Η Βουλγαρία θα αποζημιωθεί με πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βουλγαρία αναμένει αποζημίωση 500 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκές χώρες, ως αποζημίωση για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρει η Euractiv .

Η Βουλγαρία προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2026.

 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έλαβε 174 εκατομμύρια ευρώ από τη Δανία ως μέρος δύο συμβάσεων για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την εξισορρόπηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι αρχές στη Σόφια αναμένουν τουλάχιστον άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Βοηθώντας την Ουκρανία, στην πραγματικότητα βοηθάμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Ατανάς Ζαπριάνοφ.

Η Βουλγαρία έστειλε παλιό στρατιωτικό εξοπλισμό , κατασκευασμένο σύμφωνα με τα σοβιετικά πρότυπα, στην Ουκρανία και με τα χρήματα που θα λάβει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα μπορεί να τα επενδύσει στην αγορά νέων δυτικών όπλων.  «Η στρατιωτική βοήθεια που προσφέραμε δεν είναι πλέον απαραίτητη για τον βουλγαρικό στρατό». «Στέλνουμε ό,τι δεν περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό του στρατού για ειρήνη και πόλεμο », είπε ο υπουργός.

Το 2024, η Βουλγαρία παρέδωσε στην Ουκρανία 150 τεθωρακισμένα οχήματα Gvozdika και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα σοβιετικής κατασκευής. Μέχρι στιγμής, η χώρα έχει στείλει έξι πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, τεθωρακισμένων οχημάτων, οβίδων, ακόμη και «μη λειτουργικών πυραύλων », που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για εξαρτήματα και ανταλλακτικά.

Η Βουλγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες και παραγωγούς εξοπλισμού σοβιετικού τύπου που χρειάζεται ο ουκρανικός στρατός.

Ενώ τα βουλγαρικά στρατιωτικά εργοστάσια αρχίζουν σταδιακά να παράγουν πυρομαχικά προτύπου ΝΑΤΟ , μεγάλο μέρος της βιομηχανίας εξακολουθεί να παράγει όπλα σοβιετικού τύπου, τα οποία εξάγονται στην Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και, τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως στην Ουκρανία.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ