Ο βράχος της Μονεμβασιάς και το μεσαιωνικό φρούριο είναι τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι long weekend στην πανέμορφη ιστορική πόλη.
- της Πολυξένης Μέγα
Θα φτάσετε στην Επάνω Πόλη μέσω της οχυρωμένης πύλης στην οποία ανεβαίνει οχυρωμένο ελικοειδές μονοπάτι από την Κάτω Πόλη.
Στην συνέχεια θα σας γοητεύσουν τα βυζαντινά στενά καλντερίμια, τα πανέμορφα αρχοντικά και η θέα από εσοχές προς την θάλασσα, πριν μπείτε στην κεντρική πλατεία του Ελκόμενου με το παλαιό κανόνι, όπου θα θαυμάσετε το ναό του Χριστού Ελκόμενου που είναι και ο μητροπολιτικός ναός της Μονεμβασιάς. Η ομορφιά της Μονεμβασιάς θα σας αιχμαλωτίσει!
Γαστρονομικά, ότι καλύτερο. Πρώτα θα απολαύσετε το καφεδάκι σας με θέα που «σκλαβώνει»!
Για φαγητό παραδοσιακά πιάτα σε μαγαζιά που τιμούν τις γεύσεις του τόπου τους. Δοκιμάστε την «Ματούλα» για κόκορα μπουρδουνιώτικο, την «Μαριάνθη» και τα κεφτεδάκια της. Μην παραλείψετε να απολαύσετε την περίφημη Μαλβαζία, το γλυκό, Π.Ο.Π. λιαστό κρασί που παράγεται στην περιοχή της Μονεμβασίας. Φεύγοντας αγοράστε σύγκλινο και χειροποίητα ζυμαρικά.
Δύο υπέροχα μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε: Η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασιάς στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, που στεγάζεται στο πρώην οθωμανικό τζαμί και περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές που αποκαλύπτουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης και έγιναν στη Μονεμβασιά. Στην εντυπωσιακή θολοσκέπαστη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου θα θαυμάσετε αρχιτεκτονικά γλυπτά, στόμια στερνών, κεραμικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ένας μικρός αριθμός νομισμάτων, αλλά και οικόσημα της ενετικής εποχής.
Η οικία του Γιάννη Ρίτσου στο Κάστρο αναπτύσσεται στους δύο ορόφους της κατοικίας όπου παρουσιάζονται η ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή. Το Μουσείο υπόκειται σε συνεχείς εργασίες ανακαίνισης. Επικοινωνήστε πριν πάτε.
Όσοι πάνε διαβασμένοι στη Μονεμβασιά, ξέρουν ότι φεύγοντας θα πάρουν για το σπίτι αμυγδαλωτά. Μην αμελήσετε λοιπόν να επισκεφτείτε την οικογένεια Χαραμή που από το 1958 παρασκευάζει τα ονομαστά Μονεμβασιώτικα αμυγδαλωτά, βασισμένα σε παλιές συνταγές των γιαγιάδων.
Τα περίφημα αμυγδαλωτά τους, εκτός από τις έξοχες πρώτες ύλες και το μεράκι των ιδιοκτητών, έχουν λεπτεπίλεπτη γεύση, δεν σε λιγώνουν και πωλούνται χύμα ή συσκευασμένα σε κομψά κουτάκια.
Το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Χαραμή, ονομάζεται «Μωρέος ήδιστα» {Γέφυρα, Μονεμβασιά Λακωνίας)