Προστασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας
Η Διεθνής Σύμβαση της Θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί το νομικό πλαίσιο που διέπει όλες τις δραστηριότητες στους ωκεανούς και θάλασσες. Παρά το γεγονός ότι έχει κυρωθεί από 168 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία και η λεγόμενη “Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας” της Λιβύης υπέγραψαν μια συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που παραβιάζει τα κυρίαρχα δικαιώματα των ελληνικών νησιών και της Κύπρου. Αυτή η συμφωνία είναι άκυρη καθώς παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν σέβεται τις διεθνείς θαλάσσιες νομικές αρχές.
Πρόσφατα, ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε τη πρόθεση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία με τη Συρία για την καθιέρωση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αυτή η κίνηση προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τον σεβασμό των κυρίαρχων δικαιωμάτων των γειτονικών κρατών και να επιβάλλει την συμμόρφωση της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Τα ανωτέρω δεν τα έθεσε δυστυχώς η ελληνική (;) κυβέρνηση αλλά ο ευρωβουλευτής Εμμανουηλ Φραγκος προς τιμήν του.
Εμεις εδω ασχολουμαστε με πιο σημαντικα θεματα . Με την ενεργεια , με μαρκετ , με τα καρτελ τη μας νοιαζει τη κανουν οι αλλοι . Θα παρουν θαλασσα , τρωγετε η θαλασσα ?
Ελπιζω να κανεις πλακα…