Είσοδος στην εμμηνόπαυση: Πώς θα ανακουφίσω τα συμπτώματα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η είσοδος στην εμμηνόπαυση αποτελεί μία πολύπλοκη κατάσταση για κάθε γυναίκα που τη βιώνει. Τα συμπτώματά της μπορεί να ποικίλουν, ανάλογα με την ηλικία, την φυσική κατάσταση και διάφορους εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να συνυπάρχουν. Πώς αναγνωρίζουμε τα πρώιμα συμπτώματα και με ποιους τρόπους θα τα ανακουφίσουμε;

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές, καθώς τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν δραματικά.Γυναίκες με ινομυώματα μήτρας, σταδιακά θα δουν ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, καθώς αυτά θα συρρικνωθούν. Παράλληλα, η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα κύστεις ωοθηκών.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα εμμηνόπαυσης ξεκινούν να εμφανίζονται σταδιακά, κατά μέσο όρο έναν χρόνο πριν από την πλήρη παύση της περιόδου. Αυτά περιλαμβάνουν:

Κολπική Ξηρότητα
Δυσκολία στον Ύπνο
Ξηροδερμία
Πονοκέφαλο
Εξάψεις
Υπερίδρωση
Σταδιακή Επιβράδυνση του Μεταβολισμού
Η ανακούφιση των συμπτωμάτων συχνά πραγματοποιείται με ορμονικές θεραπείες. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι φυσικής ανακούφισης στους οποίους μπορούμε να στοχεύσουμε. Μεταξύ αυτών:

Διασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης για τον οργανισμό

Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βοηθάτε τον οργανισμό σας να ανακτήσει την ισορροπία του. Η επιλογή τροφών πλούσιων σε νερών, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση καφέ και καφεϊνούχων ροφημάτων, τα οποία σε υπέρμετρες δόσεις μπορεί να αφυδατώσουν τον οργανισμό.

Διατήρηση της θερμοκρασίας δωματίου σε χαμηλά επίπεδα

Η διατήρηση μιας χαμηλής θερμοκρασίας δωματίου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό των εξάψεων. Αντίθετα, οι χώροι με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα, ιδίως κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Μια θερμοκρασία μεταξύ 18°Cκαι 20°C θεωρείται ιδανική.

Επιλογή των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής

Η επιλογή των κατάλληλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, καθώς και στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος. Η βιταμίνη D, η βιταμίνη Α και το σύμπλεγμα βιταμινών Β, μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα, προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον οργανισμό από την οστεοπόρωση. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας λύσει περισσότερες απορίες όσον αφορά τα συμπληρώματα που θα χρειαστούν ανάλογα με την περίοδο την οποία διανύετε.

Άσκηση, αλλά με μέτρο

Η ήπια άσκηση βοηθά σημαντικά την ορμονική αποκατάσταση, ενώ παράλληλα ενισχύει τη μυϊκή ενδυνάμωση η οποία και είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της αύξησης του βάρους. Μια υπέρμετρη αύξηση στο λίπος, η οποία προκύπτει από τη μείωση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μυοσκελετικά προβλήματα. Ασκήσεις όπως η yogaή το pilatesθεωρούνται ιδανικές επιλογές για τόνωση των μυών και ενίσχυση της ισορροπίας, χωρίς να καταπονείται σημαντικά το μυοσκελετικό μας σύστημα. Παράλληλα, η εφαρμογή αναπνοών που παραδοσιακά περιλαμβάνουν οι στατικές ασκήσεις μπορεί να μην εξαλείφει τα φαινόμενα εξάψεων αλλά να περιορίσει σημαντικά την ένταση και τη συχνότητά τους.

Με την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, καθώς και με την άμεση διαχείρισή τους, μια γυναίκα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αντίκτυπο των ορμονικών αλλαγών που επιφέρει η εμμηνόπαυση. Αναζητήστε ιατρική συμβουλή και βοήθεια εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα, εκτός των προβλεπόμενων για την εμμηνόπαυση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ