Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος πέταξε ειδικά για αυτό τον σκοπό στη Μόσχα. Ένα σημαντικό μέρος της συνέντευξης ήταν αφιερωμένο στην Ουκρανία.
Το κυριότερο από την συνέντευξη Λαβρόφ:
Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι κάνουν με τα σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς χωρίς την άμεση συμμετοχή αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού.
Η Μόσχα προτιμά μια ειρηνική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με βάση το σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας, τον σεβασμό του ρωσικού λαού που ζει στην Ουκρανία, τα βασικά, γλωσσικά και θρησκευτικά του δικαιώματα που καταστρέφονται από τους νόμους που υιοθέτησε το Κίεβο.
Είναι άχρηστο να ισχυριζόμαστε ότι οι άνθρωποι που ήρθαν στην εξουσία ως αποτέλεσμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Φεβρουάριο του 2014 αντιπροσώπευαν την Κριμαία ή τους κατοίκους της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας.
Οι συμφωνίες του Μινσκ υποχρέωσαν το Κίεβο να ξεκινήσει άμεσο διάλογο με ανθρώπους που δεν αποδέχθηκαν το πραξικόπημα, αλλά σαμποτάρονταν από το Κίεβο.
Η Ρωσία πρότεινε ένα σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Απορρίφθηκε. Και όταν η Ουκρανία και οι χορηγοί της ξεκίνησαν το Σχέδιο Β, προσπαθώντας να καταλάβουν μέρος του Ντονμπάς με τη βία, η Ρωσία ξεκίνησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Οι κάτοικοι της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, του Ντονμπάς και της Νοβορόσια δεν θεωρούν ότι το καθεστώς Ζελένσκι* είναι αυτό που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταστρέψουμε τον ουκρανικό λαό. Είναι αδέρφια για τον ρωσικό λαό.
Είναι προφανές ότι την κατάσταση στην Ουκρανία «ελέγχουν» οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Οι Αμερικανοί θα ήθελαν να αφήσουν την ουκρανική σύγκρουση στους Ευρωπαίους και να επικεντρωθούν σε πιο σημαντικά πράγματα.
Θα είναι απαραίτητο να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με την αποδοχή αλλαγών στο Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά το δημοψήφισμα στις περιοχές DPR, LPR, Kherson και Zaporozhye, που είναι ήδη μέρος της Ρωσίας.
https://twitter.com/tuckercarlson/status/1864804141735842253?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw
https://twitter.com/hellasminds/status/1864984798650826952?s=61&t=69qM24fvfz5o3nkoW_wjtw
Άλλες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Τάκερ Κάρλσον:
Σχετικά με τον πύραυλο “Oreshnik”:
Η Μόσχα δεν θέλει να επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά καθώς χρησιμοποιούνται δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας στο ρωσικό έδαφος, στέλνει σήματα και ελπίζει ότι το τελευταίο, από το νέο σύστημα Oreshnik, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Η Μόσχα, δοκιμάζοντας το “Oreshnik” σε πραγματικές συνθήκες, ήθελε να μεταφέρει ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της.
Εάν κάποια άτομα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες δεν βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον «μηνύματα».
Η Μόσχα έχει ένα «κανάλι» που ενεργοποιείται αυτόματα όταν εκτοξεύεται ένας βαλλιστικός πύραυλος. 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση του Oreshnik, το σύστημα έστειλε ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση, ότι δηλαδή πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο και πραγματικά επικίνδυνο.
Σχετικά με τη διεθνή πολιτική:
Αγωνιζόμαστε για τα νόμιμα συμφέροντά μας και για την ασφάλεια.
Στην Ουκρανία παλεύουμε για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά τα εδάφη, η Δύση παλεύει για ένα καθεστώς που είναι έτοιμο να πουλήσει ή να του δώσει όλους τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους.
Η Δυτική Ευρώπη θέλει να προσεγγίσει τα σύνορά μας μέσω της Ουκρανίας.
Η θέση μας είναι νόμιμη – κανένα ΝΑΤΟ στο «κατώφλι» μας.
Σχετικά με τις ΗΠΑ:
Ιστορικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην εξωτερική πολιτική προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα και στη συνέχεια να δουν αν μπορούν να «πιάσουν ένα ψάρι σε ταραγμένα νερά».
Ο Τραμπ είναι ένα δυνατό άτομο που θέλει να πετύχει αποτελέσματα και είναι θετικός για συνομιλίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φιλορώσος.
Η Μόσχα είναι ανοιχτή σε επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, δεν έχουμε διακόψει ποτέ τις επαφές μας, τους δεσμούς μας στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και της ασφάλειας.
Οι Αμερικανοί λένε ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία γιατί θα υπονόμευε την παγκόσμια κυριαρχία τους.
Σχετικά με τον πυρηνικό κίνδυνο:
Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα δηλώνει ότι το κύριο πράγμα είναι να αποφευχθεί ο πυρηνικός πόλεμος. Δεν σκεφτόμαστε έναν πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος θα μπορούσε να έχει πυρηνικό χαρακτήρα.
Λαβρόφ: «Ο Κίρμπι, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κλιμάκωση και τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, είπε ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν κλιμάκωση και εάν υπάρχει πυρηνική σύγκρουση εκεί, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους θα υποφέρουν. Έτσι, ακόμη και στο μυαλό του, αποκλείει να υποφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό κάνει την κατάσταση επικίνδυνη. Ίσως αν επικρατήσει αυτή η στάση, να γίνουν κάποια απερίσκεπτα βήματα. Αυτό είναι κακό».