Παραδοσιακή Μανιάτικη τσουχτή: Ένα λιτό πιάτο με χαρακτήρα, αυθεντικότητα και ιστορία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παραδοσιακή Μανιάτικη τσουχτή είναι ένα λιτό πιάτο με χαρακτήρα,αυθεντικότητα και ιστορία. Είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της cucina povera της Πελοποννήσου, γεμάτη γεύση με αρώματα μοναδικά.

  • της Πολυξένης Μέγα

Η τσουχτή μακαρονάδα οφείλει το όνομά της στο «τσου» που υποδηλώνει τον ήχο του καυτού λαδιού ή βούτυρου που καψαλίζει ή στο «τσούζω» που στην Πελοπόννησο σημαίνει ζεματάω με καυτό λάδι ή βούτυρο.

2 4

Η τσουχτή φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά: μακαρόνια, φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο βούτυρο, μυζήθρα.  Απαραίτητη προσθήκη τα τηγανιτά σε βούτυρο αβγά μάτια που θα πρέπει να είναι σχετικά μελάτα. Η τριμμένη ντόπια σκληρή μυζήθρα πρώτα καψαλίζεται σε βούτυρο πρόβειο το οποίο λέγεται τσούγμα και στη συνέχεια ανακατεύεται με τα βρασμένα ζυμαρικά μαζί με το ζεματισμένο βούτυρο. Πασπαλίζεται με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλετε πιο πλούσιο αποτέλεσμα, νιφάδες καψαλισμένου αλλαντικού.

3 2

Η τσουχτή μακαρονάδα ήταν για χρόνια βασικό φαγητό των γεωργών και των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου, που ήθελαν ένα θρεπτικό και γρήγορο γεύμα μετά από μια κουραστική μέρα στα χωράφια.  Σήμερα, η τσουχτή μακαρονάδα σερβίρεται σε παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη την Μάνη αλλά μπορεί να την συναντήσετε και αλλού στην Πελοπόννησο.

4 mani
Μάνη

Αν αγαπάτε τις αυθεντικές γεύσεις και τις απλές αλλά γεμάτες χαρακτήρα συνταγές, η τσουχτή μακαρονάδα είναι μια εμπειρία γεύσης που θα πρέπει να τιμήσετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ