Η απόφαση της Σλοβακίας να κλείσει το γραφείο διασύνδεσης της, η οποία είναι μια από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, θεωρείται ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες της Πρίστινα να βελτιώσει τις σχέσεις της με αυτές τις χώρες.
Η Σλοβακία αποφάσισε να κλείσει το γραφείο στην Πρίστινα από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, με τη δικαιολογία της αναδιοργάνωσης του διπλωματικού δικτύου της.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε ότι ενώ βρισκόταν στο Βελιγράδι ότι στρατιώτες της χώρας του, θα ενταχθούν στη δύναμη ‘KFOR’ μετά από 15 χρόνια.
Εκτιμάται, σύμφωνα με την αλβανική «Koha» ότι ο τερματισμός της διπλωματικής αποστολής στην Πρίστινα και η επιστροφή των Σλοβάκων στρατιωτών στην KFOR είναι ένα βήμα πίσω και μπορεί αυτό να έγινε κατόπιν αιτήματος της Σερβίας.
«Εφόσον η Σερβία κάνει προπαγάνδα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παραβίαση των δικαιωμάτων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, η KFOR είναι ένα είδος εγγύησης γι’ αυτό, οπότε σύμφωνα με αυτή τη λογική, η Σλοβακία θα δικαιολογείται να στείλει δυνάμεις της KFOR. Θα εξυπηρετήσει ως ένα είδος προστασίας για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, από την άλλη πλευρά, είναι σαν ένα γραφείο συνδέσμου».
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει 150 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο σε κοινή διάσκεψη με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Διαβεβαίωσε τον Βούτσιτς ότι δεν θα αναγνώριζαν ποτέ το κράτος του Κοσσυφοπεδίου ακόμα κι αν αντιμετωπίσουν διεθνή πίεση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα με τη Σερβία, θα είναι δύσκολο για το Κοσσυφοπέδιο να λάβει νέα αναγνώριση όχι μόνο από τη Σλοβακία αλλά και από άλλες χώρες.
Εκτός από τη Σλοβακία, άλλες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και έχουν Γραφεία Διασύνδεσης στην Πρίστινα είναι : Ρωσία, Κίνα, Ρουμανία και Ελλάδα.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ