Τα επίπεδα των ελλείψεων στις Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και ήδη απειλούν την ετοιμότητά τους.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Διάσκεψης του Αρχηγού Άμυνας Ναυάρχου Εμίλ Εφτίμοφ.
«Ο αριθμός των στρατιωτικών παραμένει το πιο σημαντικό συστατικό των δυνατοτήτων. Τα επίπεδα υποστελέχωσης στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι άκρως ανησυχητικά και ήδη απειλούν την ετοιμότητά τους. Το είδαμε στην έκθεση που παρουσίασε ο Αρχηγός Άμυνας για την κατάσταση και την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εγγυηθούμε επαρκείς και δίκαιες αμοιβές.
«Θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για σταδιακή αναπλήρωση της εφεδρείας κινητοποίησης εισάγοντας στρατιωτική εκπαίδευση για ορισμένες κατηγορίες Βούλγαρων πολιτών, ως προϋπόθεση για απασχόληση σε ορισμένες δομές της κρατικής διοίκησης. Προς το παρόν, διεξάγουμε μόνο διαπραγματεύσεις, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για νομοθετική αλλαγή», είπε ο Ζαπριάνοφ.
Υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση για τους πολίτες
«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη διακυβέρνηση στερείται μιας από τις ιδέες του Υπουργείου Άμυνας – υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση για τους πολίτες , επειδή μια από τις πολιτικές δυνάμεις του συνασπισμού δεν συμφωνεί. Η ιδέα ήταν ορισμένα τμήματα, στα οποία οι άνθρωποι ασκούν ένα επάγγελμα που περιλαμβάνει την οπλοφορία, να υποχρεωθούν να περάσουν στρατιωτική εκπαίδευση.
«Για να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε εθνικά και συμμαχικά σχέδια για αποτροπή και άμυνα. Οι κύριες προκλήσεις για την εφαρμογή των σχεδίων είναι σε δύο τομείς – στρατολόγηση και διατήρηση ικανού αριθμού στρατιωτικού προσωπικού με κίνητρα και καταρτισμένο και εξασφάλιση επαρκών αμυντικών δαπανών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», όπως είπε.
Το επίπεδο των αμυντικών δαπανών του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι ήδη εντελώς ανεπαρκές. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ένα επίπεδο τουλάχιστον 2,5% ήδη από το 2026, καθώς και τη μετέπειτα διατήρηση αυτού του επιπέδου ως βάσης μακροπρόθεσμα και, εάν είναι δυνατόν, μια αύξηση, είπε επίσης ο Ζαπριάνοφ.
Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός για φέτος θα είναι 2,09% του ΑΕΠ, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
—