φωτό: Al Jazeera.net
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επιβεβαίωσε κατά την ολοκλήρωση χθες της έκτακτης αραβικής συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, την έγκριση του αιγυπτιακού έργου για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτό έγινε κατά την τελική ομιλία του Αιγύπτιου Προέδρου στο τέλος της έκτακτης αραβικής συνόδου κορυφής στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Κάιρο, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα και να παρουσιαστεί μια πρακτική και ρεαλιστική εναλλακτική και ένα αραβικό σχέδιο που υποστηρίζεται πλήρως από όλες τις αραβικές χώρες στα σχέδια εκτόπισης των Παλαιστινίων.
Η έκτακτη Αραβική Σύνοδος Κορυφής, που ζήτησε η Αίγυπτος κατόπιν αιτήματος του Κράτους της Παλαιστίνης και σε συντονισμό με το Βασίλειο του Μπαχρέιν (τον σημερινό πρόεδρο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο συνόδου), πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στο σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 25 Ιανουαρίου για την προώθηση ενός σχεδίου εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.
Η Αίγυπτος έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο αραβικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας χωρίς να εκτοπίσει τους Παλαιστινίους από φόβο μήπως εκκαθαρίσει την παλαιστινιακή υπόθεση.

Φωτό: asharq.com
Το σχέδιο της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση της Γάζας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους Άραβες ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής, περιλαμβάνει τη συγκρότηση μιας επιτροπής διαχείρισης της Γάζας για τη διαχείριση των υποθέσεων της Λωρίδας σε μια μεταβατική περίοδο 6 μηνών. Απογύμνωση και διαχείριση της επόμενης φάσης με απόφαση της Παλαιστίνης.
Το αιγυπτιακό σχέδιο τόνισε ότι η λύση των δύο κρατών είναι η καλύτερη λύση από τη σκοπιά της διεθνούς κοινωνίας και του δικαίου, και ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών.
Το αιγυπτιακό σχέδιο προέτρεπε επίσης την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και της συνεχούς παρουσίας του στη γη του χωρίς εκτοπισμό και την ανάγκη να ενωθεί η διεθνής κοινότητα από ανθρωπιστική σκοπιά πάνω απ’ όλα για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική καταστροφή που άφησε πίσω του ο πόλεμος.

—