Διαβήτης: Τύποι, πιθανές επιπλοκές και θεραπεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο διαβήτης αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις παγκοσμίως, με κοινό χαρακτηριστικό τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Ελένη Λάσπα, μας βοηθάει να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς τύπους διαβήτη, τις επιπλοκών που μπορούν να προκύψουν, αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τη διαχείριση της πάθησης.

Ποιοι είναι οι τύποι διαβήτη;

Ο διαβήτης επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα διαχειρίζεται τη γλυκόζη, μια πηγή ενέργειας που προέρχεται από τα τρόφιμα και ειδικότερα από τους υδατάνθρακες. Η ινσουλίνη, ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, όπου μετατρέπεται σε ενέργεια. Στον διαβήτη, αυτή η διαδικασία διαταράσσεται, είτε επειδή το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1) είτε επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει (διαβήτης τύπου 2).

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1)

Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή και καθόλου ινσουλίνη. Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα που θα έπρεπε να καταπολεμάει ιούς και βακτήρια, επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη καταστρέφοντάς τα.

Χωρίς την ινσουλίνη, η γλυκόζη δεν φτάνει ποτέ στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να παραμένει σε αυξημένα ποσοστά στην κυκλοφορία του αίματος.

Παρουσιάζεται συχνά σε παιδιά, χωρίς να σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2)

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αποτελεί την πιο κοινή μορφή διαβήτη και υφίσταται όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

Έτσι, η γλυκόζη δε μεταφέρεται στα κύτταρα και παραμένει υψηλή στο αίμα. Σε πιο προχωρημένα στάδια κάμπτεται και η ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας το οποίο τελικά εξαντλείται.

Συχνά σχετίζεται με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσα άτομα είναι υπέρβαρα τον αναπτύσσουν – και η εμφάνισή του είναι πιο συχνή σε ενήλικες.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης της Κύησης

Πρόκειται για μια προσωρινή μορφή διαβήτη η οποία εμφανίζεται μόνο κατά την εγκυμοσύνη. Συμβαίνει λόγω του ότι ο πλακούντας παράγει διαβητογόνες ορμόνες που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης.

Αυτός ο τύπος διαβήτη δεν προκαλεί συχνά συμπτώματα, γι’ αυτό γίνεται συστηματικός έλεγχος στις εγκύους για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωσή του. Στις περισσότερες γυναίκες, η κατάσταση μπορεί να ρυθμιστεί μέσω ειδικής διατροφής, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης δεν αφορά μόνο την υγεία της εγκύου, αλλά επηρεάζει επίσης το έμβρυο και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο αυξημένος κίνδυνος για προεκλαμψία, εμβρυικός θάνατος, η μακροσωμία του νεογνού, καθώς και η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στο μέλλον.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η εμφάνιση διαβήτη;

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα αν είναι κακώς ρυθμιζόμενος.

Μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει είναι οι εξής:

Οφθαλμικές Παθήσεις: Καταρράκτης, γλαύκωμα ακόμα και τύφλωση
Νεφρική ανεπάρκεια: Στο τελικό στάδιο οδηγεί σε αιμοκάθαρση
Καρδιαγγειακά Προβλήματα: Αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, και υπέρταση.
Καταστροφή των νεύρων
Μη τραυματικό ακρωτηριασμό των κάτω άκρων
Θεραπεία του Διαβήτη

Η θεραπεία του διαβήτη στηρίζεται κυρίως στην τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και στην τακτική φυσική άσκηση. Η προσέγγιση της θεραπείας διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη,· για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 1 αντιμετωπίζεται κυρίως με τη χορήγηση ινσουλίνης, ενώ για τον διαβήτη τύπου 2 υπάρχουν πολλαπλές θεραπευτικές εναλλακτικές.

Πρόσφατα φάρμακα έχουν συντελέσει στη μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών στους ασθενείς με διαβήτη, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για αυτή την ομάδα ασθενών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση, καθώς κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες.

Έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία

Ο διαβήτης αποτελεί μια παγκόσμια υγειονομική πρόκληση που απαιτεί συνεχή προσοχή, έρευνα και αφοσίωση στην πρόληψη και τη θεραπεία.

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τις νεότερες θεραπείες, τις στρατηγικές διαχείρισης και τις τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η αναγνώριση της σημασίας της προσωπικής ευθύνης στη διαχείριση της πάθησης, σε συνδυασμό με την ιατρική φροντίδα, παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αποφυγή των επιπλοκών και τη διατήρηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής.

Πάσχετε από διαβήτη; Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Ελένη Λάσπα σας παρέχει πλήρεις και ολοκληρωμένες λύσεις, που προσαρμόζονται στην περίπτωσή σας, ώστε να βελτιώσετε την υγεία αλλά και την καθημερινότητά σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ