Οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας ξεπέρασαν τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/1) ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο.
«Το 2024, οι εξαγωγές της αμυντικής και αεροπορικής μας βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών του ΝΑΤΟ και των υπηρεσιών, έφτασαν σε νέο ρεκόρ αυξημένες κατά 29%, φτάνοντας τα 7,154 δισεκατομμύρια δολάρια», έγραψε στο X ο πρόεδρος της SSB, Χάλουκ Γκοργκούν.
Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τον στόχο των αμυντικών εξαγωγών της Τουρκίας για το 2024 των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Ξαναγράφουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην παγκόσμια σκηνή», σχολίασε ο Γκοργκούν, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά προϊόντα σε 180 χώρες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Άγκυρα είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές εξαγωγές της. Μια διεθνής έκθεση όπλων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο οδήγησε σε εξαγωγικές συμφωνίες συνολικού ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η νατοϊκή Ισπανία, συμφώνησε να αγοράσει 24 εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hurjet, που παράγονται από την Turkish Aerospace Industries (TUSAS), στο πλαίσιο μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Δεκέμβριο.
Τον ίδιο μήνα, η κρατική εταιρεία Defense Technologies Engineering Corporation της Τουρκίας υπέγραψε συμφωνία με το πορτογαλικό ναυτικό για την κατασκευή δύο πλοίων αναπλήρωσης.
Οι συμφωνίες σηματοδοτούσαν τις πρώτες εξαγωγές επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών και στρατιωτικών σκαφών στους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Το 2023, οι αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας ανήλθαν σε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας.
Οι κορυφαίοι Τούρκοι εξαγωγείς άμυνας περιλαμβάνουν την TUSAS και την Aselsan, την κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικών αμυντικών ειδών της χώρας, καθώς και την Baykar, η οποία ανήκει στην οικογένεια του νεότερου γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ.
Τα συνδυασμένα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, αυτών των τριών εταιρειών ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Baykar έγινε πρωτοσέλιδο με την εξαγορά της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Piaggio Aerospace καθώς η παρουσία της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αμυντική αγορά αυξανόταν.
Όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει καταρρεύσει, καθώς υπονομεύεται συστηματικά με αποτέλεσμα να έχουμε καταντήσει να μην φτιάχνουμε ούτε… βίδα!