Ένα ψάρι κάτω από μια στέγη, μια σχηματική ακέφαλη φιγούρα και μια σειρά από γραμμές που μοιάζουν με τσουγκράνα.
Αυτά τα σύμβολα αποτελούν μέρος μιας εντελώς μη αποκρυπτογραφημένης γραφής, που ανήκει σε έναν εκλεπτυσμένο αρχαίο πολιτισμό, χιλιάδων ετών.
Παραμένουν ένα διαρκές μυστήριο, το οποίο έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις, απειλές κατά των ερευνητών, ακόμη και χρηματικά έπαθλα για όποιον βρει την πολυπόθητη απάντηση, αναφέρει το CNN.
Το πιο πρόσφατο τέτοιο βραβείο προσφέρθηκε τον περασμένο μήνα από τον πρωθυπουργό ενός ινδικού κράτους: 1 εκατομμύριο δολάρια για όποιον μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τη γραφή του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού, ο οποίος εκτείνεται σε αυτό που είναι στο σημερινό Πακιστάν και στη βόρεια Ινδία.
«Μια πολύ σημαντική ερώτηση σχετικά με την προϊστορία της Νότιας Ασίας θα μπορούσε να διευκρινιστεί αν μπορέσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε πλήρως αυτή τη γραφή», δήλωσε ο Ράτζες Π.Ν. Ράο (Rajesh P. N. Rao), καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που εργάζεται πάνω στο θέμα για πάνω από μια δεκαετία.
Εάν αποκρυπτογραφηθεί, η γραφή θα μπορούσε να προσφέρει ένα παράθυρο σε έναν πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού που πιστεύεται ότι συναγωνιζόταν την αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία.
Μερικοί πιστεύουν ότι αυτή η τεράστια αυτοκρατορία θα μπορούσε να είχε φιλοξενήσει εκατομμύρια ανθρώπους, με πόλεις που απολάμβαναν προηγμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, τυποποιημένα συστήματα μετρήσεων και βαρών και εκτεταμένες εμπορικές διαδρομές.
Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, η αποκρυπτογράφηση θα μπορούσε να βοηθήσει να διευκρινιστούν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το ποιοι ήταν οι κάτοικοι της κοιλάδας του Ινδού και ποιοι είναι οι απόγονοί τους – μια ευαίσθητη πολιτική συζήτηση που σχετίζεται με την αμφισβητούμενη προέλευση της σύγχρονης Ινδίας και των αυτόχθονων πληθυσμών της.
«Οποιαδήποτε ομάδα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο πολιτισμός θα μπορούσε να πει ότι ήταν από τους πρώτους που είχαν πολεοδομικό σχεδιασμό, εξαιρετικό εμπόριο και ότι έπλευσαν για να κάνουν παγκόσμιο εμπόριο», εξήγησε ο Ράο.
«Είναι σημαντικό πλεονέκτημα να μπορούμε να πούμε ότι αυτοί ήταν οι πρόγονοί μας».
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί;

Ζωγραφική στην Κοιλάδα του Ινδού
Παρόλο που το σενάριο παρέμεινε αποκρυπτογραφημένο από τη δημοσίευση των πρώτων δειγμάτων του το 1875, ορισμένες λεπτομέρειες για τον πολιτισμό της κοινωνίας της κοιλάδας του Ινδού είναι γνωστές, χάρη στις αρχαιολογικές ανασκαφές σε μεγάλες πόλεις όπως το Mohenjo-daro, που βρίσκεται στη σημερινή επαρχία Sindh του Πακιστάν, περίπου 510 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καράτσι.
Αυτές οι πόλεις χτίστηκαν σε ένα σύστημα πλέγματος, παρόμοιο με τη Νέα Υόρκη ή τη Βαρκελώνη, και διέθεταν συστήματα αποχέτευσης και διαχείρισης νερού – χαρακτηριστικά που εκείνη την εποχή ήταν «πρωτόγνωρα στην ιστορία», σύμφωνα με μια μελέτη.
Κατά την 3η και 2η χιλιετία π.Χ., οι έμποροι του Ινδού συναλλάσσονταν με λαούς στον Περσικό Κόλπο και τη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας χάλκινα πλινθώματα, μαργαριτάρια, μπαχαρικά και ελεφαντόδοντο στα πλοία. Κατασκεύαζαν κοσμήματα από χρυσό και ασήμι και ίδρυσαν μακρινούς οικισμούς και αποικίες.
Τέλος, γύρω στο 1800 π.Χ. – πάνω από 1.000 χρόνια πριν από την ίδρυση της αρχαίας Ρώμης – ο πολιτισμός κατέρρευσε και οι κάτοικοί του μετακόμισαν σε μικρότερα χωριά. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας, με ενδείξεις παρατεταμένων ξηρασιών, κυμαινόμενων θερμοκρασιών και απρόβλεπτων βροχοπτώσεων που μπορεί να επηρέασαν τη γεωργία τους τελευταίους αιώνες του πολιτισμού.
Αλλά αυτά που γνωρίζουμε για τον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τον πλούτο των διαθέσιμων πληροφοριών για τους συγχρόνους του, όπως η αρχαία Αίγυπτος, η Μεσοποταμία και ο πολιτισμός των Μάγια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η γραφή του Ινδού παραμένει μη αποκρυπτογραφημένη.
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ήταν τόσο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Πρώτον, δεν υπάρχουν αρκετά τεχνουργήματα για ανάλυση – οι αρχαιολόγοι έχουν βρει μόνο περίπου 4.000 επιγραφές, σε σύγκριση με τις εκτιμώμενες 5 εκατομμύρια λέξεις στην αρχαία Αίγυπτο, οι οποίες περιλαμβάνουν ιερογλυφικά και άλλες παραλλαγές.
Πολλά από αυτά τα κειμήλια του Ινδού είναι πολύ μικρά, συχνά πέτρινες σφραγίδες μεγέθους μόλις ενός τετραγωνικού εκατοστού, που σημαίνει ότι τα κείμενα σε αυτά είναι σύντομα, με τις περισσότερες ακολουθίες να έχουν μόνο τέσσερα ή πέντε σύμβολα.

Το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει ακόμα κανένα δίγλωσσο τεχνούργημα που να περιέχει τόσο τη γραφή του Ινδού όσο και τη μετάφρασή του σε άλλη γλώσσα, όπως συνέβη με την πέτρα της Ροζέτας για τα αιγυπτιακά και τα αρχαία ελληνικά.
Μας λείπουν επίσης ενδείξεις όπως τα ονόματα των ηγεμόνων του Ινδού που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση – όπως τα ονόματα της Κλεοπάτρας και του Πτολεμαίου βοήθησαν στην αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.
Οι ερευνητές, ωστόσο, συμφωνούν σε μερικά σημεία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η γραφή διαβάστηκε από τα δεξιά προς τα αριστερά και ότι θα είχε χρησιμοποιηθεί τόσο για θρησκευτικούς όσο και για οικονομικούς σκοπούς, όπως τη σήμανση προϊόντων για εμπόριο. Υπάρχουν ακόμη και μερικές ερμηνείες ορισμένων συμβόλων που αρκετοί ειδικοί θεωρούν εύλογες – για παράδειγμα, μια σχηματική φιγούρα χωρίς κεφάλι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα άτομο.
Αλλά μέχρι να ανακαλυφθεί ένα ισοδύναμο της πέτρας της Ροζέτας, αυτές οι θεωρίες παραμένουν αβέβαιες.
«Δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση ακόμη και για θεμελιώδη ζητήματα», έγραψαν οι ειδικοί Τζαγκάτ Πάτι Τζόσι και Άσκο Παρπόλα σε ένα βιβλίο του 1987 που καταλόγιζε εκατοντάδες σφραγίδες και επιγραφές.
Ακόμη και μετά από δεκαετίες, «ούτε ένα σημάδι δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί», είπε ο Νίσα Γιαντάφ, ερευνητής στο Tata Institute of Fundamental Research στη Βομβάη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ράο σε αυτό το έργο και μελετά τη γραφή για σχεδόν 20 χρόνια.
Αμφιλεγόμενες θεωρίες

Ο πολιτισμός στην κοιλάδα του Ινδού | Ακαδημία Khan
Για ορισμένους, η αποκρυπτογράφηση της γραφής του Ινδού δεν είναι απλώς θέμα ακαδημαϊκής περιέργειας – αλλά ένα μεγάλο υπαρξιακό ζήτημα, καθώς θα μπορούσε να διευκρινίσει τις διαμάχες σχετικά με το ποιοι ήταν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι της κοιλάδας του Ινδού και προς ποια κατεύθυνση συνέβη η μετανάστευση: στην Ινδία ή από την Ινδία.
Δύο κύριες ομάδες διεκδικούν τον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού. Κάποιος υποστηρίζει ότι η γραφή έχει συνδέσεις με ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, όπως η αρχαία σανσκριτική, η οποία οδήγησε σε πολλές από τις γλώσσες που μιλούνται σήμερα στη βόρεια Ινδία.
Οι περισσότεροι μελετητές πιστεύουν ότι οι Άριοι μετανάστες από την Κεντρική Ασία έφεραν ινδοευρωπαϊκές γλώσσες στην Ινδία.
Αλλά αυτή η ομάδα υποστηρίζει το αντίθετο – ότι τα σανσκριτικά και οι σχετικές γλώσσες προήλθαν από την κοιλάδα του Ινδού και αργότερα εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη.
Η άλλη ομάδα πιστεύει ότι η γραφή σχετίζεται με την οικογένεια των Δραβιδικών γλωσσών, που σήμερα ομιλείται κυρίως στη νότια Ινδία – κάτι που θα υποδηλώνει ότι οι Δραβιδικές γλώσσες ήταν εκεί πρώτα και ωθήθηκαν νότια με την άφιξη των Αρίων στο βορρά.
Πώς προσπαθούν να το αποκρυπτογραφήσουν
Παρά αυτές τις εντάσεις, το σενάριο του Ινδού συνεχίζει να γοητεύει ερευνητές και ερασιτέχνες λάτρεις, ορισμένοι αφιερώνοντας ολόκληρη την καριέρα τους σε αυτό το αίνιγμα.
Κάποιοι, όπως ο Παρπόλα, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την έννοια ορισμένων ζωδίων. Άλλοι, όπως ο Ράο και ο Γιαντάφ, χρησιμοποιούν μοντέλα υπολογιστών για να αναλύσουν τα μοτίβα γραφής.
Αλλά χωρίς μια σημαντική ανακάλυψη – ή μια νέα «Πέτρα Ροζέτα» – το μυστήριο παραμένει.
—