Και όμως το ανάρτησε και επήλθε ρήξη με Νετανιάχου…
Ο Τραμπ στο Truth Social ανάρτησε αυτούσιο και ασχολίαστο ένα βίντεο – ανάλυση του κορυφαίου καθηγητή Τζέφρι Σάκς, στο οποίο γκρεμίζει την πολιτική Ομπάμα κατά του Άσαντ.
Σε ένα σημείο όμως εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά Νετανιάχου, αποκαλώντας τον «σκοτεινό γιο σκύλας», που θέλει να σύρει σε πόλεμο τις ΗΠΑ με το Ιράν!!
Ακολούθησε χάος. Το οποίο δίνει άλλη διάσταση στη μη πρόσκληση Νετανιάχου από τον Τραμπ, για την ορκωμοσία του.
https://twitter.com/olympiada/status/1878889276957397353?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw
Κάπως έτσι οι ευθύνες μετριάζονται, ο κόσμος διαμορφώνει την δική του εικόνα για τα γεγονότα, ο απόηχος μιας θέσης ευθύνης και υπεροχής μετατοπίζεται σε διαφορετικό επίπεδο και όλα καλώς, ποιος είναι αυτός που έχει την λιγότερη δύναμη υπεροχής είτε θέλει, είτε επιδιώκει, όπως το πάρεις, να σύρει σε πόλεμο τις ΗΠΑ με το Ιράν!!
Να έχουμε και μια διάσταση του θέματος ποιος ο ρόλος παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και γιατί η επιμονή να στηρίζουν και να χρηματοδοτούν το πόλεμο από πλευράς Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους περιοχή Γάζα.
Γιατί το βέτο των ΗΠΑ ώστε να μην δημιουργηθεί κράτος της Παλαιστίνης συνεδρίαση ΟΗΕ 20.11.2024.
Και να μην λησμονούμε πως ζούμε σε μια εποχή με αβεβαιότητα ως προς την ηρεμία και την σταθερότητα.
Έχουμε διαβάσει και τα παρακάτω άρθρα, εάν πράγματι μας παρέχουν ενημέρωση, ώστε να διαμορφώνουμε άποψη τουλάχιστον με κάποια εγκράτεια ως προς τα γεγονότα.
……………………………………………………………………..
Newsroom ΚΟΣΜΟΣ – 20.11.2024
ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα
Μόνο οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο της απόφασης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το οποίο έλαβε 14 ψήφους υπέρ και μία κατά.
Οι ΗΠΑ καταψήφισαν σήμερα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τα μέλη του Συμβουλίου ότι απέρριψαν κυνικά τις προσπάθειες επίτευξης συμβιβασμού.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε επί ενός σχεδίου ψηφίσματος που προτάθηκε από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου σε μια συνεδρίαση που ζητούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» και χωριστά «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Μόνο οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο της απόφασης, το οποίο έλαβε 14 ψήφους υπέρ και μία κατά.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον λίγο πριν από την ψηφοφορία χαρακτήρισε το κείμενο «προδοσία», υπολογίζοντας στην Ουάσινγκτον να μπλοκάρει το ψήφισμα που θα σήμαινε για αυτόν «εγκατάλειψη» των ομήρων.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε πριν από την ψηφοφορία σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μόνο ένα ψήφισμα που ζητά ρητά την άμεση απελευθέρωση ομήρων ως μέρος της κατάπαυσης του πυρός.
«Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, απλώς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που δεν απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Πριν την ψηφοφορία, η Βρετανία πρότεινε αλλαγές στο κείμενο του ψηφίσματος έτσι ώστε οι ΗΠΑ να το στήριζαν, αλλά αυτές οι αλλαγές απορρίφθηκαν, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ορισμένα από 10 εκλεγμένα μέλη του ΣΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ παρά για συμβιβασμούς στο ψήφισμα, σημείωσε ο αξιωματούχος, κατηγορώντας τη Ρωσία και την Κίνα ότι ενθαρρύνουν αυτά τα μέλη.
«Η Κίνα συνέχισε να απαιτεί ‘σκληρότερη γλώσσα‘ και η Ρωσία φαίνεται να κινεί νήματα με ορισμένα (εκλεγμένα) από τα 10 μέλη», συνέχισε ο αξιωματούχος.
Από την έναρξη του πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πασχίζει να καταλήξει σε κάποια ομοφωνία, αλλά ψηφίσματα μπλοκάρονται τις περισσότερες φορές από αμερικανικά, αλλά και ρωσικά και κινεζικά βέτο.
Δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για το αμερικανικό βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που είχε στόχο «να σταματήσει τις φρικαλεότητες», δήλωσε σήμερα ο Μαζέντ Μπαμία, εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής των Παλαιστινίων.
«Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως τέτοιους», είπε ο Μπαμία, χτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, κρίνοντας ότι το ψήφισμα που καταψήφισαν οι Αμερικανοί ζητούσε μόνο «τα εντελώς απαραίτητα».
………………………………………………………………………………..
Κόσμος ΗΠΑ: 34 φορές βέτο για να εμποδίσουν ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 17:42
Τα 3 σημαντικότερα ψηφίσματα που μπλοκαραν
Τριανταέξι σχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το Παλαιστινιακό, από το 1945, έχουν δεχθεί βέτο από τα μόνιμα μέλη- τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Ωστόσο, τις 34 φορές ασκήθηκε βέτο από τις ΗΠΑ και μόνο δύο από τη Ρωσία και την Κίνα.
Η πλειονότητα αυτών των ψηφισμάτων προέβλεπε ένα πλαίσιο για ειρήνη στη σύγκρουση Ισραήλ–Παλαιστίνης, ζητώντας μεταξύ άλλων από το Ισραήλ να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο και αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων. Επίσης καταδίκαζαν το Τελ Αβίβ, για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων και τον εποικισμό, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Βασικά ψηφίσματα που μπλόκαραν οι ΗΠΑ
-Το τελευταίο ψήφισμα της 18ης Οκτωβρίου 2023 που ζητούσε “ανθρωπιστικές παύσεις” και το Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας.,
-Μετά τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής, το 2018, όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφτασαν στον φράκτη των συνόρων με την Γάζα, με αίτημα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τότε, το ΣΑ του ΟΗΕ συνέταξε ψήφισμα που καταδίκαζε “τη χρήση οποιασδήποτε υπερβολικής, δυσανάλογης και αδιάκριτης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον Παλαιστινίων αμάχων” και ζητούσε “διαρκή, συνολική ειρήνη” με “δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη”.
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα, με την τότε πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι να λέει ότι παρουσιάζει ” μονόπλευρη άποψη για το τι συνέβη στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες”.
Αφού οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017, σχέδιο ψηφίσματος ανέφερε ότι “οι ενέργειες που μεταβάλλουν τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, είναι άκυρες και ακυρώσιμες”.
Ο ΟΗΕ απαιτούσε το καθεστώς της Ιερουσαλήμ να καθοριστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του Οργανισμού. Και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ψήφισαν υπέρ, εκτός από τις ΗΠΑ, πουθ άσκησαν βέτο.
-Μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2000,άλλο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΟΗΕ εξέφραζε “σοβαρή ανησυχία για τη συνέχιση των τραγικών και βίαιων γεγονότων που έλαβαν χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2000”, καταδίκαζε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και καλούσε το Ισραήλ “να τηρήσει απαρέγκλιτα τις νομικές του υποχρεώσεις και ευθύνες που απορρέουν από την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης”.
Ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Νεγκροπόντε δήλωσε ότι το ψήφισμα αποσκοπούσε στην “πολιτική απομόνωση ενός από τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση υπέρ του άλλου μέρους”. Δώδεκα χώρες ψήφισαν υπέρ, αλλά οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο.
naftemporiki.gr