Η πρόσφατη τραγωδία που συνέβη σε χρυσωρυχεία της Νότιας Αφρικής έχει συγκλονίσει το έθνος και έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να «εξωθήσει» τους παράνομους μεταλλωρύχους που είχαν εισβάλει σε εγκαταλειμμένα ορυχεία, η κατάσταση κατέληξε σε έναν εφιάλτη για τους εργαζόμενους.
Όταν οι αστυνομικοί μπλόκαραν όλες τις προμήθειες τροφίμων και νερού προς τους μεταλλωρύχους, ορισμένοι από αυτούς αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ακραία μέτρα επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να καταναλώσουν ανθρώπινα μέλη.
Οι δύο επιζώντες που μίλησαν για την εμπειρία τους περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν κάτω από την επιφάνεια της γης. Οι συνάδελφοί τους, εξαντλημένοι από την πείνα και την αδυναμία τους να βρουν άλλες τροφές, «κατέφυγαν στον κανιβαλισμό», κόβοντας κομμάτια από τα σώματα των νεκρών για να επιβιώσουν. Η τραγωδία αυτή προκάλεσε σοκ, αλλά και διχασμό στη Νότια Αφρική, καθώς η πολιτεία συνεχίζει να κατηγορεί τους παράνομους μεταλλωρύχους για τις συνθήκες που δημιούργησαν, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν αμέλεια και ανευθυνότητα από τις αρχές.
Ταυτόχρονα, η καταγγελία ότι η αστυνομία απέτρεψε την έξοδο των μεταλλωρύχων από τα ορυχεία και τους άφησε να πεθάνουν από την πείνα προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να κατηγορείται για αμέλεια και αδιαφορία για τις ζωές των φτωχών εργατών. Παρά τις αντιφάσεις και τα λάθη που έγιναν από τις αρχές, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας συνεχίζουν να απορρίπτουν την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι συνέπεια της παρανομίας των μεταλλωρύχων και όχι των δράσεων της αστυνομίας.
Η τραγωδία αυτή φέρνει στην επιφάνεια τη σφοδρή φτώχεια και την κοινωνική αδικία που επικρατούν στη Νότια Αφρική, με την ανεργία να ξεπερνά το 32% και εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση. Οι παράνομοι μεταλλωρύχοι, γνωστοί ως «zama zamas», προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια χώρα όπου τα ορυχεία είναι εγκαταλελειμμένα και η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Παρόλα αυτά, οι ενέργειες της αστυνομίας και η απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει την ευθύνη για τη σωτηρία των μεταλλωρύχων προκαλούν έντονες αντιδράσεις και θέτουν σε αμφισβήτηση την ανθρώπινη και ηθική διάσταση της πολιτικής της Νότιας Αφρικής.