Ελέγχονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος όλοι οι διαχειριστές κόκκινων δανείων και φυσικά τα διαβόητα Funds

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελέγχονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος όλοι οι διαχειριστές κόκκινων δανείων και φυσικά τα διαβόητα Funds.


Πέφτουμε από τα σύννεφα. Εταιρείες της 1 £, με εικονικά γραφεία και μπροστινούς πακιστανικής καταγωγής που βρέθηκαν με δάνεια ελλήνων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων στα χέρια τους, είναι δυνατόν να κάνουν τέτοια πράγματα;


Σε λίγο θα μας πουν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικοί και τραπεζίτες…

Όλες οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και τα funds που εμπλέκονται με τις οφειλές πολιτών προς τραπεζικά ιδρύματα και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τα «κοράκια» δηλαδή, μπαίνουν για πρώτη φορά στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Όπως αποφάσισε και διεμήνυσε ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αντικείμενο της έρευνας είναι ο έλεγχος στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες και τα funds λειτουργούν εντός του νομοθετικού πλαισίου ή εάν διευκολύνουν (με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις τους) το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Χαράλαμπος Βουρλιώτης
Οι αρμόδιοι ελεγκτές της Αρχής έχουν εντολή να διαπιστώσουν επίσης εάν και σε ποιες περιπτώσεις, οι εισπρακτικές εταιρείες συμμετέχουν σε αυτό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν «πηγές» της ανεξάρτητης Αρχής, είναι αδιανόητο να βγαίνουν σε πλειστηριασμό σπίτια χιλιάδων πολιτών ακόμα και για το «τίποτα» και να μην υπάρχει έλεγχος των εταιρειών ή των funds που εμπλέκονται και λειτουργούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ως «δούρειος ίππος», σε δραστηριότητες ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η αφορμή για την έρευνα που διέταξε ο κ.Βουρλιώτης, φέρεται να είναι η υπόθεση του Κώστα Πηλαδάκη, ο οποίος κατηγορείται -μεταξύ άλλων- ότι αγόρασε μέσω εταιρείας διαχείρισης δανείων τα δικά του χρέη!

Αύξηση 70,8 δισ. ευρώ παρουσίασε η συνολική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι λεγόμενοι «servicers» ήτοι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Μια αύξηση που στην ουσία σημαίνει πως τα νούμερα ανθίζουν για τα ξένα funds ή τους servicers όπως είναι της μόδας να τα αποκαλούμε και οι δανειολήπτες ιδρώνουν κάθε φορά που τους καλούν στο τηλέφωνο για να τους θυμίζουν απλά μια δόση που μπορεί να την έχουν χρυσοπληρώσει ξανά και ξανά, με την προστασία στην ουσία από το κράτος να είναι μηδενική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού αυξήθηκε κατά 1,012 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε σε 23,156 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024, από 22,788 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 367 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,117 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 11, 101 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 313 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9,410 δισ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 331 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 38,214 δις ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2024. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 123 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15, 760 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 209 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 22,165 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ