Η μυστηριωδης παλαιά βάση βομβαρδιστικών απο τον δευτερο παγκοσμιο πολεμο, που οι Αμερικανοι θελουν να ξαναχτισουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανοικοδομούν μια ιστορική αεροπορική βάση στο νησί  Τινιάν. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν βάση για βομβαρδιστικά B-29. Η πρόοδος στην αποκατάσταση καταγράφηκε από εμπορικούς δορυφόρους.

Η πύλη Warzone δημοσίευσε νέες δορυφορικές εικόνες που δείχνουν την πρόοδο της ανακατασκευής της στρατηγικής αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ (North Field), που βρίσκεται στο νησί Τινιάν. Οι εργασίες ανακαίνισης περιλαμβάνουν τόσο διαδρόμους όσο και άλλες υποδομές στις εγκαταστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για αποστολές βομβαρδιστικών B-29 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιθέσεων στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι .

Πρόοδος κατασκευής

Οι δορυφορικές εικόνες του Planet τραβήχτηκαν μεταξύ 3 Δεκεμβρίου 2023 και 29 Ιανουαρίου 2025. Δείχνουν την πρόοδο που σημειώθηκε εκείνη την περίοδο στην ανακαίνιση αυτού που μέχρι πρόσφατα ήταν απλώς ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο με παρελθόν ιστορικής σημασίας. Οι κατάφυτοι διάδρομοι και οι τροχόδρομοι αποκτούν τώρα νέα ζωή.

Το νησί βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στις Νήσους  Βόρειες Μαριάνες.

Η τοποθεσία του υποδηλώνει ότι η ανοικοδόμηση της βάσης στοχεύει στην αύξηση της ικανότητάς της για έναν πιθανό πόλεμο με έναν νέο αντίπαλο στην περιοχή, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Το Μέσο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα, αλλά την αντιμετωπίζει ως επαναστατημένη επαρχία του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, η οποία αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων εδώ και χρόνια.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης για την επέκταση άλλων αεροπορικών εγκαταστάσεων στο νησί Τινιάν , συμπεριλαμβανομένου ενός διεθνούς αεροδρομίου νότια του North Field.

Η υποδομή σε αυτήν την τοποθεσία προορίζεται να παρέχει μια εναλλακτική λύση στη βάση Άντερσεν στο Γκουάμ σε περίπτωση επίθεσης, υποστηρίζοντας τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γκουάμ απέχει μόλις 160 χλμ περίπου από την Τινιάν.

Ιστορία της Βάσης

Το Τινιάν είναι ένα από τα 14 νησιά των Βορείων Μαριανών Νήσων υπό την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το νησί πέρασε από ισπανικά και γερμανικά χέρια και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο το κατέλαβε η Ιαπωνία. Το 1944, οι ιαπωνικές δυνάμεις στο Τινιάν δέχθηκαν επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στρατιωτικά αεροδρόμια εκεί καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αφού κατέλαβαν το νησί, οι Αμερικανοί άρχισαν αμέσως να εγκαθιστούν εκεί την υποδομή τους, η οποία επρόκειτο να υποστηρίξει επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Το πρώτο βήμα ήταν η επισκευή και επέκταση ενός από τους διαδρόμους του αεροδρομίου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Λίγο αργότερα τέθηκαν σε λειτουργία δύο ακόμη διάδρομοι. Μετά από αρκετό καιρό, σχεδόν ολόκληρο το βόρειο άκρο του νησιού καταλήφθηκε από αμερικανικές στρατιωτικές υποδομές.

Ο τέταρτος και τελευταίος διάδρομος άνοιξε το 1945. Την ίδια χρονιά, η εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε για ατομικές επιθέσεις στην Ιαπωνία.

Μετά το 1947, το North Field εγκαταλείφθηκε από τον στρατό και για χρόνια ήταν ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα .

Μόλις στη δεκαετία του 2020 ελήφθησαν αποφάσεις για την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας για την ενεργό χρήση της εγκατάστασης. Προφανώς ο στρατός θέλει να το χρησιμοποιήσει ξανά.

Πληροφορίες από δορυφόρους

Οι πληροφορίες που περιγράφονται είναι ένα άλλο παράδειγμα της χρησιμότητας των πληροφοριών που λαμβάνονται από δορυφόρους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Στις μέρες μας, οι δορυφορικές εικόνες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων πληροφοριών.

  Αυτό το βλέπουμε καλύτερα στο παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι η χρήση δορυφόρων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων δεν είναι κάτι νέο. Έχουμε ήδη δει τη χρήση αυτής της τεχνολογίας στο παρελθόν, σε συγκρούσεις στον Περσικό Κόλπο το 1991 και στο Αφγανιστάν.

Επί του παρόντος, η κλίμακα χρήσης τους είναι άνευ προηγουμένου.  Κυρίως μέσω της διαθεσιμότητας εμπορικών υπηρεσιών απεικόνισης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πολιτικοί φορείς. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερες χώρες αποφασίζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στον ιδιωτικό διαστημικό τομέα.

The Warzone 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ