Μανώλης Κοττάκης
Επισκέφθηκα τελευταία φορά το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και είδα τα Γλυπτά του Παρθενώνος τον Ιανουάριο του 2023. Πάντα κάθε τόπος έχει κάτι να μου «πει» και αυτό το κάτι συνήθως το αποτυπώνω στο χαρτί μόλις επιστρέψω στην εφημερίδα. Πόσο μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για εμβληματικές αρχαιότητες του πολιτισμού μας βιαίως αποσπασθείσες από τη μητέρα Ακρόπολη. Κανονικά θα έπρεπε να νιώθω δέος. Ένιωσα τόσο ξένος σε εκείνον τον αχανή χώρο και αισθάνθηκα τόσο ξένα τα ακρωτηριασμένα γλυπτά μας, αταίριαστα σχεδόν με άλλα εκθέματα, όπως οι αιγυπτιακές μούμιες, που όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, μου ήταν αδύνατον να χαράξω μια γραμμή.
Μου άρεσε που οι Βρετανοί έχουν στην είσοδο του μουσείου τους τον Μέγα Αλέξανδρο. Μου άρεσε που είδα μερικά νεαρά Κινεζάκια να ξεναγούνται από τις δασκάλες τους με τάξη στο ελληνικό τμήμα. Αλλά έως εκεί. Η ζωή το έφερε έτσι ώστε να μαγνητοσκοπήσω τη συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά μέσα στο Μουσείο της Ακροπόλεως συνοδεία του προέδρου του, του αείμνηστου ∆ημήτρη Παντερμαλή, στις αρχές Ιουνίου του 2009. Μια μέρα πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του. Πρέπει να ήταν παρών και ο Ερντογάν σε αυτά. Η ζωή το έφερε έτσι ώστε ο τότε υπουργός Πολιτισμού, που ως πρωθυπουργός επιστράτευσε την κυρία Αλαμουντίν – Κλούνεϊ για τον νομικό αγώνα επιστροφής τους, να μας δείξει την ώρα της συνέντευξης σημείο προς σημείο από πού έχουν ξηλωθεί γλυπτά και πού πρέπει να προστεθούν, αν ο Θεός δώσει να γυρίσουν κάποτε πίσω. Ήξερε και τα αετώματα που είχαν αλλοιωθεί. Η ζωή το έφερε έτσι να καλωσορίσουμε τις Καρυάτιδες απαλλαγμένες από το μαύρο του νέφους στο νέο Μουσείο που εγκαινιάστηκε επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και υπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Πώς να συμφωνήσεις, λοιπόν, κανείς Έλληνας δεν το μπορεί, να μείνουν αυτά τα αριστουργήματα σε έναν χώρο γεμάτο αγγλικά κλοπιμαία από την Ινδία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιωνία, ακόμα ακόμα και από τη… Σκοτία; Σε χώρο αποικιοκρατίας δηλαδή και δευτερευόντως μουσείο. Πώς να συμφωνήσεις, κανείς δεν μπορεί, να μείνουν τα αρχαία εκεί που βασιλεύει η τσίκνα των fish and chips όσο περιμένεις στην ουρά για την είσοδο;
Καλά κάνει λοιπόν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιμένει με σύστημα για την επιστροφή τους από το 2019 που εξελέγη και δεν τα παρατάει. Σε αυτό και σε ό,τι αποδεδειγμένα καλό για την πατρίδα θα μας έχει μαζί του, στα άλλα, όπως η μη μάχη του για την Αγία Σοφία, όχι. Ακόμα κι αν οι Βρετανοί δεν έχουν στο βάθος διάθεση να τα γυρίσουν, αλλά συζητούν διότι δεν θέλουν να χάνουν στο πεδίο το εντυπώσεων, καλό είναι.
Στην Κομοτηνή όπου σπούδασα άκουγα πάντοτε μια ωραία παροιμία: Και η σκόνη από τα παπούτσια τους να μείνει -αφορούσε κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονταν σπανίως την πόλη-, καλό είναι. Και ο θόρυβος που σηκώνεται κάθε φορά στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για το δίκαιον της επιστροφής των Γλυπτών με δηλώσεις, δημοσκοπήσεις, ρεπορτάζ, τοκίζεται στο κεφάλαιο που έχει δημιουργηθεί από την καμπάνια της Μελίνας και έκτοτε. Βοηθά στην ωρίμαση των συνθηκών. Εάν τώρα με τα χρόνια πειστεί το Βρετανικό Μουσείο ότι τα εκθέματα έκαναν τον κύκλο της επισκεψιμότητάς τους και δέον να τα ανταλλάξει με άλλους ελληνικούς θησαυρούς περιοδικών εκθέσεων, αυτό μένει να αποδειχθεί. Μέχρι τώρα τα Γλυπτά μας παρήγαγαν μεγάλο μέρος του τουριστικού ΑΕΠ του Λονδίνου. Ζούσε και ζει κόσμος από αυτά.
Όταν όμως βλέπεις ξένους τουρίστες να δακρύζουν και να κλαίνε καμιά φορά με αναφιλητά στη θέα της Ακροπόλεως (που ευλογήθηκα να βλέπω από το γραφείο μου ισταμένη εκεί ψηλά κάθε φορά που σηκώνω το κεφάλι μου από τον υπολογιστή), μπορείς να φανταστείς τι συναισθήματα θα νιώσει η παγκόσμια κοινότητα όταν τα δει κάποτε να επιστρέφουν σπίτι τους και μέσα σου να ευχηθείς «Θα ‘ρθει ο καιρός».
Οι Έλληνες ως λαός είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Η Ακρόπολις και τα γλυπτά είναι η αδιάσειστη απόδειξη του καλύτερου. Εαυτού μας εννοείται.
Δεν θα έχει ουδείς αντίθετη άποψη ότι καλά κάνει λοιπόν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιμένει με σύστημα για την επιστροφή τους από το 2019 που εξελέγη και δεν τα παρατάει, με μια μόνο διαφορά, αυτή η επιμονή να είναι ειλικρινής – πραγματική με ουσία και σε καίρια χρονική στιγμή. Πιθανολογείται όμως ότι χρησιμοποιεί την επίσκεψη του δήθεν για τα μάρμαρα, αλλά δεν αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης αυτής την χρονική στιγμή που η χώρα βολοδέρνει παντός καιρού από αμέτρητους ανέμους.
Διαβάσαμε πως τέθηκαν σε αυτή την τόσο σύντομη συνάντηση θέματα όπως: διμερείς σχέσεις, Γλυπτά, ενίσχυση συνεργασίας, οικονομία, ναυτιλία, τουρισμός, Μεταναστευτικό. Σχετικά με την θητεία της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ευρώ-Βρετανικές σχέσεις, ασφάλεια, άμυνα. Επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τα όσα γράφονται για το Κυπριακό.
Πως μας πείθετε λοιπόν ότι το μόνο θέμα που προβάλλεται που προκαλεί απήχηση παραμένει η επιστροφή τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Σε μια τόσο σύντομη λοιπόν διάρκεια συνομιλίας 40 λεπτών συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Sir Keir Starmer πως χώρεσαν όλα αυτά τα θέματα, ποια είχαν την κύρια βαρύτητα?
Η αποχώρηση από τη Downing Street πήρε τέλος, δίχως να κάνει δηλώσεις ο Πρωθυπουργός.
Και να μην θεωρηθεί παράλειψη στο CNN δήλωσε πως είναι μια χώρα η Ελλάδα που μειώνει φόρους, αντίθετα από άλλες. Υπάρχουν άλλες χώρες όπου βλέπουμε πρόβλημα στη μεταποίηση. Όχι στην Ελλάδα. Άρα πιστεύω ότι ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας σε τάξη τα του οίκου μας.
Θα βοηθήσει περισσότερο την χώρα και τον λαό μια περισσότερο έντιμη, ειλικρινή δημοσιογραφική ενημέρωση.
Χάθηκε κάθε μορφή σοβαρότητας και υπευθυνότητας με τις ευλογίες των ΜΜΕ.
Οι πλούσιοι υδρογονάνθρακες τής Ελλάδος
Η Ελλάδα μας έτσι θα μπορεί ασφα λώς να γίνει τώρα μία νέα Νορβηγία τού Νότου…!!!!
Οι πλούσιοι υδρογονάνθρακες τής Ελλάδος
Ιδιαίτερες αναφορές είχε κάνει ο εκλιπών αείμνηστος Καθηγη τής Αντώνης Φώσκολος στα πολύ πλούσια Ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης – και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων- τονίζοντας ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 10 κοραλ λιογενείς ύφαλοι που έχουν βιογενές φυσικό αέριο.
Την ποσότητα τήν εκτιμώ σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια μ3.
Με αυτήν την ποσότητα ασφαλώς θα μπορούμε να τροφοδοτήσουμε/εξάγουμε με 200 δισ. μ3 φυσικού αερίου τήν Ευρωπαϊκήν Ένωση για 50 έως και 100 χρόνια, που είναι και η διάρκεια ζωής τών κοιτασμάτων»,
είχε επισημάνει σε αρθρογραφία του ο Αντώνης Φώσκολος.
«Αποτέλεσμα αυτής τής εκμετάλ λευσης είναι τό Έλληνικό Δημόσιο να εισπράξει από τήν ExxonMobil
$ 650 τρισεκατομμύρια, δεδομένου ότι η αξία των κοιτασμάτων μας,
$ 10/1.000 μ3, ανέρχεται σέ
$ 3.250.000 δισεκατομμύρια.
Με αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε ολόκληρο τό Ελληνικό Δημόσιο χρέος τών $ 400 δισ. καί ακόμη μας απομένουν καί άλλα επιπλέον
$ 3.249.600 δισεκατομμύρια.
Αμύθητο όντως ποσό και τεράστιο οικονομικό όφελος για τήν Ελλάδα», σημείωνε ο αείμνηστος Καθηγητής Αντώνης Φώσκολος.
Η Ελλάδα μας έτσι θα μπορεί ασφα λώς να γίνει τώρα μία νέα Νορβηγία τού Νότου…!!!!
Να σημειωθεί ακόμη πώς καί στα Ανατολικά τής Κρήτης, καθώς καί στήν θάλασσα τών Δωδεκαννήσων και δεί έξω απο τό Νησιωτικόν Σύμπλεγμα τής Νήσου Μεγίστης, τού Καστελλορίζου, εντός τής Ανατολικής Μεσογείου, υφίστανται εκεί, παρα πολύ πλούσια κοιτά σματα παγωμένων υδριτών μεθανίου, τα οποία επίσης αποτελούν μίαν έξοχην όντως καύσιμην ύλην..!!!
Τεράστιον όντως τό ποσόν αυτό καί τεράστιο τό όφελος τής Ελλαδος μας..!!! Καί εγώ τώρα απολύτως δικαιολογημένα απορώ καί εξανίσταμαι γιατί άραγε η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση τής ΝΔ δεν φροντίζει τάχιστα να εξορύξει καί να εξάγει στήν Ευρώπην αυτά τα όντως πολύ πλούσια Ελληνικά Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου αλλά καί πετρελαίου στην περιοχήν τού Ιονίου Πελάγους καί τών Ιωαννίννων καί έτσι, μέ αυτά τα τεράστια όντως ποσά χρημά των – (( τα οποία εφεξής καί για τα επόμε να 100 έτη )) – πρόκειται ασφαλώς να εισπράξει, θα δύναται πλέον να καλύψει πλήρως όλες τίς αναγκαίες δαπάνες για τίς ακριβές υποδομές καί τήν απόλυτην αμυντικήν θωράκιση τής Πατρίδος μας έναντι τής εχθρικής γείτονος χώρας μας..!!!
Απαραίτητη επίσης φρονώ πώς είναι η επαναγέννηση και η επανασύσταση τής άλλοτε ανθηρής καί ακμαζουσας Ελληνικής Αμυντικής μας Βιομηχανίας κατα τα πρότυπα τής πολύ ισχυρής τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας..!!!
Επαναλαμβάνω και πάλι λοιπόν πώς η Πατρίδα μας έτσι θα δύναται, τώρα καί για τα 100 επόμενα έτη, ασφαλώς να γίνει μία νέα Νορβηγία τού Νότου, επ’ ωφελεία τού Ελληνικού Λαού, τών σημερινών Ελλήνων Πολιτών, τών παιδιών των, τών εγγονών των, αλλά ακόμη καί τών δισεγγόνων των..!!!!