Το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε νέες εργασίες σε τρία πηγάδια στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο τη στήριξη των ρυθμών παραγωγής.
Ο υπουργός Πετρελαίου Καρίμ Μπαντάουι ανακοίνωσε σε δήλωσή του την επανέναρξη της «ανάπτυξης» του κοιτάσματος Ζορ μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Saipem 10000 στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στα αιγυπτιακά ύδατα, την ολοκλήρωση των απαραίτητων προετοιμασιών και την έναρξη των εργασιών στο πρώτο πηγάδι στη νέα φάση στα μέσα Φεβρουαρίου».
Αυτό έρχεται σε συνεργασία με τις ιταλικές εταιρείες Eni, Arcios, Mubadala των ΗΑΕ και Rosneft της Ρωσίας, για την αύξηση των ρυθμών παραγωγής φυσικού αερίου και την αντιμετώπιση της φυσικής πτώσης των γεωτρήσεων στο πεδίο.
Στη δήλωση, ο Πρόεδρος της Egyptian Petrobel Company είπε ότι ξεκίνησαν νέες εργασίες σε 3 φρεάτια στο κοίτασμα Zor, όπου χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία «κουλουριασμένων σωλήνων», «για πρώτη φορά στον κόσμο σε βαθιά νερά».
Η παραγωγή του κοιτάσματος επηρεάστηκε από τις καθυστερημένες πληρωμές σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες.
Η Αίγυπτος υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Shell και την TotalEnergies, για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μοσταφά Μαντμπούλι τόνισε την ανάγκη της χώρας να αυξήσει την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ, όπου ο χειριστής Eni επανέλαβε τις γεωτρήσεις αφού η παραγωγή μειώθηκε στα 1,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα στις αρχές του 2024.
Al Hurra
–