Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ στη νότια Συρία εντείνει τους φόβους για τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες του στη χώρα με υποψίες για ένα σχέδιο γεωγραφικής διαίρεσης της χώρας, γράφει το Middle East News Agency.
Η εισβολή του Ισραήλ στο νότο, οι σποραδικές επιθέσεις σε συριακές στρατιωτικές τοποθεσίες και η ανοιχτή υποστήριξη σε υποτιθέμενες αυτονομιστικές δυνάμεις θεωρούνται ως βήματα προς τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Συρίας που ονομάζεται «Διάδρομος του Δαβίδ».
Τι είναι ο Διάδρομος του Δαβίδ;
Η ιδέα ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ελέγχει τα ανατολικά σύνορα της Συρίας επιπλέει εδώ και μερικά χρόνια, με κυρίως Τούρκους σχολιαστές να αναφέρονται στο υποτιθέμενο σχέδιο ως «Διάδρομος του Δαβίδ» που λέγεται ότι συνδέει το Ισραήλ με εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.
Τούρκοι αναλυτές και πολιτικοί έχουν εκφράσει φόβους ότι το Ισραήλ συνωμοτεί με Κούρδους αυτονομιστές στη Συρία για να εδραιώσει τον ισραηλινό έλεγχο σε μια τεράστια έκταση εδάφους μεταξύ των κατεχόμενων Υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής του Ευφράτη.

Ο στόχος, λένε, είναι να δημιουργηθεί μια συνεχής έκταση γης μεταξύ του Ισραήλ και των περιοχών που ελέγχονται από τις κουρδικές αυτονομιστικές δυνάμεις για να αποτραπεί η παρουσία τόσο της Τουρκίας όσο και του Ιράν στη Συρία (φωτό).
Οι ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει μια μεγάλης κλίμακας αρπαγή εδαφών στη Συρία παίζουν με τους ευρέως διαδεδομένους φόβους στην περιοχή ότι ο απώτερος στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα «Μεγάλο Ισραήλ» που διατυπώθηκε από τον πατέρα του Σιωνισμού, Theodor Herzl.
Η ιδέα του ήταν για ένα εβραϊκό κράτος στη Μέση Ανατολή με βιβλικά σύνορα που θα εκτείνονταν από τον ποταμό Νείλο έως τον Ευφράτη στο Ιράκ.
Το Ισραήλ έχει επεκτείνει την κατοχή του στη νότια Συρία
Το Ισραήλ απάντησε στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ κλιμακώνοντας δραματικά τη στρατιωτική επίθεση στη Συρία και δικαιολόγησε την επίθεση παρουσιάζοντας τη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των ισλαμιστών ως κυβέρνηση «τρομοκρατών».
Τις ημέρες και εβδομάδες μετά την φυγή των προσκείμενων στον Μπασάρ Άσαντ από τη χώρα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν εκατοντάδες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, αφαιρώντας πολλά από τα κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία του συριακού στρατού.
Στο έδαφος, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στα βόρεια σύνορα και κατέλαβαν γρήγορα τεράστιες εκτάσεις συριακής γης.
Τώρα καταλαμβάνει την ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ, τμήματα των επαρχιών Κουνέιτρα και Νταράα και το στρατηγικά σημαντικό όρος Ερμών στα σύνορα του Λιβάνου, το οποίο έχει θέα στη Δαμασκό.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά, δεσμεύοντας να καταλάβει τη γη επ’ αόριστον και χτίζοντας μια σειρά από στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.
Έχει χαρακτηριστεί ολόκληρος ο νότος ως απαγορευμένη ζώνη για τον συριακό στρατό
Σε περιοχές του νότου που δεν έχει καταλάβει με τη βία, το Ισραήλ προσπαθεί να ασκήσει έμμεσο έλεγχο στην επικράτεια εμποδίζοντας τον συριακό στρατό να δημιουργήσει παρουσία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι δεν θα επιτρέψει στον συριακό στρατό να επιχειρήσει οπουδήποτε νότια της Δαμασκού και νωρίτερα αυτόν τον μήνα ζήτησε την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας» συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Κουνέιτρα, Ντεράα και Σουβέιντα.
Αυτό θα εμπόδιζε τον συριακό στρατό να αποκαταστήσει τον έλεγχο σε ένα τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους των συνόρων της με την Ιορδανία.
Η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει πλήρη έλεγχο του νότου της χώρας από τις πρώτες ημέρες του εμφυλίου πολέμου, με τη μειονότητα των Δρούζων να κυβερνά αυτόνομα στην επαρχία Σουβέιντα, ενώ η Ντεράα και η ύπαιθρος της Δαμασκού βρίσκονται υπό τον έλεγχο διαφόρων ανταρτικών ομάδων και πολέμαρχων.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η συριακή κυβέρνηση προσπάθησε να ενσωματώσει τις πολιτοφυλακές σε έναν εθνικό στρατό και να αποκαταστήσει τον έλεγχο στο νότο. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν σταματήσει, με τους ηγέτες του νότου να εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι σχετικά με τις προθέσεις της ισλαμιστικής κυβέρνησης που συνδέεται με τη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ, στην οποία κυριαρχούν πρόσωπα του Βορρά.
Υποκινινείται ανοιχτά η απόσχιση
Παράλληλα με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ για πρώτη φορά διατύπωσε δημόσια την προτίμηση της κυβέρνησης για μια κατακερματισμένη Συρία.
Σε ομιλία του σε συνάντηση ΕΕ-Ισραήλ, ο Σάαρ ζήτησε να χωριστεί η χώρα σε ξεχωριστά αυτόνομα κράτη σύμφωνα με υποτιθέμενες εθνοτικές και θρησκευτικές γραμμές. Αυτό, είπε, είναι σημαντικό για την προστασία των μειονοτήτων της χώρας, που ισχυρίστηκε ότι απειλούνται από τη νέα κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε φωνητικά τους Κούρδους αυτονομιστές στα βορειοανατολικά της χώρας, άρχισε επίσης να κάνει προσαγωγές στην κοινότητα των Δρούζων στη Σουβέιντα.
Ο Νετανιάχου τοποθέτησε το Ισραήλ ως υπερασπιστή των Δρούζων, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατς, είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη θρησκευτική μειονότητα να εισέλθει στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν για δουλειά, πυροδοτώντας διαδηλώσεις στη νότια Συρία.
Όλα αυτά πυροδοτούν εντάσεις με την Τουρκία
Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία αντιμετώπισαν αντιδράσεις από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας επιτέθηκε στον «επεκτατικό» του Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Οι συνεχιζόμενες κατοχές στον Λίβανο και τη Συρία, η πρόκληση και η επιθετικότητα, καθώς και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της περιφερειακής κυριαρχίας, είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν .
Η Τουρκία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ξένους υποστηρικτές της νέας συριακής κυβέρνησης και εξετάζει το ενδεχόμενο να συνάψει μια κοινή αμυντική συμφωνία.
—