Στις 16 Ιανουαρίου ανακοινώνει την απόφασή του ο Πρωθυπουργός για τον ΠτΔ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις πολιτικοί άνδρες θα εκφωνήσουν επικηδείους κατά την κηδεία του αποβιώσαντος πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αύριο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης που πέρα από συνεργάτης ήταν και προσωπικός φίλος του εκλιπόντος.

Εφημερίδα Εστία

Και βλέποντας την εικόνα αυτήν καθαρά πολιτικά και «ανάμεσα στις γραμμές» ίσως να διακρίνει κανείς την διαμόρφωση του σκηνικού που θα καταλήξει στην επιλογή και την εκλογή του (ή της) Προέδρου της Δημοκρατίας για την επομένη πενταετία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι βλέπει τρεις άνδρες που εκπροσωπούν την συναίνεση που είναι πλέον απλώς ευκταίον για την εκλογή του ανωτάτου άρχοντος που θα αναλάβει καθήκοντα με την ολοκλήρωση της θητείας της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να παραδεχθούμε ότι βλέπουμε πολιτικούς εκπροσώπους της κεντροαριστεράς με τους οποίους συντάσσεται ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς Κυβερνήσεως εν όψει της επιλογής του νέου Προέδρου. Και τούτο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα προέρχεται από αυτόν τον πολιτικό χώρο. Δεν είναι άλλωστε άμοιρο σημασίας ότι στην κηδεία θα παρίστανται ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Λουκάς Παπαδήμος, πρόσωπα που έχουν αναφερθείως πιθνοί υποψήφιοι.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει στην απόφασή του μετά την περισυλλογή των οικογενειακών του διακοπών στο Μιλάνο, αν και ακόμη δεν έχει κοινοποιήσει την επιλογή του. Θα την δημοσιοποιήσει στις 16 του μηνός, αφού μιαν ημέρα ενωρίτερα θα επισκεφθεί την κ. Σακελλαροπούλου προκειμένου να την ενημερώσει.

Χαρακτηριστικές είναι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος μιλώντας στον Real FM παρατήρησε ότι «οι συνταγματικές προβλέψεις λένε πως χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία». Πράγμα που σημαίνει ότι «το ίδιο το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει βαθιά διαιρετικά χαρακτηριστικά» και ότι «πρόσωπα συναινετικά, συνθετικά μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο».

Στην χορεία της κεντροαριστερού προσανατολισμού συναινέσεως προστίθεται και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του εν αναμονή της αποφάσεως του κ. Μητσοτάκη. Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του «κινήματος Δημοκρατίας αν και δεν συνεκρότησε κοινοβουλετική ομάδα έχει δέκα βουλευτές προσκειμένους σε αυτόν. «Περιμένουμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για να τοποθετηθούμε και να συμμετάσχουμε στη συζήτηση που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε σε ανάρτησή του, στην οποία όμως προβαίνει σε θεσμικές προτάσεις σχετικά με τον ανώτατο άρχοντα.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η ονοματολογία δεν προσφέρει κάτι επί της ουσίας καθώς ο προβληματισμός μας δεν αφορά τόσο το ποιος θα είναι ο πρόεδρος, αλλά το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο θεσμός. Το Κίνημα Δημοκρατίας, όταν έρθει η ώρα της αναθεώρησης του Συντάγματος κι όσον αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση 6ετούς θητείας του ΠτΔ χωρίς τη δυνατότητα επανεκλογής. Αυτή η πρόταση κατατείνει στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του θεσμού, υπό την έννοια ότι ο Πρόεδρος θα αποδεσμευτεί από την πίεση της επανεκλογής και έτσι θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του απερίσπαστα».

Όσο για το «προφίλ» του υποψηφίου Προέδρου υποστηρίζει ότι «ο/η υποψήφιος/ια για την Προεδρία θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι είναι προοδευτικός στις απόψεις και τις θέσεις του, δεν εξυπηρετεί και δεν επηρεάζεται από κομματικά συμφέροντα και έχει επιδείξει θεσμική πορεία, με ήθος και κοινωνική προσφορά. Τα παραπάνω αποτελούν εχέγγυα ότι ο/η ΠτΔ θα παρεμβαίνει -στα όρια των συνταγματικών δυνατοτήτων του/της- όταν υπάρχει θεσμική εκτροπή, παραβίαση του Συντάγματος ή κατάλυση της Δημοκρατίας, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση της εκάστοτε κυβέρνησης προς τις θεσμικές αρχές και διαδικασίες».

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως διατηρεί σε κάθε περίπτωση την πρωτοβουλία των κινήσεων και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση να έχει ετοιμάσει μιαν έκπληξη για τους συνομιλητές του. Άλλωστε μια επιλογή Προέδρου από τον χώρο της κεντροδεξιάς θα αποτελούσε αυτήν την στιγμή υπερκερωτική κίνηση που θα προκαλούσε εκτόνωση των αντιδράσεων της δεξιάς πτέρυγος της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ