Είναι η βαθύτερη τρύπα που έχει σκαφτεί ποτέ στην Ασία: για περισσότερες από 580 ημέρες, μια εξέδρα γεώτρησης διέσχιζε τη γη σε βάθος 10.910 μέτρων. Η Κίνα ελπίζει να αποκτήσει εκεί πρώτες ύλες και επιστημονική γνώση.
Η Κίνα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη βαθύτερη γεώτρηση της μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η γεώτρηση «Shenditake 1» έφτασε σε βάθος 10.910 μέτρων. Βρίσκεται στη λεκάνη Tarim στην έρημο Taklamakan στην περιοχή Xinjiang της δυτικής Κίνας.
Η τρύπα, η οποία ανοίχτηκε υπό την ηγεσία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου CNPC, αποτελεί μέρος ενός επιστημονικού έργου που όχι μόνο αναζητά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά στοχεύει επίσης στην προώθηση της έρευνας στην ιστορία και τη γεωλογία του βαθύ εσωτερικού της Γης.
300 ημέρες για 910 μέτρα

Ειπώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της γεώτρησης επιτεύχθηκαν αρκετές τεχνολογικές ανακαλύψεις. Αυτή δεν είναι μόνο η βαθύτερη γεώτρηση στην Ασία μέχρι σήμερα. Ένα βάθος άνω των 10.000 μέτρων επιτεύχθηκε επίσης ταχύτερα από ποτέ σε μια επιχείρηση γεώτρησης.
Η γεώτρηση ξεκίνησε στις 30 Μαΐου 2023 και διήρκεσε περισσότερες από 580 ημέρες. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου – περίπου 300 ημέρες – δαπανήθηκε στα τελευταία 910 μέτρα. Η γεώτρηση έφτασε σε βράχους ηλικίας άνω των 500 εκατομμυρίων ετών.
Για το έργο, η CNPC ανέπτυξε το πρώτο αυτοματοποιημένο γεωτρύπανο στον κόσμο για βάθη έως και 12.000 μέτρα.
Η βαθύτερη τρύπα στον κόσμο στη χερσόνησο Κόλα
Η βαθύτερη τρύπα στον κόσμο βρίσκεται στη ρωσική χερσόνησο Κόλα. Η γεωλογική γεώτρηση έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων. Οι Ρώσοι ερευνητές πραγματοποίησαν την εργασία στη δεκαετία του 1970 για να αποκτήσουν επιστημονική γνώση.
Το 1992, η γεώτρηση σταμάτησε επειδή οι απροσδόκητα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό της γης έκαναν το έργο πιο δύσκολο.
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog