Κτίζουν νέες βιομηχανίες στην Ελλάδα: Πλάνα αθροιστικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν τεθεί σε υλοποίηση από «βαριά» ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικότητας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Ο μεγάλος αριθμός λουκέτων σε εργοστάσια στην Ελλάδα αποτέλεσε τη μία (και πολύ επώδυνη) όψη του ιδίου νομίσματος για τον επιχειρηματικό κόσμο κυρίως κατά τα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης για την οικονομία.

Το φαινόμενο συνεχίζεται, δυστυχώς, και αυτή την εποχή, σε όχι λίγες περιπτώσεις, σε κλάδους οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και λυγίζουν απέναντι, π.χ., στα υπέρογκα λειτουργικά κόστη, απόρροια και της ακριβής ενέργειας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Fieratex, μια ιστορική εταιρία στον ταλαιπωρημένο τομέα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, που δήλωσε πτώχευση και είδε τις μετοχές της να διαγράφονται από το Χρηματιστήριο.

Ομως σαφώς υπάρχει και η άλλη, η πιο ευχάριστη όψη, η οποία αφορά μια σειρά επενδύσεων για τη δημιουργία αρκετών νέων εργοστασίων από Ελληνες βιομηχάνους σε καιρούς που ανοίγει και πάλι η συζήτηση για τον βαθμό συνεισφοράς του κλάδου στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δεν βρίσκουν τη στήριξη που θα ήθελαν από την κυβέρνηση σε θέματα αιχμής, όπως είναι η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, εκείνοι επιμένουν στην ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ποντάρουν σε αυτό και κατά τα φαινόμενα σε μεγάλο βαθμό προχωρούν… μόνοι τους. Και, μάλιστα, με πλάνα αθροιστικής αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, που έχει περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Bespoke, ιδιοκτησίας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, προέδρου του ΣΕΒ, άρχισε την κατασκευή νέου εργοστασίου στη Στυλίδα, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 120 εκατ. ευρώ, και παράλληλα αναβαθμίζει τη μονάδα της στην Αρτα με την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής γκοφρέτας.

Στον κλάδο των αναψυκτικών, η αχαϊκή Λουξ, των αδελφών Μαρλαφέκα, leader από πλευράς ελληνικών βιομηχανιών και ιδιαίτερα ανταγωνιστική προς τις πολυεθνικές, εξετάζει τη δημιουργία ενός δεύτερου εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών στην Τρίπολη -εκτός της Αχαΐας, όπου ήδη δραστηριοποιείται-, εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Μένοντας στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, η ελληνικών συμφερόντων Νο 1 γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, της οικογένειας Φιλίππου, τρέχει πλάνο με τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων (σ.σ.: έχει γίνει αναφορά σε ένα budget έως 170 εκατ. δολ.) για το νέο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού στο εξωτερικό, πέρα από αυτό των ΗΠΑ, συγκεκριμένα στην Ολλανδία, με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του 2027. Ενα project που έχει παρουσιάσει μεγάλη καθυστέρηση, καθώς το «ναυάγιο» του Λουξεμβούργου, όπου μετέφερε την έδρα της από το 2012, ανέβαλε την έναρξη της λειτουργίας της υπό κατασκευή μονάδας, η οποία αρχικώς σχεδιαζόταν για το 2018. Υπενθυμίζεται ότι η ΦΑΓΕ διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού και στην Ελλάδα, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.
Επενδύσεις σε νέες ή και υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό εξετάζει και η Παλίρροια, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή τυποποιημένου ντολμά, με βασικούς μετόχους τις οικογένειες Σουλιώτη και Κάτσου.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη ΦΑΓΕ, στο ίδιο προάστιο, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΕΝΝΕΤ ανακατασκευάζει πλήρως το πρώην ακίνητο της επιπλοποιίας Συλβεστρίδη, που περιήλθε στην κατοχή της έπειτα από πλειστηριασμό, και το μετατρέπει σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο του κλάδου της, με επένδυση 50 εκατ. ευρώ. Με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Μπουφίδη, ο φαρμακευτικός όμιλος θα μετατρέψει σε εργοστάσιο παραγωγής ΜΗΣΥΦΑ και το άλλο ακίνητο της πρώην ELMEC, που απέκτησε στο Κορωπί από την Folli Follie…

Για πέμπτο εργοστάσιο έχει μιλήσει από πέρσι και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επικεφαλής της κορυφαίας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, του Ομίλου Γιαννακόπουλου, η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της σήμερα τέσσερα ιδιόκτητα υπερσύγχρονα εργοστάσια, με στόχο να διευρύνει τις παραγωγικές της δυνατότητες. Επιπλέον, η ΒΙΑΝΕΞ κάνει επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στη Μεταμόρφωση Αττικής, νέο Κέντρο Ερευνας και Παραγωγής στην Πάτρα και νέες εγκαταστάσεις διοίκησης και κέντρο διανομής στον Γέρακα Αττικής.

Η μεγάλη κινητικότητα που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου επιβεβαιώθηκε, πάντως, και από επικαιροποιημένες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες υλοποιούνται επενδύσεις σε νέες παραγωγικές υποδομές, που αποτελούνται από 10 νέα εργοστάσια, 32 μονάδες παραγωγής, 56 γραμμές παραγωγής και 14 ερευνητικές δομές, ενώ προβλέπονται περισσότερες από 5.500 θέσεις εργασίας.

Ανάμεσα σε άλλα projects, η Demo της οικογένειας Δέμου έχει στο πλάνο της το νέο υπό κατασκευή εργοστάσιο στην Τρίπολη, με επένδυση 100 εκατ. ευρώ, και νέες παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής, νέο κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Αγιο Στέφανο και Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

Με τη σειρά της, η Elpen, με ιδρυτή τον Δημήτρη Πενταφράγκα, προχώρησε στη δημιουργία νέου εργοστασίου στην Κερατέα Αττικής, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό σχεδιασμό της να έχει συμπεριλάβει το Athens LifeTech Park στα Σπάτα, επέκταση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στο εργοστάσιο στο Πικέρμι, και ταυτόχρονα η Winmedica, του Ομίλου Elpen, κατασκευάζει νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη Αρκαδίας.
Μονάδες και γραμμές παραγωγής συμπεριλαμβάνονται, επίσης, στους σχεδιασμούς των Adelco, Anfarm, Βιόκοσμος, Pharmathen κ.λπ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ της DEALNEWS(ΦΥΛΛΟ 20/12/2024)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ