Γαλλία, «χρεωμένη τώρα όπως η Ελλάδα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας για πρώτη φορά ισοδυναμεί με το κόστος της Ελλάδας, με υψηλό δημόσιο χρέος και αδύναμη κυβέρνηση να ισορροπεί μεταξύ της δυσαρέσκειας των πολιτών και της προθεσμίας για την έγκριση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη το 2012, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, μετρούμενο με την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων, ήταν 37 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την απόδοση των γαλλικών ομολόγων με αυτή τη λήξη, υπενθυμίζει το Reuters.

Περίπου 12,5 χρόνια αργότερα, οι αποδόσεις του μακροπρόθεσμου ελληνικού χρέους κυμαίνονται γύρω στο 3% και είναι μόλις 0,02 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις αποδόσεις του γαλλικού χρέους, αναφέρει ο Δείκτης.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το μέλος της ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, μετρούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ, 163,6% στα τέλη Ιουνίου. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία έφτασε κοντά της και κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα των «οφειλετών», με δημόσιο χρέος 112,2 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Τι συνέβη στη Γαλλία;

Τον Ιούνιο, οι επενδυτές αύξησαν σημαντικά το ασφάλιστρο κινδύνου για την αγορά γαλλικού χρέους αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε απροσδόκητα πρόωρες εκλογές, μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν μια οριακή νίκη για τον αριστερό συνασπισμό, αλλά ο πρόεδρος Μακρόν σχημάτισε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του συντηρητικού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, με τη σιωπηρή υποστήριξη της δεξιάς υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν.

Οι Γάλλοι ήδη διαμαρτυρήθηκαν έντονα πριν από τις εκλογές ενάντια στο σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Μπαρνιέ μπορεί να πέσει πριν από τα Χριστούγεννα.

Η ομάδα του Μπαρνιέ διαπραγματεύεται τώρα με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και μικρότερες πολιτικές ομάδες για να αποτρέψει μια νέα πολιτική κρίση.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να περάσει τον προϋπολογισμό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και είπε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να επικαλεστεί ένα άρθρο στο σύνταγμα που του επιτρέπει να εγκρίνει το κείμενο χωρίς ψηφοφορία. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.

Το επόμενο έτος, ο Μπαρνιέ θέλει να μειώσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού και να αυξήσει το εισόδημα αυξάνοντας τους φόρους, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το φετινό έξι σε πέντε τοις εκατό του ΑΕΠ.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

  1. άμα θέλει να μείωση το έλλειμμα να σταματήση να βοηθά την ουκρανια.αντιθετος μάλιστα να αγοράζη φθηνό αέριο και πετρέλαιο από την ρωσια αλλιώς θα τον φάει η μαρμαγκα,όπως και τα άλλα τσιράκια της Ούρσουλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ