Απόστολος Αποστόλου
Και μετά τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία τι; Το τέλος της εξουσίας του Άσαντ δεν θα αλλάξει και πολύ την κατάσταση στη Συρία. Η Συρία θα αποτελέσει μια νέα Λιβύη και μαζί ένα χαλιφάτο εξτρεμιστών.
Ποιοι χάνουν από τη φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρώτα ο λαός της Συρίας, ο οποίος θα ταλαιπωρηθεί και πάλι και τα βάσανα του δεν θα τελειώσουν. Ήδη 10 εκατομμύρια Σύριοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Και το νέο καθεστώς, επίσης και εκείνο θα προσανατολιστεί στην ογκηρή βία του λαού, και αυτό γιατί τίποτε δε διασφαλίζει την ειρήνη πλέον στη Συρία. Ο Αμπούν Μουχάμαντ Τζολάνι ο ηγέτης της εξέγερσης των ανταρτών επικηρυγμένος με 10 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ, εμπλεκόμενος στη σφαγή του Μπατακλάν και καταζητούμενος από το FBI θεωρείται αμετανόητος όσο και αν θέλει να εμφανίζεται τώρα πια ως πρόβατο. Σήμερα δηλώνει φίλος της Δύσης και εχθρός της Ρωσίας και του Ιράν.
Στους χαμένους φαίνεται να είναι και η Ρωσία, η οποία υποστήριξε για 13 χρόνια σθεναρά τον Άσαντ, και διαθέτει την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας και επίσης τη ναυτική βάση στην Ταρτούς στην ακτή. Μάλιστα Οι εγκαταστάσεις στην Ταρτούς αποτελούν το μοναδικό κόμβο επισκευών και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο, επιπλέον η Μόσχα χρησιμοποιούσε τη Συρία ως σταθμό παραμονής για συνεργάτες του στρατού της προς και από την Αφρική. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως είναι νωρίς για να μιλήσει κανείς για το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας στη Συρία, προσθέτοντας επίσης πως οι ρωσικές βάσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τους νέους ηγέτες στη Δαμασκό μετά το τέλος των εξελίξεων.
Οι ΗΠΑ μάλλον εμφανίζονται μουδιασμένες. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν περιέγραψε την πτώση του Άσαντ ως «στιγμή κινδύνου», αλλά και «ιστορικής ευκαιρίας». Στο τηλεοπτικό διάγγελμα του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι «η πτώση του Άσαντ από την αντάρτικη ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) είναι μια ευκαιρία για τον πολύπαθο λαό της Συρίας να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για την περήφανη χώρα του». Και συνεχίζοντας θα πει: «Είναι επίσης μια στιγμή κινδύνου και μαζί αβεβαιότητας. Καθώς όλοι θέτουμε το ερώτημα και τώρα τι θα γίνει; Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατορθώσουν να έχουν μια καλή συνεργασία με τη Συρία;» Αναφερόμενος στον Άσαντ, ο Μπάιντεν θα τονίσει ότι «η πτώση του και η απομάκρυνση του από την εξουσία κατέστη δυνατή λόγω της μειωμένης υποστήριξης της κυβέρνησής του, από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και οι τρεις σήμερα είναι αδύναμοι». Ας μη ξεχνάμε ότι στη Συρία σήμερα υπάρχουν ακόμη 900 Αμερικανοί στρατιώτες.
Στο μεταξύ ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία του να μειωθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία κατά το ήμισυ κατά την πρώτη του θητεία, σε πρόσφατη δήλωση του υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν θα εμπλακεί στις συγκρούσεις στη Συρία, λέγοντας: «Η Συρία είναι ένα χάος, αλλά επίσης δεν αποτελεί και ένα στενό φίλος μας». (Τραμπ στο Truth Social).
Ποιος όμως είναι ο νικητής από την πτώση του Άσαντ; Η Τουρκία. Η Τουρκία θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς νικητές μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μοχάμεντ Α. Σαλίχ, ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στις ΗΠΑ και ειδικός σε κουρδικές και περιφερειακές υποθέσεις, ισχυρίζεται ότι προς το παρόν η θέση της Τουρκίας στην περιοχή θα ενισχυθεί. «Και οι δύο κύριες ομάδες της πρώην αντιπολίτευσης, όπως το SNA (αντάρτικη ομάδα που αυτοαποκαλείται Εθνικός Συριακός Στρατός) και η HTS (είναι η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ του Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, οργάνωση που ανήκε στην αλ-Κάϊντα) λειτουργούν κατ’ εντολή της Τουρκίας. Έτσι, η πτώση του Άσαντ αποτελεί κέρδος για την Τουρκία» θα υποστηρίξει ο Μοχάμεντ Α. Σαχίλ.
Σπρώχνοντας όμως τη λογική μας παρακάτω θα δούμε ότι η Τουρκίας και το νέο καθεστώτος της Συρίας θα αποτελέσουν μια ισχυρή συμμαχία κατά των Κούρδων και αυτό γιατί οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας είναι πολύ πιθανό να συμπράξουν με το Ιράν. Κλείνοντας να πούμε ότι τη Συρία την περιμένουν ακόμη χίλια μύρια κύματα.
Απόστολος Αποστόλου. Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας
Χαμενοι θα ειναι το Κρατος και οι Πολιτες .Σε λιγους μηνες δουνε οι πολιτες την κατασταση , βλεπω να φευγουν καραβανια ,Εκτος απο τους Ισλαμιστες και Μουσουλμανους . Και αυτος που θα χαιρετε θα ειναι ο μπαπονηρος Ερντογαν . Θα εχουνε εμφυλιο στο μελλον .