Στις 26 Νοεμβρίου 2019, 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 3.000 τραυματίστηκαν και 13.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Ο σεισμός μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ των 50 δευτερολέπτων έγινε αισθητός σε 6 ακόμη χώρες.
Σύμφωνα με το Αλβανικό Δίκτυο Παρακολούθησης Σεισμολογικής Δραστηριότητας του Αλβανικού Ινστιτούτου Γεωεπιστημών, ήταν ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 40 ετών από τον σεισμό της 15ης Απριλίου 1979 στο Μαυροβούνιο που είχε μέγεθος 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γράφει το ενημερωτικό portal «ABC News».
Η σεισμική δόνηση έγινε στις 3:54 τα ξημερώματα τοπική ώρα και είχε επίκεντρο περίπου 30 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας των Τιράνων. Ο σεισμός ήταν σε βάθος 10 χιλιομέτρων, με περισσότερα από 11.000 κτίρια να έχουν υποστεί ζημιές και περίπου 13.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Μεταξύ των πόλεων που επλήγησαν περισσότερο είναι τα Τίρανα, το Δυρράχιο, η Τουμάνα, η Λέζα και η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.
Η 27 Νοεμβρίου 2019 έχει κηρυχτεί ημέρα πένθους στη μνήμη των θυμάτων.
Μετά τον σεισμό ακολούθησαν πολυάριθμοι μετασεισμοί, μεταξύ των οποίων τρεις με μέγεθος μεταξύ 5,1 και 5,4 Ρίχτερ. Έγινε αισθητός κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής, καθώς και στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα, τα νότια τμήματα της Σερβίας, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.
Η εφημερίδα «Gazeta Shqip» αναφέρει ότι ο σεισμός διήρκεσε 50 δευτερόλεπτα, και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2019 σημειώθηκαν άλλοι 1.300 μετασεισμοί.
Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους 135 οικογένειες των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν από τον σεισμό μετακόμισαν στα νέα τους διαμερίσματα στο Δυρράχιο, την πόλη που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό.
Νωρίτερα αυτό το έτος, αλβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 65 οικογένειες στο Δυρράχιο ήταν ακόμη άστεγες πέντε χρόνια μετά την τραγωδία.
Οι δήμοι της Αλβανίας καλύπτουν το ενοίκιο οικογενειών των οποίων τα σπίτια είναι ακόμη υπό κατασκευή ή που δεν έχουν λάβει τα διαμερίσματά τους, υπενθυμίζει η αλβανική ιστοσελίδα «Hashtag».
Με αφορμή την επέτειο των τεσσάρων ετών από τον σεισμό, τον περασμένο Νοέμβριο, το «Hashtag» σημείωσε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης των κτιρίων που καταστράφηκαν από τον σεισμό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Στην περιοχή του Δυρραχίου, υπάρχουν ακόμη οικοδομικά τετράγωνα που δεν έχουν αποκατασταθεί , και στην περιοχή Spitala του Δυρραχίου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξακολουθούν να χτίζουν πολυκατοικίες, σημείωσαν τα μέσα ενημέρωσης.
Από πέρυσι, μια σειρά από σπίτια στην Κρούγια παραμένουν ημιτελή και στα Τίρανα συνεχίζεται η κατασκευή των δύο νέων συνοικιών.
Με αφορμή την πέμπτη επέτειο από τον σεισμό της 14ης Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους παρουσιάστηκε στα Τίρανα το βιβλίο « Ο σεισμός της 26ης Νοεμβρίου 2019 και τι μπορούμε να μάθουμε ».
Συγγραφείς του είναι ο Αλβανός ακαδημαϊκός και σεισμολόγος Ράπο Ορμένι και ο Τούρκος σεισμολόγος Σερκάν Οζτούρκ, μετέδωσε το ATA.
Ο Ορμένι είπε κατά την παρουσίαση ότι τα ευρήματα από τον σεισμό του 2019. όσον αφορά την προετοιμασία και την προστασία της χώρας από τους σεισμούς μπορεί να χρησιμεύσει ως σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές για τους ανθρώπους και τις κοινότητες στην Αλβανία που θέλουν να προστατευτούν και να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές σε μελλοντικούς σεισμούς.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Σκαντέρ Τζινούσι, ο οποίος είναι επικεφαλής της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών, το βιβλίο θα εξυπηρετήσει επίσης το στέλεχος και τους συμβούλους του στην προετοιμασία μιας καλύτερης στρατηγικής για τους σεισμούς στο μέλλον.
Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η αλβανική τηλεόραση «Top Channel» ενημέρωσε ότι το Ινστιτούτο Γεω-επιστημών ετοιμάζει νέο σεισμικό χάρτη της Αλβανίας. Έπρεπε να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, αλλά δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για το θέμα από τα αλβανικά ΜΜΕ.
Φέτος, η χώρα διεξήγαγε επίσης απογραφή πληθυσμού και κατοικίας στην Αλβανία, τα επίσημα στοιχεία της οποίας αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Θα δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό το 2019.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ