Ήταν 13 Δεκεμβρίου 1943 όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ως αντίποινα για την επίθεση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στη μάχη της Κερπινής κατά ναζιστικών δυνάμεων, κατέκαψαν την πόλη των Καλαβρύτων και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες και έφηβους κατοίκους.
Το μακελειό αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη ισοπέδωση του χωριού και την εξόντωση των κατοίκων, με νεαρούς και ηλικιωμένους να πυροβολούνται εν ψυχρώ από τις ναζιστικές δυνάμεις.
Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του τιμά τη μνήμη της μαύρης αυτής επετείου, αυτού του φρικτού εγκλήματος πολέμου και τονίζει ότι η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων «είναι η ελάχιστη επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη η Πατρίδα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ένα ζήτημα το οποίο παραμένει επίκαιρο και ζωτικής σημασίας 81 χρόνια μετά και το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υποτακτικές μαριονέτες του συνεχίζουν επιμελώς να «ξεχνούν» και να αγνοούν.
«81 χρόνια από τη Σφαγή των Καλαβρύτων και τον εμπρησμό της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν ξεχνιούνται και δεν παραγράφονται. Η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων είναι η ελάχιστη επανόρθωση για τα δεινά που υπέστη η Πατρίδα μας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε ο Νίκος Δένδιας στη σχετική ανάρτησή του στο Twitter (X).
Ανακοίνωση για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων εξέδωσε και το Γενικό Επιτελείο Στρατού το οποίο δημοσίευσε και κάποιες φωτογραφίες:
«Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αναφέρεται σε μια από τις πιο φρικτές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ως αντίποινα για την επίθεση του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) στη μάχη της Κερπινής κατά γερμανικών δυνάμεων, κατέστρεψαν την πόλη των Καλαβρύτων και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες και έφηβους κατοίκους. Η επιχείρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη ισοπέδωση του χωριού, τον εμπρησμό των σπιτιών και την εξόντωση των κατοίκων, με νεαρούς και ηλικιωμένους να πυροβολούνται εν ψυχρώ. Οι γυναίκες και τα παιδιά που έμειναν στα Καλάβρυτα, κατάφεραν να διασωθούν από τη φωτιά του σχολείου, μέσα στο οποίο είχαν κλειδωθεί από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Οι θηριωδίες των Γερμανών δεν επικεντρώθηκαν μόνο στα Καλάβρυτα αλλά και στις γύρω περιοχές. Σημειώνεται ό,τι το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις των εγκλημάτων πολέμου, που διαπράχθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Σήμερα, η μνήμη του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων διατηρείται μέσα από μνημεία, επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, καθώς και μέσα από τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της περιοχής».