OI ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΑΣΟΥΛΑ
Ο προτεινόμενος της πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Κ. Τασούλας, προστατευμένος από την βουλευτική ασυλία, οδήγησε κατ’ αποτέλεσμα σε καταδίκη την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στην Δικαιοσύνη, στην υπόθεση Τσαλκιτζής κατά Ελλάδας και την απόφαση της 16.11.2006.
Όμως, υπάρχουν δύο αποφάσεις του Ε.Δ.Δ.Α. για αυτή την υπόθεση: μία που καταδίκασε την Ελλάδα (2006) και άλλη μία που απάλλαξε την Ελλάδα από την δεύτερη κατηγορία που της αποδόθηκε (2017).
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, κατά την πρώτη απόφαση του Ε.Δ.Δ.Α., ο κ. Τσαλκιτζής είναι εργολάβος που είχε αναλάβει την οικοδομή ενός κτιρίου στην Κηφισιά, έχοντας οικοδομική άδεια του 1996. Το επόμενο έτος, η Πολεοδομία Κηφισιάς εξέδωσε απαγόρευση εργασιών και ο κ. Τσαλκιτζής ανέφερε στην προσφυγή του ότι, όταν πήγε να δει τον δήμαρχο Κηφισιάς κ. Τασούλα, αυτός του ζήτησε 70 εκ. δρχ (δηλ. πάνω από 200.000 ευρώ) για να επιτρέψει την συνέχιση των εργασιών. Ο κ. Τσαλκιτζής αναφέρει στην προσφυγή του ότι αρνήθηκε και στην συνέχεια ανακλήθηκε η οικοδομική άδεια. Προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε την ανάκληση των αδειών.
Το 2001 ο κ. Τσαλκιτζής κατέθεσε μήνυση για εκβίαση και παράβαση καθήκοντος εις βάρος του κ. Τασούλα, ο οποίος όμως είχε εκλεγεί βουλευτής το 2000. Επί του αιτήματος του εισαγγελέα προς την Βουλή για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Τασούλα, η Ολομέλεια της Βουλής απάντησε αρνητικά.
Το 2003 ο κ.Τσαλκιτζής υπέβαλε δεύτερη μήνυση υποστηρίζοντας ότι η άρνηση της Βουλής να επιτρέψει την εκδίκαση της υπόθεσης παραβίαζε το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα πρόσβασης σε Δικαστήριο). Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κοινό λόγω της άρνησης του Προέδρου της Βουλής να προχωρήσει την υπόθεση, βάσει του Κανονισμού.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι η Ελλάδα παραβίασε το δικαίωμα του κ. Τσαλκιτζή να έχει πρόσβαση σε δικαστήριο, του επιδίκασε 5.000 ευρώ δίκαιη ικανοποίηση για ηθική βλάβη και 5.700 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Η υπόθεση είχε όμως και συνέχεια που οδήγησε και σε δεύτερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το 2004 ο κ. Τασούλας υπέβαλε μήνυση κατά του κ. Τσαλκιτζή για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και δυσφήμιση. Ο κ. Τσαλκιτζής καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση το 2007, ενώ το 2009 η υπόθεση δικάστηκε απο το Εφετείο, το οποίο καταδίκασε εκ νέου τον Τσαλκιτζη. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας στο Εφετείο ο Τσαλκιτζής κάποια στιγμή έφυγε από την αίθουσα λόγω αδιαθεσίας, αλλά συνέχισε η δίκη με παρόντα τον συνήγορό του. Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο απορρίφθηκε επίσης. Ο κ. Τσαλκιτζής φυλακίστηκε για 8 μέρες καθώς αδυνατούσε να εξαγοράσει την ποινή του και τελικά κατέβαλε 5.799,94 ευρώ και την εξαγόρασε.
Ο κ. Τσαλκιτζής προσέφυγε εκ νέου στο Ε.Δ.Δ.Α., επικαλούμενος παραβίαση του δικαίωμάτός του σε δίκαιη δίκη, επειδή είχε ζητήσει να ανασταλεί η εκδίκαση της εις βάρος του μήνυσης, διότι δεν είχε δικαστεί η δική του μήνυση πρώτα. Ο προσφεύγων βασίστηκε στον ισχυρισμό της Κυβέρνησης στην προηγούμενη υπόθεσή του, σύμφωνα με την οποία ο κ. Τασούλας θα μπορούσε να δικαστεί όταν έληγε η βουλευτική θητεία του, άρα δεν είχε κλείσει η υπόθεση της δικής του μήνυσης εις βάρος του βουλευτή και δικαίως ζητούσε αναστολή.
Με την απόφαση της 19.10.2017 στην υπόθεση Τσαλκιτζής κατά Ελλάδας (2), το Ε.Δ.ΔΑ. έκρινε ότι η Ελλάδα δεν παραβίασε τα δικαιώματα του Τσαλκιτζή κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του.
Και οι δύο αποφάσεις είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Δ.Δ.Α.
Tsalkitzis v. Greece (2006)
hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-1666…
Tsalkitzis v Greece (2017)
hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-1776…
OI ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΑΣΟΥΛΑ
Ο προτεινόμενος της πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Κ. Τασούλας, προστατευμένος από την βουλευτική ασυλία, οδήγησε κατ' αποτέλεσμα σε καταδίκη την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό…
— Sotiropoulos (@Sotiropoulos) January 16, 2025