Σε ηλικία 70 ετών – Το Περιβάλλον και η Παράδοση έχασαν έναν πολύτιμο σύμμαχο
Ένας ανήσυχος πολίτης που αγαπούσε τον τόπο καταγωγής του και θεωρούσε ότι η Ορεινή Ηλεία και κατ’ επέκταση η Ηλεία δεν είναι μια «τελειωμένη ιστορία» αλλά ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης και ανάδειξής της, έφυγε χθες (2/1/2025) από τη ζωή…
Ο λόγος για τον Κώστα Παπαντωνόπουλο (Πλιέγκας), που γεννήθηκε το 1954 στην Ανδραβίδα και μεγάλωσε στο ορεινό Αντρώνι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο εκλιπών, ακριβώς 20 χρόνια πριν, το 2004, λειτούργησε το www.antroni.grπου με την βοήθεια του ιστορικού-λαογράφου Ηλία Τουτούνη, εξελίχθηκε σε διαδικτυακό κόμβο κυρίως τοπικής, ιστορικής, λαογραφικής ενημέρωσης και ελεύθερου διαλόγου, ξεπερνώντας σε απήχηση τα σύνορα του νομού Ηλείας.
Αν και ζούσε στην Αθήνα επισκεπτόταν συχνά-πυκνά την ιδιαίτερη του πατρίδα για την ανάδειξη της οποίας αγωνιζόταν επί σειρά ετών με σθένος. Το έκανε με συνεχείς παρεμβάσεις, με αγώνες για τη διατήρηση της παράδοσης και «κορωνίδα» του την αγάπη του για το Περιβάλλον, το Δρυοδάσος της Φολόης, τον Πηνειακό Λάδωνα, τα φαράγγια της περιοχής αλλά και για το όρος Ερύμανθος και τον ομώνυμο ποταμό…
Με το ίδιο σθένος «πάλεψε» και την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε το τελευταίο διάστημα, σε μια άνιση μάχη, αφήνοντας χθες, 2η ημέρα του 2025, την τελευταία του αναπνοή…
Η απώλεια του προκάλεσε κύμα θλίψης στην ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Ηλείας δημιουργώντας παράλληλα ένα μεγάλο κενό… χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις που έγιναν στο άκουσμα της απώλειας του Κώστα Παπαντωνόπουλου…
Το iliaenimerosi.gr εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κώστας Παπαντωνόπουλος γεννήθηκε στην Ανδραβίδα Ηλείας στις 25 Μαΐου 1954 και μεγάλωσε στο Αντρώνι Ηλείας.
Ήταν απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και διπλωματούχος μηχανικός εμπορικών πλοίων.
Έχει δύο παιδιά, την Αγγελική και τον Μιχάλη, καρποί του γάμου του με την Ρόζα Σαβέλη με την οποία ίδρυσαν και λειτούργησαν επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας στην Αθήνα (www.mikra.gr).
Είναι δημιουργός της αρχαιότερης ιστοσελίδας της Ηλείας www.antroni.gr όπου εκεί ευρίσκονται αναρτημένα εκατοντάδες άρθρα του, με θέματα ιστορικά και λαογραφικά (ιστορίες, παροιμίες, ευχές, κατάρες), βιογραφίες, μελέτες που σχετίζονται με την ανάδειξη αρχαιολογικών και βυζαντινών μνημείων, νεότερων κτηρίων, σπηλαίων, ναών, καταρρακτών, γεφυριών, πηγών, πηγαδιών, νερόμυλων, νεροτριβών, χανίων, ασβεστοκαμίνων, δεξαμενών, αλωνιών, δασών, την καταγραφή φυσικών διαδρομών, οριοθέτηση και σηματοδότηση φαραγγιών και μονοπατιών.
Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Λαογραφικού μουσείου Αντρωνίου από το 2008 ως σήμερα με σκοπό να διασώζει, ερευνά, προβάλλει το νεότερο παραδοσιακό πολιτισμό της Ορεινής Ηλείας.
Συμμετέχει επί πολλά έτη στην συγγραφική ομάδα, «Ηλειακή Πρωτοχρονιά – Ηλειακό Πανόραμα» και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί επίσης σε περιοδικά εφημερίδες και ιστοσελίδες.
Έχει εκδώσει μαζί με τον Ηλία Τουτούνη, το βιβλίο Γιάννης και Γιώργης Γιαννιάς “Οι σταυραετοί του Ωλενού”, Αμαλιάδα 2010 και “Τα πολεμικά γεγονότα στην Ηλεία κατά την εθνεγερσία του 1821”, Αμαλιάδα 2021.
Δραστηριοποιήθηκε για την ανάδειξη και προστασία των ιστορικών, πολιτιστικών, φυσικών μνημείων και για την αποθάρρυνση καταπατητών, αρχαιοκαπήλων και παντός είδους καταστροφέων μέσα από τον «Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής κληρονομιάς Ερυμάνθου – Φολόης» ο “Ωλονός” όπου είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος για 6 συνεχή έτη από το 2014 ως το 2020.
Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα και συγγραφή με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία από την ζωή των κατοίκων και των σχολείων των χωριών του πρώην δήμου Λαμπείας, και η ιστορία του Αντρωνίου.
Τέλος, διοργάνωσε -με τον Ηλία Τουτούνη- συνάξεις και εκδηλώσεις με σκοπό την καταγραφή, ανάδειξη και διάσωση των άγνωστων δημοτικών τραγουδιών.