εξακολουθούν να βλέπουν έναν κίνδυνο σε αυτήν.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας αντέδρασε γρήγορα μετά την υπογραφή, ανακοινώνοντας ότι θα αποστείλει επείγοντα αίτημα στα Υπουργεία Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κροατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας για λεπτομερή εξήγηση σχετικά με την υπογραφή του τριμερούς μνημονίου.
Την υπογραφή του μνημονίου καταδίκασε και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Μάρκο Τζούριτς για το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας, απάντησε θετικά.
«Πιστεύω ότι οτιδήποτε ενισχύει την ικανότητα της Σερβίας να ενεργεί ανεξάρτητα στη διεθνή σκηνή, να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα και να ενισχύει την ασφάλεια όλων των πολιτών της είναι μια θετική εξέλιξη».
Επεσήμανε, επίσης, αυτή η συμμαχία έρχεται ως αποτέλεσμα των καλών σχέσεων με την Ουγγαρία τα τελευταία 12 χρόνια, από την υπογραφή της ιστορικής Συμφωνίας για την Εθνική Συμφιλίωση, «που είναι μια κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές», όπως είπε.
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog