Ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε ότι η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) θα μετατραπεί σε στρατό έως το 2028, αλλά υπάρχει έντονη αντίθεση από τη Σερβία.
Καθώς οι πολιτικοί παρατηρητές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν το Κοσσυφοπέδιο μετά από τις εκλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το κοινοβούλιο σε αδιέξοδο, υπάρχουν επίσης ανησυχίες και συζητήσεις για το μέλλον του μηχανισμού ασφαλείας στη νεότερη χώρα της Ευρώπης.
Υπό το φως της μεγάλης κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της στρατιωτικής της συσσώρευσης στα Βαλκάνια, η αμυντική ικανότητα του Κοσσυφοπεδίου έχει έρθει στο προσκήνιο.
Αυτό το νεαρό πολυεθνικό έθνος των περίπου 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων εξακολουθεί να βασίζεται στη διεθνή κοινότητα για προστασία.
Από τη σύγκρουση της δεκαετίας του ενενήντα και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στις σερβικές δυνάμεις το 1999, οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις (KFOR) και η αποστολή του Γραφείου Κράτους Δικαίου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) υπηρέτησαν στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ για υποστήριξη της στρατιωτικής δύναμης προστασίας, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης της χώρας.
Το Κοσσυφοπέδιο απέκτησε την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν αναγνωρίστηκε από το Βελιγράδι και πέντε χώρες της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία). Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε την υποψηφιότητά του για να γίνει μέλος της ΕΕ το 2022.
Σθεναρή αντίδραση του Βελιγραδίου
Δεδομένης της ολοένα και πιο ασταθούς κατάστασης ασφαλείας της περιοχής, η οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου είναι κάτι που το Βελιγράδι αντιτίθεται σθεναρά. Σέρβοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ισχύς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκδίωξη των εναπομεινάντων Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
Η ελαφρά οπλισμένη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) ιδρύθηκε το 2009 και είναι επιφορτισμένη κυρίως με την πολιτική άμυνα, την αντιμετώπιση κρίσεων και τη διάθεση πυρομαχικών.
Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ψήφισε νόμο το 2018 για τη μετατροπή των δυνάμεων ασφαλείας του σε στρατό 2.500 ατόμων 5.000 ατόμων.
Ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι, του οποίου το κυβερνών κόμμα Αυτοδιάθεση/Vetevendosje κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν είχε πλειοψηφία, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι η KSF θα γίνει στρατός μέχρι το 2028.
Η ανάπτυξη του KSF οδήγησε επίσης σε διαιρέσεις εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε άσκηση
Ενώ ορισμένες δυτικές χώρες ανησυχούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων, άλλες έχουν υποστηρίξει την ιδέα ενός «ελαφρού» στρατού ως θεσμικού στοιχείου του κράτους του Κοσσυφοπεδίου και ως κλειδί για την ισορροπία δυνάμεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες του κράτους, μαζί με το έδαφος, τον πληθυσμό και την κυβέρνηση, είναι η στρατιωτική ισχύς», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Euronews η πρώην υπουργός Ένταξης της χώρας στην ΕΕ, Μιμόζα Αχμετάι.
«Δεν κάνουμε τίποτα που δεν κάνουν άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, ζούμε την πραγματικότητα της εποχής μας, όπου οι χώρες ανταγωνίζονται στη στρατιωτικοποίηση», είπε η Αχμετάι, η οποία, μεταξύ άλλων διπλωματικών θέσεων, υπηρέτησε και ως πρέσβειρα του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες.
Η Αχμετάι πιστεύει ότι ένας στρατός θα ωφελούσε τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, αλλά είπε ότι θα χρειαζόταν τη δυτική υποστήριξη.
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη με το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2015», είπε.
Σύμφωνα με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η KSF μπορεί να γίνει επίσημος στρατός μόνο στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία. Αυτό είναι δυνατό σύμφωνα με τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013, ένα σχέδιο 15 σημείων για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των γειτόνων και των πρώην εχθρών.
Η σταθερότητα στην περιοχή εξαφανίστηκε…
Όμως τα τελευταία 12 χρόνια, η κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια έχει αλλάξει ριζικά. Ο διάλογος μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου κατέρρευσε το 2023 και η ιδέα ενός σταθερού γεωπολιτικού περιβάλλοντος έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό.
«Στρατοί δημιουργούνται σε όλα τα Βαλκάνια. Δεν είναι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία αγοράζει επίσης πολλά όπλα και εξοπλισμό», δήλωσε στο Euronews ο Σέρβος πολιτικός αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου Αλεξάνταρ Ραπάγιτς.
«Έχουμε λοιπόν αυτήν την αρνητική τάση όπου έχουμε περισσότερες ένοπλες χώρες αντί για πιο ειρηνικές χώρες», δήλωσε ο Ραπάγιτς, του οποίου η δεξαμενή σκέψης εδρεύει στην εθνικά διχασμένη πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Euronews
—
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ – Echedoros.blog