Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στο Κεντρικό Συμβούλιο του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ότι «απομένουν ακόμη πέντε ημέρες μέχρι την απόπειρα επανάστασης και ανατροπής της συνταγματικής τάξης, που είναι ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα στη Σερβία», αναφέρει το N1 Serbia.
«Το κύριο αίτημα μετά την ανάληψη των θεσμών θα είναι ο σχηματισμός κάποιου είδους μεταβατικής κυβέρνησης».
«Δεν μπορούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο, γιατί ξέρουν ότι αυτό θα τους έφερνε σε σύγκρουση με τον στρατό και οτιδήποτε άλλο», είπε ο Βούτσιτς.

Είπε ότι «το μόνο τους σχέδιο είναι να καταλάβουν το σερβικό κοινοβούλιο και τη Ραδιοτηλεόραση της Σερβίας», ενώ το κτίριο της Προεδρίας «δεν μπορεί να καταληφθεί, αλλά θα το περικυκλώσουν και θα με αναγκάσουν να υπογράψω μια μεταβατική κυβέρνηση, αλλά δεν θα μπορέσουν να το κάνουν».
Ο Βούτσιτς είπε ότι «όσο είναι ζωντανός» δεν θα δεχτεί καμία μεταβατική κυβέρνηση, ότι «θα πρέπει να τον σκοτώσουν» και ότι αυτός ήταν ο όρκος του και ότι «δεν θα παραδώσει τη χώρα στους απατεώνες», το οποίο χαιρετίστηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα.
Ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει απόψε στην ειδησεογραφική εκπομπή της Ραδιοτηλεόρασης Σερβίας, εάν, όπως δήλωσε, δεν εμποδιστεί να το κάνει.
Από τον Νοέμβριο του 2024, η Σερβία συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, που πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση ενός θόλου στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, που σκότωσε 15 άτομα. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Νόβι Σαντ και σύντομα επεκτάθηκαν στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις, συγκεντρώνοντας χιλιάδες πολίτες που ζητούσαν από τις αρχές να λογοδοτήσουν για το ατύχημα και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Οι μαθητές ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των διαδηλώσεων, χρησιμοποιώντας ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας για κινητοποίηση. Τον Ιανουάριο του 2025, οι διαδηλώσεις εντάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αποκλεισμών σε βασικούς δρόμους στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις.
Παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς στα τέλη Ιανουαρίου, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, με στόχο την επίτευξη βαθύτερων πολιτικών αλλαγών και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Μεγάλη διαμαρτυρία έχει εξαγγελθεί στο Βελιγράδι για τις 15 Μαρτίου 2025, στην οποία αναμένεται μαζική συγκέντρωση πολιτών από όλη τη χώρα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και να απαιτήσουν αλλαγή.
Vecer
—
Φυλάσσουμε Θερμοπύλες αεί των αιώνων.
Γιατί τόσο μεγάλος καημός για την Σερβία?
Γιατί δεν βγάζουν το πραγματικό τους πρόσωπο?
Το απαραίτητο ΝΑΤΟ που μας προστατεύει – εποπτεύει.
Δεν κατάφεραν να την εξαφανίσουν από τον χάρτη την Σερβία με τον
αδικαιολόγητο πόλεμο έτος 1999.
Τώρα αναζητούν τρόπους από άλλη πόρτα.
Να υπάρχει και άμεση σχέση με όλα όσα συμβαίνουν στην Ρουμανία.?
Τελικά η Δυτική ελίτ αφού εξαντλήσει κάθε μορφή παράδρομους συμπεριφοράς
της, άραγε απομένουν πιθανές άλλες μορφές που ξαφνιάζουν και ποιες?
Όπως τα γεγονότα διαδραματίζονται περισσότερο εκθέτουν, όπως και
πολύ περισσότερο εμφανίζουν πλευρές αθέατες πέρα από μεγάλα χαμόγελα.