Πότε βάζουμε λίπασμα στα δέντρα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για λίπανση στα καρποφόρα δέντρα;

Τα δέντρα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να μας δώσουν καρπούς με πλούσια γεύση έχουν ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία.

Η προσθήκη λιπάσματος είναι μία από τις βασικές καλλιεργητικές εργασίες που κάνουμε κάθε χρόνο για να ενισχύσουμε τη βλαστική ανάπτυξη των δέντρων και να βελτιώσουμε την παραγωγή καρπών.

Το λίπασμα παρέχει στα δέντρα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και αναπληρώνει στο έδαφος τα στοιχεία που απορροφούνται κατά την καλλιέργεια των φυτών.

Πόσες φορές χρειάζεται να ρίξουμε λίπασμα; Αρκεί να βάλουμε λίπασμα μία φορά τον χρόνο ή χρειάζεται να επαναλάβουμε την προσθήκη λιπασματος περισσότερες φορές μέσα σε μία καλλιεργητική χρονιά;

Η λίπανση διαφέρει από δέντρο σε δέντρο, καθώς κάθε καλλιέργεια έχει διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Επιπλέον, ο τύπος του εδάφους που καλλιεργούμε και η γονιμότητά του είναι βασικοί παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψη στον σχεδιασμό της λίπανσης.

Ένας βασικός διαχωρισμός των λιπασμάτων: τα λιπάσματα σε κοκκώδη μορφή, τα οποία τα ρίχνουμε στο έδαφος και τα διαφυλλικά λιπάσματα, τα οποία διαλύονται στο νερό και ψεκάζουμε το φύλλωμα των δέντρων.

Υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη σοδειά και καλύτερη ποιότητα καρπών.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η κατάλληλη εποχή λίπανσης των καρποφόρων δέντρων, ποια λιπάσματα χρησιμοποιούμε και πώς τα εφαρμόζουμε για να έχουμε αποδοτικές καλλιέργειες.

1. Ποια εποχή ρίχνουμε λίπασμα στα καρποφόρα δέντρα;

Τα καρποφόρα δέντρα χρειάζονται λίπασμα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε ομαλή ανάπτυξη και πλούσια συγκομιδή.

Πριν προχωρήσουμε στην προσθήκη λιπάσματος, είναι σημαντικό να κάνουμε ανάλυση εδάφους για να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τις ελλείψεις που υπάρχουν σε θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος και να επιλέξουμε τα κατάλληλα λιπάσματα.

Ένας βασικός διαχωρισμός στην εποχή λίπανσης των καρποφόρων δέντρων γίνεται με βάση τις διαφορετικές ανάγκες που έχουν τα φυλλοβόλα δέντρα και τα αειθαλή δέντρα.

α) Κατάλληλη εποχή για να ρίξουμε λίπασμα σε φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα

Τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους μέσα στο φθινοπώρο και την περίοδο του χειμώνα βρίσκονται σε λήθαργο. Σε αυτή την κατηγορία δέντρων ανήκουν:

η καλλιέργεια της αχλαδιάς,
η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς,
η καλλιέργεια της βερικοκιάς,
η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς,
η καλλιέργεια της καρυδιάς,
η καλλιέργεια της καστανιάς,
η καλλιέργεια της κερασιάς,
η καλλιέργεια της μηλιάς,
η καλλιέργεια της μουριάς,
η καλλιέργεια της ροδακινιάς,
η καλλιέργεια της ροδιάς,
η καλλιέργεια της συκιάς,
η καλλιέργεια της φουντουκιάς.

Στις καλλιέργειες των φυλλοβόλων δέντρων γίνεται μία λίπανση με κοκκώδη λιπάσματα στα τέλη του χειμώνα και μία συμπληρωματική στα τέλη της άνοιξης.

Η προσθήκη διαφυλλικών λιπασμάτων στα φυλλοβόλα δέντρα μπορεί να γίνει από τα πρώτα στάδια βλάστησης των δέντρων μέχρι το στάδιο της συγκομιδής, ανάλογα τις ανάγκες της καλλιέργειας.

β) Κατάλληλη εποχή για να ρίξουμε λίπασμα σε αειθαλή καρποφόρα δέντρα

Τα αειθαλή καρποφόρα δέντρα παραμένουν ενεργά την περίοδο του χειμώνα, διατηρώντας τα φύλλα και τις λειτουργίες τους όλες τις εποχές του χρόνου. Σε αυτή την κατηγορία δέντρων ανήκουν:

η καλλιέργεια του αβοκάντο,
η καλλιέργεια της λεμονιάς,
η καλλιέργεια της μανταρινιάς,
η καλλιέργεια της μουσμουλιάς,
η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς,
η καλλιέργεια της χαρουπιάς.

Στις καλλιέργειες αειθαλών καρποφόρων δέντρων ρίχνουμε λίπασμα συνήθως τρεις φορές τον χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Εξαίρεση αποτελεί η καλλιέργεια της ελιάς, όπου αν και αειθαλές δέντρο συνηθίζεται η προσθήκη βασικής λίπανσης μέσα στο χειμώνα και συμπληρωματική λίπανση αζώτου στις αρχές της άνοιξης.

Σχετικά με τα διαφυλλικά λιπάσματα στα αειθαλή καρποφόρα δέντρα, μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν όλη την περίοδο του χρόνου, από τα πρώτα στάδια βλάστησης των δέντρων μέχρι το στάδιο της συγκομιδής.

2. Ποιοι είναι τύποι λιπασμάτων που χρησιμοποιούμε στα δέντρα;

Υπάρχουν αρκετά λιπάσματα κατάλληλα για καρποφόρα δέντρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Με βάση την προέλευση τους τα λιπάσματα διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

Τα χημικά λιπάσματα προκύπτουν από τη σύνθεση χημικών στοιχείων και αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται από τους καλλιεργητές.
Τα οργανικά ή βιολογικά λιπάσματα προέρχονται από την αποσύνθεση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων και είναι εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία.
Τα οργανοχημικά λιπάσματα αποτελούν ένα συνδυασμό από χημικά στοιχεία και ποσότητα οργανικής ουσίας.

Από κει και πέρα, υπάρχουν τα πλήρη λιπάσματα που περιέχουν τα βασικά στοιχεία θρέψης με άζωτο, φώσφορο και κάλιο, καθώς επίσης υπάρχουν και λιπάσματα που περιέχουν μόνο ένα στοιχείο.

Τα πλήρη λιπάσματα διακρίνονται σε κοκκώδη που κάθε κόκκος περιέχει αναλογικά όλα τα θρεπτικά στοιχεία του λιπάσματος και σε σύμμεικτα ή blend λιπάσματα στα οποία γίνεται απλή ανάμιξη των πρώτων υλών στην συσκευασία.

Στα λιπάσματα μπορεί να περιέχονται κι άλλα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται σε μικρότερη περιεκτικότητα όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το βόριο.

3. Πώς βάζουμε το λίπασμα στα καρποφόρα δέντρα;

Κατά την προσθήκη λιπάσματος στα καρποφόρα δέντρα, προτιμούμε να σκορπίζουμε το λίπασμα σε ένα δακτύλιο γύρω από τον κορμό περίπου στο μέσο του φυλλώματος του δέντρου.

Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το λίπασμα μέσα στο χώμα, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του λιπάσματος από τα καρποφόρα δέντρα.

Μετά την προσθήκη λιπάσματος φροντίζουμε να κάνουμε πότισμα στα καρποφόρα δέντρα ή να ακολουθούν βροχοπτώσεις, ώστε να αφομοιωθούν τα θρεπτικά συστατικά από το ριζικό σύστημα των δέντρων.

4. Πότε ρίχνουμε κοπριά και κομπόστ στα δέντρα;

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κοπριά των ζώων και στο κομπόστ, τα οποία χρησιμοποιούνται ως βιολογικά λιπάσματα για να εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά τις καλλιέργειες, καθώς επίσης ως εδαφοβελτιωτικά για τη βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους.

Για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί, ρίχνουμε κοπριά και κομπόστ κάθε χρόνο κατά την περίοδο του χειμώνα και τα ενσωματώνουμε στο έδαφος, ώστε να απορροφηθεί σταδιακά μέσα στην άνοιξη.

5. Κι ένα μυστικό για τη λίπανση στα καρποφόρα δέντρα

Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα σε συνθήκες καύσωνα, σε συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, καθώς μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα στις καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ