Γαλλία: Εγκρίθηκε με 331 ψήφους η πρόταση μομφής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H πλειοψηφία των μελών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τάχθηκε το βράδυ της Τετάρτης υπέρ της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ. Υπέρ ψήφισαν 331 βουλευτές.

Είναι η πρώτη κυβέρνηση που καθαιρέθηκε έτσι από το 1962 και η συντομότερη της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς και του κόμματος της Μαρίν Λεπέν.

Κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της αποκαλούμενης προεδρικής πλειοψηφίας και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει στην Γαλλία από την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Γαλλίας

Σύμφωνα με το άρθρο 50, όταν η Εθνοσυνέλευση υιοθετεί πρόταση δυσπιστίας, ο πρωθυπουργός πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραιτείται αμέσως» εάν εγκριθεί μια τέτοια πρόταση, αναφέρει στην εφημερίδα Le Monde ο συνταγματολόγος Julien Boudon, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay.

Μήνυμα Λεπέν σε Μακρόν: «Δεν είναι μακριά η μεγάλη αλλαγή της κυβέρνησης»

«Πυρά» κατά του Μισέλ Μπαρνιέ, εξαπέλυσε η Μαρίν Λεπέν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και το συντηρητικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

«Μέσα σε αυτούς τους τρεις σύντομους μήνες, προέκυψε ότι στην πραγματικότητα ήσασταν επικεφαλής μιας κυβέρνησης χωρίς δημοκρατικά θεμέλια», τόνισε η Λεπέν κατηγορώντας για τον Μπαρνιέ για «αδιαλλαξία, σεχταρισμό και δογματισμό… που απέτρεψαν την παραμικρή παραχώρηση, με την οποία θα είχαν αποφευχθεί αυτές οι εξελίξεις».

Όπως τόνισε η πολιτικός: «Ο προϋπολογισμός που απορρίπτει σήμερα η Εθνική Συσπείρωση, όχι μόνο αρνείται τις υποσχέσεις σας, αλλά δεν έχει κατεύθυνση ή όραμα. Είναι ένας τεχνοκρατικός προϋπολογισμός που συνεχίζει να διολισθαίνει, προσέχοντας πολύ να μην αγγίξει το τοτέμ, τη μετανάστευση που είναι εκτός ελέγχου» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ψήφος μομφής «είναι η συνέπεια όχι μόνο των εκλογικών ελιγμών, των βουλευτικών εκλογών που στέρησαν από τη Γαλλία την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και του εκβιασμού της δικής σας μειοψηφίας, η οποία σας απαγόρευσε να βρείτε τρόπο να συνεργαστείτε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Στέλνοντας το δικό της μήνυμα, η Λεπέν τόνισε: «Η συνεργασία είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας» ανέφερε και προανήγγειλε ότι έρχεται μεγάλη αλλαγή: «Ό,τι και να γίνει, η Εθνική Συσπείρωση είναι έτοιμη να ανοίξει το δρόμο προς την ανάκαμψη της χώρας. Δεν είναι πολύ μακριά η μεγάλη αλλαγή κυβέρνησης».

Στέλνοντας μήνυμα στον Μακρόν, ανέφερε ότι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα μείνει ή εάν θα φύγει»: «Εναπόκειται στον Εμανουέλ Μακρόν να καθορίσει εάν θα αγνοήσει την τεράστια λαϊκή αντίδραση. Αν αποφασίσει να μείνει θα αναγκαστεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι πρόεδρος μιας Δημοκρατίας, η οποία δεν είναι πια εξ ολοκλήρου η 5η».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ