Η Θρησκεία θεραπαινίδα της Τέχνης;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστα Δημ Χρονόπουλου *

Τελευταία πολύς –και εν πολλοίς δικαιολογημένος – θόρυβος εγέρθηκε εξαιτίας της (αδικαιολόγητης;) «παρέμβασης» /αγανάκτησης Βουλευτού που «βανδάλισε και προσέβαλε ευπρεπή τεχνουργήματα /πίνακες –χαρακτικά». Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος όσων έκριναν, επέκριναν ή επιδοκίμασαν την πράξη του , οφείλονταν (και κατευθύνονταν) από κομματισμό, θρησκευτικότητα, ή αθρησκία. Έτσι άλλοι μίλησαν για «Ακροδεξιό», «ταλιμπάν», «ακτιβιστή», «Ιεροεξεταστή του Μεσσαίωνα», «θρησκόληπτο /θρησκομανή Χριστιανό». Δικαίωμα ασφαλώς του καθενός να αποτιμήσει την πράξη εκείνου. Έχει όμως κάποια (μικρά εν Ελλάδι βέβαια ) δικαιώματα και η κοινή λογική /ορθολογισμός. Εξηγούμαι:

– Είναι άραγε θέμα κομματικής ένταξης η διαφωνία στην προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος. Όχι!.
– Δεν υπάρχουν θρησκευόμενοι «Αριστεροί /Κομμουνιστές» και άθεοι Ακροδεξιοί ή και Φασίστες;, Ναι!.
– Είναι καταδικαστέα η πράξη του κου Βουλευτή ;. Ναι!.
– Επιτρέπεται , στο όνομα ή το ανεμπόδιστο της «Τέχνης» να ελευθεριάζει και να ασχημονεί ο κάθε «καλλιτέχνης»;. Όχι!.
– Έχει το … ελεύθερο η όποια (διορισμένη;)_ διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης (καθώς και οι … εποπτεύοντες πολιτικοί προϊστάμενοι ) να εκθέτει χωρίς έλεγχο –αξιολόγηση ο, τιδήποτε;. Όχι !.
– Πότε επιτέλους ο θλιβερός κομματισμός /η των πάντων κομματικοποίηση θα συνεχίσει να κατευθύνει τη ζωή μας;. …. Πάντοτε !!!.
Μετά από τις παραπάνω ερωταπαντήσεις , ας πάνε στην …. ταμπακιέρα: Έχουμε τρείς (3) εμπλεκόμενους παράγοντες: τον κο Βουλευτή , τον κο Καλλιτέχνη / Ζωγράφο / Χαράκτη και την Διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης.
Κατακριτέοι και οι τρείς αναμφίβολα. Καταδικαστέοι !.
Αν όμως θελήσει κανείς να επιμερίσει ευθύνες, τότε ασφαλώς θα πάρει διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με την κομματική ένταξη, τις ιδεολογίες ή ιδεοληψίες, τα θρησκευτικά πιστεύω και το …. «δίκαιο» του καλλιτέχνη να «δημιουργεί» ό, τι θέλει (!).
Προσωπικά –αν θα … δίκαζα- θα καταδίκαζα και τους τρείς. Την βαρύτερη όμως ποινή θα επιδίκαζα στην Διεύθυνση /Διοίκηση της Εθνικής Πινακοθήκης (Ε.Π).
Α). Η Ε.Π φιλοξένησε τα «Έργα Τέχνης». Αλήθεια με ποια κριτήρια το έπραξε;. Εδώ δεν πρόκειται για έκθεση έργων ιδιωτικής συλλογής ή τυχάρπαστης Γκαλερί. Μιλάμε για την Ε.Π η οποία έχει την υποχρέωση (και την ευθύνη) να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Εκτός και αν –καταντήσει να – εκθέτει ο, τιδήποτε της πηγαίνουν. Τότε όμως δεν θα πρόκειται για Ε.Π αλλά για … γιουσουρούμ. Δεν είχα την τύχει να επισκεφτώ την Έκθεση και να θαυμάσω τα …. «αραβουργήματα» για τα οποία συζητούμε. Από φωτογραφίες στα ΜΜΕ ομολογώ πως δεν απόλαυσα κάτι το ιδιαίτερο από πλευράς καλλιτεχνικής (μικρής ασφαλώς σημασίας /αξίας το σχόλιό μου αυτό). Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι ο συμβολισμός . Όσο φιλότεχνος ή τ ε χ ν ο ε λ ε υ θ ε ρ ι ά ζ ων και να είναι κανείς, ακόμα και άθεος, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί αποστροφή . Ένας Αγ. Γεώργιος –βρυκόλακας, μια Παναγία που καπνίζει, ένα Χριστούλης –φρικιό κ.ο.κ . Θέαμα αηδιαστικό !….
Τι …. «καλλιτέχνημα»/τ ε χ ν ο ύ ρ γ η μ α είναι αυτό ;. Τι εκφράζει ; Ικανότητες (αξιοθαύμαστες;) ζωγραφικής / χαρακτικής;. Μένος αντιθρησκευτικό ;. Ισοπεδωτικό , αθειστικό;. Αναρωτιέμαι : Αν ένας Μουσουλμάνος καλλιτέχνης έκανε κάτι ανάλογο στη χώρα του, τι θα συνέβαινε;. Μήπως θα τον εξόντωναν και θα έκαιγαν την Πινακοθήκη;. Όχι! Γιατί απλούστατα , ούτε ο ίδιος , ούτε η Π. θα τολμούσαν να διανοηθούν τέτοια βάναυση προσβολή της Θρησκείας τους.
Εδώ -βάσει μπαχαλοποίησης –επιτρέπονται τα πάντα. Ίσως επειδή έχουμε … πλέρια δημοκρατία (τρομάρα μας) και ασύνορη, ανεξέλεγκτη ελευθεριότητα.
Στην προκειμένη περίπτωση θέτω ένα ερώτημα /προβληματισμό : Τι ακριβώς επιδιώκουν κάποιοι (λίγοι ευτυχώς);. Να προσβάλλουν /εξευτελίσουν τα Θεία /τη Θρησκεία ;. Ποιος ό λόγος;. Με ποιο δικαίωμα ;. Δεν έχει άραγε το δικαίωμα να πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων στον Χριστιανισμό;. Δεν τους σέβονται;. Θα πουν : «Χάριν της τέχνης όλα επιτρέπονται». Σοβαρά ;. Ποιος ηλίθιος το είπε και ποιοι βλάκες το ασπάζονται;. Δηλαδή σε τελική ανάλυση η Τέχνη είναι υπερτέρα της Θρησκείας;. Πως, τι , προς τα πού το πάνε μερικοί άραγε;.

Στην …. τεχνοποίηση και της Θρησκείας;. Ή η Θρησκεία ως … θεραπαινίδα της Τέχνης;. Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσαι!.
Απορώ: τόσο πολύ στέρεψε από έμπνευση , η Τέχνη που αποφάσισε να ασχοληθεί με τον εξευτελισμό /απαξίωση της Θρησκείας;. Ή κάποιοι ατάλαντοι θέλουν να καταξιωθούν μέσω … αποθρησκιοποίησης;. Αιδώς αχρείοι !!!.
Β) Ο κος Βουλευτής , κακώς , κάκιστα έπραξε. Δεν επιτρέπεται ο ακτιβισμός ή βανδαλισμός για κανέναν, πολλώ μάλλον για Βουλευτή. Θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί με άλλους τρόπους αποτελεσματικότερα.
Γ) Ο «Καλλιτέχνης» . Δεν γνωρίζω ούτε το όνομα , ούτε την διαδρομή του. Θα του συνιστούσα όμως να ασχοληθεί με κάτι άλλο επαγγελματικά. Ακόμα να προσπαθήσει (αν μπορεί) να καταλάβει ότι υπάρχουν και όρια που δεν έχει το δικαίωμα να τα υπερβαίνει. Κορυφαίοι θεσμοί –όπως η Θρησκεία , δεν επιτρέπεται να προσβάλλονται και μάλιστα χυδαία, βάναυσα και ανεπίτρεπτα.

ΥΓ Λυπηρό το περιστατικό από μέρους εκπροσώπων του Κοινοβουλίου. Αξιοθρήνητος ο κος «Καλλιτέχνης».

Απαράδεκτη η Διοίκηση/Διεύθυνση της Ε.Π.
Υπόλογοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που τους (δι)όρισαν εκεί και δεν τους ελέγχουν. (Σ.Σ Εκτός και αν …. συμφωνούν , οπότε …..).

Ελπίζω ότι θα συγκινηθούν οι θεσμοί (Εκκλησιαστικοί , Δικαιοσύνης, Πολιτείας) και θα αντιδράσουν / πράξουν τα δέοντα. Ίδωμεν!.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ