Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, γράφει ρωσικό δημοσίευμα, είχε κάνει ορισμένες σημαντικές δηλώσεις δύο ημέρες νωρίτερα σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής προγραμματισμού και προϋπολογισμού, αλλά αποδείχθηκαν άνευ ερεισμάτων.
Συγκεκριμένα, ο Γκιουλέρ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να είναι έτοιμες να εγκρίνουν την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα για κοινή παραγωγή και προμήθεια του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35.
Σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, η Ουάσιγκτον άρχισε να αλλάζει τη θέση της κυρίως σε σχέση με την πρόοδο στην ανάπτυξη του νέου τουρκικού μαχητικού KAAN (υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι το πρώτο πρωτότυπο KAAN θα εισέλθει σε πτητικές δοκιμές τις επόμενες εβδομάδες):
Όσον αφορά το αμφιλεγόμενο σύστημα S-400, αν και ορισμένοι ειδικοί θεωρούν αυτή την αγορά ως μια καθαρά πολιτική κίνηση χωρίς δυνατότητα πραγματικής χρήσης στον στρατό του ΝΑΤΟ, ο Γκιουλέρ τόνισε ότι το σύστημα είναι έτοιμο για ανάπτυξη εντός 12 ωρών. Παράλληλα, η αμυντική βιομηχανία της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσει συστήματα με ανάλογες δυνατότητες, σύμφωνα με την η τουρκική κρατική πύλη επίσημων πληροφοριών İletişim Başkanlığı.
Ο Γκιουλέρ υπενθύμισε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρεί «δικά της» 6 μαχητικά F-35, για την κατασκευή των οποίων πλήρωσε πριν αποκλειστεί από το πρόγραμμα (το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες).
Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία υπέβαλε ξανά επίσημη προσφορά για την αγορά του F-35, αν και σε αισθητά πιο μέτριες ποσότητες.
Δεν γίνεται πλέον λόγος για προηγούμενα σχέδια να τεθούν σε λειτουργία «έως 100 F-35». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, στις οποίες αναφέρθηκε ο Γκιουλέρ, σήμερα αναγνωρίζεται ότι είναι απαραίτητη η αγορά 40 μαχητικών.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών Eurofighter Typhoon 4ης γενιάς.
Επιπλέον, ο Γκιουλέρ επιβεβαίωσε την αρχική πληρωμή για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τελευταίας έκδοσης Block 70 ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, λίγο μετά την ομιλία του Γκιουλέρ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική του:
Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την παράδοση των F-35 στην Τουρκία είναι γνωστές σε όλους και η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Η διατήρηση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση και κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησαν επίσης αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την προτεινόμενη επανάληψη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία ή την επιστροφή της στο πρόγραμμα παραγωγής τους.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ