Η κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει στo θέμα που ανέδειξε ο Μάριος Σαλμάς για «greek statistics» με το δημόσιο χρέος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθώντας τη γνωστή στρατηγική τού «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα», η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για το θέμα «βόμβα» το οποίο ανέδειξε με ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μάριος Σαλμάς, βάσει του οποίου τα τελευταία χρόνια το ύψος του δημόσιου χρέους διαμορφώνεται με συνταγή «greek statistics». Η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου και της -λαλίστατης κατά τα άλλα- πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ειδικά σε σχέση με τα εξωπραγματικά -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις δηλώσεις των αρμοδίων- αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (π.χ., ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ), της τάξης των 99,7 δισ. ευρώ (!), εντείνει τα ερωτήματα της κοινής γνώμης.

Από τον Νάσο Χατζητσάκο

Το θέμα που έβγαλε στην επιφάνεια ο κ. Σαλμάς και το οποίο έφερε στην επικαιρότητα η «δημοκρατία», χθες, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο επικεφαλής του Ο∆∆ΗΧ, ∆. Τσάκωνας, χθες του επιβεβαίωσε ότι στα διαθέσιμα λαμβάνονται υπόψη οι εκταμιεύσεις πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ. Γεγονός το οποίο, εφόσον ισχύει με βάση την επικοινωνία του βουλευτή με τον κ. Τσάκωνα, ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι ο «θησαυρός» των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι πομφόλυγες, με όποια δραματική συνέπεια μπορεί να έχει για όλη την οικονομία και την κοινωνία σε νέα ενδεχόμενη κρίση.

IMG 0091

Ο κ. Σαλμάς, σε ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τον Κωστή Χατζηδάκη το βράδυ της περασμένης ∆ευτέρας, αναφέρει ότι ο συνολικός -εσωτερικός- δανεισμός του κράτους από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης από τα 42 δισ. ευρώ, στις 31 ∆εκεμβρίου 2019, αυξήθηκε στα 66,1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023. Η αύξηση του «ενδοοικογενειακού» κρατικού δανεισμού πραγματοποιήθηκε με βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos). Συγκεκριμένα, ο δανεισμός από τους φορείς με repos από 28 δισ. ευρώ στα τέλη ∆εκεμβρίου του 2019 έφτασε στα 52,4 δισ. ευρώ στις 31 ∆εκεμβρίου 2023 (τα υπόλοιπα ήταν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια).

Παράλληλα, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως προκύπτει από πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση του η’ αντιπροέδρου της Βουλής Βασίλη Βιλιάρδου, διαθέτουν -πλέον των δανεικών που έχουν δώσει- ταμειακά διαθέσιμα 33,62 δισ. ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι, μαζί με τα ποσά που έχουν δανείσει στο κράτος, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμά τους ανέρχονται στα 99,7 δισ. ευρώ!

Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; Σε επικοινωνία την οποία είχε χθες ο κ. Σαλμάς με τον επικεφαλής του Οργανισμού ∆ιαχείρισης ∆ημόσιου Χρέους, ∆ημήτρη Τσάκωνα, ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ, του επιβεβαίωσε ότι στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων συμπεριλαμβάνονται οι… εκταμιεύσεις πόρων από το ΤΑΑ και από το ΕΣΠΑ! «Ο κ. Τσάκωνας» δήλωσε ο βουλευτής στη «δημοκρατία», «μου επιβεβαίωσε ότι στα ταμειακά διαθέσιμα συμπεριλαμβάνονται πόροι από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ».

Τι σημαίνει αυτό; Όπως τονίζει ο κ. Σαλμάς, αυτό σημαίνει ότι «ζεστό χρήμα» δεν υπάρχει, και σε μια ενδεχόμενη κρίση είναι ερώτημα κατά πόσο θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.

Τα σενάρια τρόμου, τα οποία προκαλούν τα νέα «greek statistics», θα μπορούσαν φυσικά να πεταχτούν στον «κάλαθο των αχρήστων». Πώς; Εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να δώσει στη δημοσιότητα το σύνολο των αποθεματικών και των ταμειακών διαθεσίμων για κάθε φορέα της Γ.Κ. ξεχωριστά. Όμως, μέχρι στιγμής, οι πολιτικοί αρμόδιοι φαίνεται ότι έχουν επιλέξει τον δρόμο της σιωπής, όπως πράττουν με κάθε θέμα το οποίο μπορεί να «λερώσει» τον επικοινωνιακό μανδύα τους.

  1. Το χρεος μας πρωην βουλευτη κυριε Σαλμα εχει φτασει στο νταβανη . Καθε χρονο μεγαλωνη .Ειμασταν στην Ευρωπη ο κοσμος θα ηταν ενημερωμενος , εδω στην Β,Κορεα απογορευετε τα ΜΜΕ να ενημερωσουν τον κοσμακοι . Απο οτι λενε τα διεθνη ΜΜΕ, ξεπερασαμε το φραγμα των 400 δις . Για τους ιδιοκτητες , οπως λενε στα Β,Κορεατικα ΜΜΕ καλα παμε .

  2. Αργα και σταθερα μετασχηματιζεται η χωρα σε ενα νεοσοβιετικο και συγκεντρωτικο κρατος ενα απο χερι αντιδημοκρατικο μορφωμα. Και αυτο συμβαινει επειδη ελαχιστοι ειναι οι αντιδρωντες επι της ουσιας οπως ειναι και ελαχιστοι αυτοι που γνωριζουν τα δημοσιονομικα της χωρας. Αφου επι σκοπω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ με τον σωστι επιστημονικα τροπο. Το σημαντικοτερο με τα δημοσια χρεη για παραδειγμα ειναι οτι οι ρητρες εγγυησεων χρεων και δανειων (ρητες η αρρητες και προφορικες) δεν καταγραφονται συνηθως ως ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ πουθενα. Οταν δε γραφονται, δεν ειναι ενταγμενες σ ενα ενιαιο και χρεωπιστωτικα ολοκληρωμενο λογιστικο συστημα αλλα ως μια απλη καταγραφη. Να δωσω ενα παραδειγμα:Πτωχευει αυριο μια μεγαλη συστημικη τραπεζα (απ αυτες που ουσιαστικα καραπτωχευσαν ας πουμε στην Ελλαδα κατα την κριση και εκτοτε πετανε αετο και μας κουνανε και το δαχτυλο. Τι γινεται σαυτες τις περιπτωσεις??? Το Υπ. Οικονομικων σπευδει να την διασωσει ως γνωστον. Αυτο γινεται δινοντας συνηθως ενα καρο εγγυησεις οι οποιες οταν και και εαν καταπεσουν επιβαρυνουν το δημοσιο λογιστικο. ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΑ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑ?? Απαντω! Οπως ενας αγραμματος μπακαλης. Απλα γραφει τις εγγυησεις και τις καταπτωσεις σε μια μερια. Εμφανιζονται αυτα τα νουμερα στον προυπολογισμο κατα τροπο επιστημονικο, ολοκληρωμενο και τεκμηριωμενο? Οχι φυσικα! Αν το κρατος ειχε ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ οι εγγυησεις επι του τραπεζικου συστηματος θα ηταν εγγεγραμμενες στους λογαριασμους ταξεως και οταν συνεβαινε το κακο θα γινονταν και οι αναλογες εγγραφες στους εθνικους λογαριασμους και στον ετησιο Ισολογισμο. Η γραφειοκρατια που διοικει τα κρατη ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΛΕΓΧΟ απο το πληθος το οποιο και βλεπει ως μπελα και οχληση. Σιγα μην ανεβασουν στο gov οι διαφοροι Πιερακακηδες τους ισολογισμους ολων των υπουργειων,των οργανισμων και των υπηρεσιων του κρατους για να μπορει ο καθε Λευτερης να μπαινει και να βλεπει που πανε οι φοροι του!!NO WAY!

  3. Σωστά τα λέτε αλλά δεν βλέπω να γίνεται κάτι για να αλλάξουν. Περισσότερη πληροφόρηση στον κόσμο και εκπαίδευση έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να γνωρίζει και να ελέγχει ότι χρειάζεται. Βρήκαν ένα λαό αγραμμάτων και κάνουν ότι θέλουν οι επιτήδειοι χωρίς να δίνουν λογαριασμό.
    Καλά Χριστούγεννα και ξεμπερδέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ