Γιατί ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας καθυστερεί την ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδος των 10 κατά ΣΥΡΙΖΑ «αποστατών» Βουλευτών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την προσπάθεια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στέφανος Κασσελάκης σχεδιάζει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Καλά πληροφορημένες πηγές της «Εστίας της Κυριακής» αναφέρουν ότι ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός του Κινήματος Δημοκρατίας που συγκρότησε ο «έκπτωτος» πρόεδρος συνδέεται άμεσα με τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής ομάδας στο διάστημα λίγο πριν από την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την Ουρανία Γαλανού

Ο λόγος της συγκεκριμένης χρονικής επιλογής εντοπίζεται στην επιθυμία του κ. Κασσελάκη να διαπραγματευτεί, κοινώς να «ντιλάρει» τις ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του νεοσυσταθέντος κόμματος στην ψηφοφορία για τον ή την Πρόεδρο περιβάλλοντας με τον μανδύα μιας δήθεν θεσμικότητας τις συζητήσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου.

IMG 0263

Υπ’ αυτήν την έννοια κι ενώ θα έχει προσφέρει τουλάχιστον δέκα ψήφους στην πρόταση του πρωθυπουργού θα μπορεί μελλοντικά να διαπραγματευτεί και τη συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατίας σε μία τρίτη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το καλό σενάριο για τον κ. Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του θα ήταν να εμφανιστούν απώλειες στο κυβερνών κόμμα στην ψηφοφορία για τον ανώτατο θεσμικό παράγοντα και ο πρωθυπουργός επικαλούμενος την ανάγκη σταθερότητας να προκηρύξει εκλογές. Μέσω μιας εκλογικής διαδικασίας εντός της άνοιξης κι ενώ δεν έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να στηριχτεί σε μία πρόθυμη συναίνεση του κόμματος Κασσελάκη το οποίο με βάση τα στοιχεία των σημερινών δημοσκοπικών ευρημάτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμη και οριακά την είσοδό του στη Βουλή. Στο μη καλό σενάριο που ο κ. Μητσοτάκης δεν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες ο κ. Κασσελάκης θα έχει ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με τη Νέα Δημοκρατία και θα εμφανίζεται ως συνομιλητής του πρωθυπουργού χωρίς καν να χρειάζεται να απολογείται ως τις εκλογές στους ψηφοφόρους του.

Γιατί δεν συγκροτεί άμεσα ΚΟ

Ο εν λόγω σχεδιασμός αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό και την επιλογή του Κινήματος Δημοκρατίας να αποσύρει βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά και χωρίς να δείχνει κάποια σπουδή να συγκροτήσει άμεσα κοινοβουλευτική ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο μία πιθανή ΚΟ του Κινήματος Δημοκρατίας αποφεύγει την «έκθεσή» της στο Μαξίμου με την καταψήφιση νομοσχεδίων της κυβέρνησης και δεν εμφανίζεται ως μια μία από τα ίδια κοινοβουλευτική δύναμη που λέει «όχι σε όλα». Αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η ομάδα Κασσελάκη. Από την άλλη όμως, για να φθάσει σε σημείο να χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης την ενίσχυση μιας πιθανώς σχηματισθείσας κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Δημοκρατίας αυτό θα σήμαινε πως θα κατέληγε σε μία υποψηφιότητα που θα προκαλέσει διαρροές στο ίδιο του το κόμμα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέφτεται και πάλι να επιλέξει ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και το οποίο θα εκπέμπει ευρωπαϊσμό και όχι μία συντηρητική επιλογή όπως αυτή του σημερινού Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα το όνομα του οποίου εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στην μακρά λίστα των υποψηφίων. Κάποιοι στο κυβερνών κόμμα έχουν αρχίσει και σκέφτονται ακόμη και τον πρώην Επίτροπο κ. Μαργαρίτη Σχοινά προσπαθώντας να καταλάβουν ποια προσωπικότητα θα μπορούσε να διαθέτει έντονα φιλοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά! Ήδη σε επίπεδο Νέας Δημοκρατίας την πιθανότητα να αποδεχτεί υποψηφιότητά του έχει αποκλείσει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται. Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας στον οποίο έχει σύμφωνα με το ρεπορτάζ γίνει κρούση για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, όσες φορές έχει ερωτηθεί σχετικώς έχει πει ότι δεν επιθυμεί να προταθεί ως υποψήφιος.

Το δίλημμα Μητσοτάκη

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μετά τις γιορτές να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Θα θελήσει να κρατήσει συμπαγή την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντας πρόσωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα της ή θα επιδιώξει κάτι ευρύτερο εξασφαλίζοντας και τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης; στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να αρχίσει να χορεύει τανγκό. Να κάνει επομένως, μία χειρονομία καλής θέλησης προς την πλευρά της αντιπολίτευσης προσδοκώντας ασφαλώς σε ανταλλάγματα κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Σε απλή μετάφραση θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο που προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο ή την Κεντροαριστερά. Κάτι τέτοιο θα επιθυμούσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πει με σαφήνεια ότι δεν θα ψηφίσουν πρόσωπο από την συντηρητική παράταξη κι ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει υποψήφιο από τη ΝΔ τότε θα καταθέσει δική του πρόταση. Δεν θα προχωρήσει ωστόσο σε καμία ανακοίνωση εάν δεν προηγηθούν οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις. Τα ονόματα που ακούγονται από την Κεντροαριστερά είναι ουκ ολίγα. Το τελευταίο διάστημα διακινούνται πληροφορίες για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα τις οποίες συνδέουν μάλιστα με την παραίτηση του κ. Άλεξ Πατέλη από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

Εφόσον ο κ. Στουρνάρας κατευθυνθεί στην Ηρώδου του Αττικού ο κ. Πατέλης που διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα θα αναλάβει κεντρικός τραπεζίτης. Έντονα ακούγεται και το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνεργασίας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Την υποψηφιότητά του πιθανότατα θα επιθυμούσε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κατά τις πληροφορίες από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος δεν προτίθεται να καταθέσει στον κ. Μητσοτάκη τη διαθεσιμότητά του.

Αυτό δεν σημαίνει πως εφόσον ο πρωθυπουργός τον προτείνει ότι θα αρνηθεί τον προεδρικό θώκο. Πιθανότητες δίδονται και για το πρόσωπο του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκου Αλιβιζάτου. Ο ίδιος είχε αποδεχθεί στο παρελθόν να είναι υποψήφιος Πρόεδρος με πρόταση που είχε υποβληθεί από το Ποτάμι και είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει τώρα. Κύκλοι του επιχειρηματικού κόσμου θεωρούν ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να προτείνει για την Προεδρία στη θέση της κυρίας Σακελλαροπούλου, την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία ως γνωστόν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να είναι γυναίκα το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την κυρία Σακελλαροπούλου.

Όμως η ίδια φέρεται να έχει προτείνει στον πρωθυπουργό για το προεδρικό αξίωμα τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και προσφάτως επανακάμψαντα στο Κίνημα κ. Σταύρο Μπένο. Ο κ. Μητσοτάκης τον έχει επιλέξει στο πρόσφατο παρελθόν για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ομοίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και δη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ προτείνεται στον πρωθυπουργό και το όνομα του σημιτικού υπουργού κ. Αλέκου Παπαδόπουλου.

Η υποψηφιότητα Ράμμου

Ο κατάλογος μακραίνει συνεχώς, χωρίς να ευθύνονται τα πρόσωπα που υποδεικνύονται, η διαρκής συζήτηση για τον Πρόεδρο οδηγεί καθημερινά στον ευτελισμό του θεσμού με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση δεν εμπόδισε την εξάπλωση της ονοματολογίας αντιθέτως με διαρροές της φωτογράφιζε υποψήφιους Προέδρους κι επέτρεψε και την απαξίωση του θεσμού και του προσώπου της σημερινής Προέδρου την ώρα που υποστήριζε ότι ακριβώς αυτό ήθελε να αποφύγει. Στο πλαίσιο αυτό και δίνοντας απεριόριστο χώρο στη σεναριολογία βγήκε επισήμως ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κ. Αλέξης Χαρίτσης και πρότεινε τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΔΑΕ) κ. Χρήστο Ράμμο για την Προεδρία.

Νωρίτερα όλα δείχνουν ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με το στέλεχος της ανανεωτικής πλευράς του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, κ. Θόδωρο Μαργαρίτη ο οποίος λειτουργώντας ως “λαγός” έριξε στο δημόσιο διάλογο το όνομα του κ. Ράμμου χωρίς να έχει έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Ανδρουλάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόδειξη του κ. Ράμμου που συνδέθηκε με την υπόθεση των υποκλοπών, και ο οποίος σημειωτέον έχει αποφύγει να πάρει θέση για την πρόταση του προσώπου του, βρισκόταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν βιαστεί να πουν “ναι” στο όνομα του κ. Ράμμου και έχουν εξαντληθεί σε δηλώσεις σεβασμού για το κύρος και την ευπρέπειά του.

Τόσο ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος κ. Σωκράτης Φάμελλος όσο και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου που έχουν ερωτηθεί. Η πρόταση Χαρίτση και η επιμονή του για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς του προοδευτικού τόξου αναμένεται να δυσκολέψει τον ΣΥΡΙΖΑ στην λήψη μίας αρνητικής απόφασης για μία κοινή υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Ράμμου την ίδια ακριβώς στιγμή που επιχειρείται άνοιγμα προς τη Νέα Αριστερά. Στο ΠΑΣΟΚ μάλλον ενόχληση προκάλεσε τόσο η πρωτοβουλία Μαργαρίτη όσο και η υιοθέτησή της από τον κ. Χαρίτση δεδομένου ότι ο κ. Ανδρουλάκης εάν αποφασίσει να καταθέσει δική του πρόταση επιθυμεί πιθανότατα να είναι πολιτικό πρόσωπο.

Πηγή: Εστία της Κυριακής

Η απάντηση του Στεφανου Κασσελακη

Τα fake news έχουν πολλές «εστίες».

Καμία αθλιότητα δε θα μείνει αναπάντητη, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν.

Απέναντι σε ένα απαξιωμένο -από τους πολίτες- πολιτικό σύστημα, το Κίνημα Δημοκρατίας ανοίγεται στην κοινωνία. Ανεξάρτητο και ασυμβίβαστο για το κοινό μας μέλλον.

ΥΓ: Για τη στήλη (μη) επιστημονικής φαντασίας, σχολιάζω ακριβώς όπως σχολίασα άλλο παρόμοιο άρθρο στις 24/5/24.

https://twitter.com/skasselakis/status/1868296206574567789?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw

  1. Ελα τωρα,που θα δωσουμε σημασια σε μια φυλλαδα που ο διευθυντης της ειναι ενας ακροδεξιος κουτοπονηρος,τσιρακι του συστηματος και βαζει κατι δημοσιογραφικα τσολια να γραφουν προστυχες παπαριες.

  2. Όποιοι λειτουργεί της ενημέρωσης λένε αλήθειες συκοφαντούνται – Λοιδορούνται και Κατηγορούνται ως Ακροδεξιοί , ως Ναζιστές και πολλά άλλα .
    Δυστυχώς για αυτούς Πόσες φορές δικαιώθηκε η Εφημερίδα ” ΕΣΤΙΑ ”
    Σε όλα της τα ρεπορτάζ .
    Κύριοι αν και δεν σας αρέσει αυτές είναι οι αλήθειες και σταματήστε να ρίχνετε νερό στον Μύλο του Μαξίμου .
    Επίσης γιατί η Εφημερίδα ” ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ” είναι προτινώμενη για παγκόσμιο Βραβείο ? Πόσες φορές έχει λοιδορηθεί και αυτή και πόσες φορές δικαιώθηκε πανηγυρικά για τα άρθρα της ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ