Αναλυτική έκθεση του Τούρκου συγγραφέα και εμπειρογνώμονα Μπουλέντ Ορακόγλου ασχολήθηκε με τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τη μεταφορά της ισραηλινής αμυντικής τεχνολογίας, ειδικά του συστήματος «Iron Dome», στην Ελλάδα, με έμφαση στην τουρκική θέση εάν αυτό το βήμα εφαρμοστεί, ιδίως υπό το πρίσμα του περιφερειακού ανταγωνισμού και των πολιτικών και στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή, δημοσιεύει η Turkpress.
Ο Ορακόγλου δήλωσε σε ρεπορτάζ του στην εφημερίδα Yeni Safak ότι το καλοκαίρι του 2020 ξέσπασε μια κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία οδήγησε σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αν και οι εντάσεις μεταξύ των πολεμικών πλοίων κλιμακώνονται από καιρό σε καιρό, άνεμοι μετριοπάθειας πνέουν αυτή τη στιγμή μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να προσπαθεί να ενισχύσει τις στρατηγικές της σχέσεις με το Ισραήλ, οδηγούμενη από τους φόβους της για προσέγγιση της Τουρκίας με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ότι η επιτυχία της Τουρκίας στον τομέα των ένοπλων drones, που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων και στην αναζήτηση νέων συμμάχων.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα αγόρασε αεροσκάφη Rafale και γαλλικές φρεγάτες Belharra και υπέγραψε επίσης αμυντική συμφωνία με την κυβέρνηση του Παρισιού.
Επιπλέον, η διοίκηση της Αθήνας διέθεσε αρκετές στρατιωτικές βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πιο αξιοσημείωτη τη βάση της Σούδας στο νησί της Κρήτης και σύναψε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών της F-16.
Η Ελλάδα έχει επίσης ξεκινήσει την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών της F-16 σε επίπεδο Viper και τώρα ετοιμάζεται να αγοράσει αεροσκάφη F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή.
Συνεχής προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ
Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής, η Αθήνα αγόρασε και drones και πυραυλικά συστήματα από τον σύμμαχό της στην ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ.
Ο ελληνικός και ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούν πολλές κοινές ασκήσεις, ενώ το Ισραήλ εκπαιδεύει Έλληνες πιλότους.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία με το Ισραήλ αξίας άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Αθήνα και το Τελ Αβίβ εργάζονται για την ανάπτυξη ενός κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.
Σύμφωνα με αναφορές, το έργο θα σχηματίσει ένα σύστημα αεράμυνας παρόμοιο με το ισραηλινό σύστημα Iron Dome, το οποίο αναχαιτίζει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, εκτός από την παραγωγή συστημάτων παρόμοια με τα συστήματα που διαθέτει το Ισραήλ για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Αλλά είναι απίθανο η Ελλάδα να αγνοεί ότι το έργο Iron Dome δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς και ότι το Ισραήλ έχει εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.
Ισραηλινή εφημερίδα εγείρει διαμάχη σχετικά με την Τουρκία
Μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Jerusalem Post, γνωστή για τα άρθρα και τις συντακτικές της πολιτικές κατά της Τουρκίας, αποκαλύπτει την έκταση της δυσφορίας που προκαλεί η Τουρκία στο Ισραήλ μέσω του περιφερειακού της ρόλου.
Η ανάλυση που αμφισβητούσε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είχε έναν αμφιλεγόμενο τίτλο:
«Γιατί η Τουρκία του Ερντογάν υπονομεύει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;»
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν τη σημασία της Τουρκίας ως εταίρου ασφαλείας, το άρθρο υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον ασκεί κριτική στην Άγκυρα.
Η ανάλυση έδειξε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχάρη τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις εκλογές που έγιναν στις 5 Νοεμβρίου και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Τουρκία, τονίζοντας τη συμβολική σημασία της πρώτης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό.
Μάλιστα, ο συγγραφέας Eric R. Mandel ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποβάθμισε τη σημασία του Ισραήλ επισκεπτόμενος την Τουρκία ως τον πρώτο του ξένο προορισμό τον Απρίλιο του 2009.
Κάτω από τον υπότιτλο «Τι πρέπει να θυμάται η ομάδα Τραμπ», η ανάλυση επέκρινε τις πολιτικές του Ομπάμα απέναντι στην Τουρκία, λέγοντας ότι ήταν λάθος.
Το άρθρο τόνισε ότι η Άγκυρα στην τρέχουσα σκηνή υποστηρίζει το κίνημα της Χαμάς, προειδοποιώντας ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ μπορεί να ελκύεται από την ιδέα της επίτευξης συμφωνίας με τον Ερντογάν.
Δήλωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει το Κατάρ ως μεσολαβητής της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.
Το άρθρο καλούσε τον Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, να θεωρήσει την Τουρκία ευθυγραμμισμένη με το Ιράν και να την τιμωρήσει λόγω της υποστήριξής της στη Χαμάς. Επισήμανε ότι η νέα αμερικανική ομάδα εξωτερικής πολιτικής, που υποστηρίζει το Ισραήλ, μπορεί να δυσαρεστήσει την Άγκυρα.
Οι απαιτήσεις του Τραμπ από την Τουρκία
Η ανάλυση εξέτασε μια λίστα με έξι στοιχεία σχετικά με το τι πρέπει να απαιτήσει η κυβέρνηση Τραμπ από την Τουρκία, η οποία περιελάμβανε αμφιλεγόμενες απαιτήσεις όπως
– ο τερματισμός του αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/APG,
– η επιστροφή του πυραυλικού συστήματος S-400 στη Ρωσία και η επανεξέταση της συμφωνίας για πώληση αεροσκαφώνF-16.
– Προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στην Τουρκία με την κατάργηση της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ.
Η ανάλυση ολοκληρώθηκε με συμβουλές προς τον Τραμπ, λέγοντας: «Κύριε Τραμπ, κρατήστε τους φίλους σας κοντά σας και τους εχθρούς σας πιο κοντά», καλώντας τον υποψήφιο Αμερικανό πρόεδρο να είναι προσεκτικός στην αντιμετώπιση της Τουρκίας.
Ο «Ατσάλινος Θόλος» της Τουρκίας
Η Τουρκία εργάζεται για την ανάπτυξη των συστημάτων αεράμυνας με την ονομασία «Ατσάλινος Θόλος», με στόχο την προστασία της επικράτειάς της, η οποία εκτείνεται σε έκταση 788 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, επιπλέον των 250 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων της «Γαλάζιας Πατρίδας» στις θάλασσες, και εκτείνεται στα βάθη του διαστήματος σε αυτό που ονομάζεται «Πατρίδα».
Αυτά τα συστήματα επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια «ομπρέλα ασφαλείας» που να καλύπτει ολόκληρο τον εναέριο χώρο, να αντιμετωπίζει απειλές από πολύ χαμηλά έως πολύ μεγάλα υψόμετρα και από αποστάσεις μικρής έως μεγάλης εμβέλειας.
Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι οι αλγόριθμοί του είναι κρυπτογραφημένοι με τοπικές και εθνικές δυνατότητες, καθιστώντας αδύνατη τη διείσδυση σε αυτό από ξένα μέρη.
Το ευφυές κέντρο ελέγχου σε αυτό το σύστημα ονομαζόταν «Hakim». Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει ακόμα προηγμένο μοντέλο ικανό να παρακάμψει αυτό το σύστημα.
Η ολοκληρωμένη σύνδεση αυτού του συστήματος και των προηγμένων συστημάτων αναγνώρισης και επιτήρησης, όπως οι δορυφόροι και τα συστήματα λέιζερ «Gökbark», παρέχει ολοκληρωμένη και πλήρη κάλυψη, κάνοντας τις δυνατότητές του να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι αυτό το σύστημα θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των συμμάχων της Τουρκίας και θα ενσταλάξει τρόμο και φόβο στις καρδιές των εχθρών της.
Ποια επιθετικά και αμυντικά όπλα υπάρχουν στο σύστημα αεράμυνας ‘Ατσάλινος Θόλος’;
Σύστημα «Ειδοποίησης»: ένα προηγμένο οπλικό σύστημα για την αντιμετώπιση της απειλής των drones χωρίς τη χρήση σφαιρών. Χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να διαταράξει τα συστήματα πτήσης αυτών των αεροσκαφών και να τα καταρρίψει. Η εμβέλεια αυτού του συστήματος είναι περίπου 4 km.
Shaheen: Χρησιμοποιεί πυρηνικά πυρομαχικά με βεληνεκές από 4 έως 8 χιλιόμετρα
Gokbark: Ένα σύστημα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή σε χαμηλά υψόμετρα με εμβέλεια έως και 10 km, και εάν αναπτυχθεί πλήρως, η εμβέλειά του θα φτάσει τα 80 km. Βασίζεται σε ένα όπλο λέιζερ που κατευθύνει την φωτεινή του ενέργεια.
Πύραυλοι Korkut και Gorz: πύραυλοι αεράμυνας μικρής εμβέλειας, με βεληνεκές μεταξύ 4 και 10 χιλιομέτρων.
«Hissar-A+» και «Hissar-O+»: πύραυλοι αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, με βεληνεκές 15 έως 20 χιλιόμετρα.
Cyber Block 2: Πύραυλοι με βεληνεκές 170 km, μαζί με το Block 3 και το Block 4. Το βεληνεκές του Block 4 αναμένεται να φτάσει τα 650 km.
Τα Typhoon, Bora και S-400 θα αποτελούν μέρος του εναέριου συστήματος Steel Dome.
Χάρη στις εθνικές δυνατότητες και σε αυτά τα ολοκληρωμένα συστήματα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει όλους τους πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους, καταλήγει το δημοσίευμα.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ