Μία από τις συγκλονιστικότερες περιόδους στην ιστορία της προετοιμάζεται να ζήσει Ελλάς μετά την διετία 2008-2009 , όταν και τότε η γεωπολιτική «επικαθόρισε» τις πολιτικές εξελίξεις.
του Μανώλη Κοττάκη
Τότε ήταν οι αγωγοί φυσικού αερίου που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή και στην κατ ουσίαν ανατροπή της υπό την απειλή της απωλείας εθνικού εδάφους. Σήμερα είναι το Αιγαίο , η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και εν τέλει η μεγάλη διευθέτηση που επιχειρείται στο Αρχιπέλαγος επί ζημία των εθνικών συμφερόντων σε βάθος χρόνου. Με συνέπεια να συγκλονίζεται η ΝΔ από ισχυρές αναταράξεις οι οποίες έχουν ως σημείο αφετηρίας την κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου.
Για να παρακολουθήσει κανείς και κυρίως να κατανοήσει το βάθος των εξελίξεων το κλειδί είναι:
– H αποκάλυψη όλων όσων συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας κυρίων Γεραπετρίτη και Φιντάν για την κυοφορούμενη συμφωνία με την Τουρκίας
– H φιλολογία που αναπτύσσεται για το ποιος θα εκλεγεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου , μέσα Φεβρουαρίου νέος αρχηγός του κράτους. Ενώ η συζήτηση σήμερα γίνεται με όρους ιδεολογικούς, αν θα είναι κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός, το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η στάση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι σε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που θα εκποιεί – παραδίδει το Αιγαίο στην συνδιοίκηση με την γείτονα Τουρκία. Και θα αλλάζει το ελληνικό status quo αιώνων.
– Oι ισχυρότατες διεργασίες στο διπλωματικό σώμα στις ανώτερες και μεσαίες βαθμίδες του οποίου επικρατεί αναβρασμός κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και δεν αποκλείεται καθόλου να έχουμε νέες ηχηρές διαφοροποιήσεις. Η παραίτηση του πρέσβεως Ρούσσου Κούνδουρου είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.
-Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κοινοβούλιο και η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη και Γιώτας Πούλου. Με συνέπεια ο αριθμός των ανεξαρτήτων Βουλευτών που διαπραγματεύονται την ψήφο τους και τον εαυτό τους σε αυτή την συγκυρία να έχει φθάσει πλέον τους 21.
– O πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωσης επιστολικής ψήφου Αποδήμων και για τις εθνικές εκλογές και στο βάθος πρόωρες εκλογές που μπορεί να λειτουργήσουν ως πλυντήριο για την νομιμοποίηση εθνικά απαράδεκτων αποφάσεων μέσα σε καθεστώς ανελέητης συμμαχικής και κυβερνητικής επικοινωνιακής καταιγίδας.
-Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το σημαντικότερο μέρος του πάζλ αλλά όχι όλο το πάζλ. Ο πρωθυπουργός είναι αρκετά ψυχρός για να ενοχλήθηκε από την λέξη «χαριεντισμός» του κυρίου Σαμαρά για την συνάντηση με τον Ερντογάν , είναι όμως αρκετά έξυπνος για να καταλάβει τι σημαίνει αν στην καρδιά της κοινοβουλευτικής του ομάδος δρούσε ελευθέρως ομάδα που αποδεικνύει και τεκμηριώνει την θεωρία ότι ετοιμάζονται «Πρέσπες του Αιγαίου».
Ετοιμάζονται οι Πρέσπες! Και οι κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς είναι αντίθετοι με αυτή την προοπτική . Ενώ ο πρωθυπουργός ζει με την αγωνία μην έχει και αυτός την αυτή πολιτική τύχη με τον πατέρα του. Την στιγμή λοιπόν που άρχισε να θεριεύει η αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ο κύριος Μητσοτάκης επιχείρησε να την κόψει στην ρίζα της προκαλώντας όμως πολλαπλά κατάγματα στην παράταξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τυπωθεί η εφημερίδα το «Βήμα» με την συνέντευξη Σαμαρά με την οποία ο Μεσσήνιος πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ζητούσε την παραίτηση Γεραπετρίτη και ομιλούσε για «Πρέσπες» του Αιγαίου συνέβησαν τα εξής ωραία και περίεργα πράγματα:
Πρώτον ο πρωθυπουργός σύμφωνα με την δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή ήξερε από την περασμένη Δευτέρα ότι ο κύριος Σαμαράς θα προτείνει Καραμανλή. Δεδομένου ότι η συνέντευξη δόθηκε Πέμπτη και μέχρι τότε κανείς δεν γνώριζε το περιεχόμενο ,εγείρεται το ερώτημα πως ο κύριος Μητσοτάκης γνώριζε τις μύχιες σκέψεις Σαμαρά . Τρέχουν μακριά οι σκέψεις όλων.
Δεύτερον αίφνης έγινε μια περίεργη διάρρηξη στην οικία του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Αλέξανδρου Σαμαρά η οποία βρίσκεται πλησίον της οικίας του Αντώνη Σαμαρά και ανήκει στις πλέον φυλασσόμενες περιοχές των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν αντικείμενα αξίας 100.000 ευρώ. Πολύ πειστική κλοπή .
Τρίτον την Παρασκευή το βράδυ μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην τηλεόραση και αποκάλυψε ότι διεξάγει διαπραγματεύσεις «από την πίσω πόρτα» με τον κύριο Γεραπετρίτη στις οποίες συζητούν «κοινό σχέδιο Ελλάδος -Τουρκίας για το Αιγαίο» και ότι στην ατζέντα είναι πάντοτε «η αποστρατιωτικοποίηση και οι γκρίζες ζώνες». Το υπουργείο Εξωτερικών αντί να απαντήσει στις δηλώσεις αυτές οργάνωσε μαζί με το Μαξίμου επικοινωνιακή επιχείρηση απόκρυψης τους από τον ελληνικό λαό. Και τούτο διότι αν γίνονταν γνωστές η συνέντευξη Σαμαρά και η απαίτηση του για την αποπομπή Γεραπετρίτη θα είχαν δικαιωθεί πριν καν τυπωθεί η συνέντευξη στο «Βήμα» !
Η κυβέρνηση θα όφειλε να διακόψει τον διάλογο όχι να διαγράψει τον κύριο Σαμαρά. Τελικώς προτίμησε τον «γύψο» στα ΜΜΕ . Σύμφωνα με όσα έγραψε η Ελληνίδα ανταποκρίτρια Μαρία Ζαχαράκη στο συνδρομητικό newsletter Kreport ο Τούρκος υπουργός μίλησε για «ορθολογικές λύσεις από Μητσοτάκη». Πιο συγκεκριμένα είπε : « Τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει λάβει ισχυρή υποστήριξη από τον λαό είναι σε θέση να εκφράζει την πολιτική της βούληση πίσω από πιο ορθολογικές λύσεις». Πρόκειται για έμμεση επιβράβευση του πρωθυπουργού από την τουρκική ηγεσία. Αλλά το κορυφαίο ήταν άλλο! Η αποκάλυψη Φιντάν ότι άλλα συζητούνται στις επίσημες συναντήσεις και άλλα στις μυστικές συναντήσεις που γίνονται αλλά δεν ανακοινώνονται.
Δήλωσε ο Φιντάν αλλά ο ελληνικός λαός κρατήθηκε στο σκοτάδι: «Σε ένα μέρος που όλοι συναντιούνται επισήμως και όλες οι συναντήσεις καταγράφονται επίσημα , κανείς δεν θα φέρει μια πιο δημιουργική και πρωτοποριακή θέση. Όλοι ξεκινούν από το ασφαλέστερο δυνατό σημείο και διατηρούν την θέση τους εκεί. Οι πιο δημιουργικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε σύνθετα ζητήματα γεννιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Έχω κάνει το ίδιο πράγμα σε πολλές διαμεσολαβήσεις. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα της πολιτικής κατάστασης πρέπει να χρησιμοποιείται η διπλωματία της πίσω πόρτας».
Και κατέληξε : «Τώρα υπάρχει μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ. Αυτή η διαδικασία συζητά αυτή την στιγμή ορισμένα θέματα ανοικτά και ειλικρινά». Οι «πίσω πόρτες Φιντάν» ήταν μία από τις βασικές αιτίες, πέραν του αποκλεισμού του από τις συναντήσεις και την διαφωνία του για την συν-χωροθέτηση με την Τουρκία των θαλασσίων πάρκων του Αιγαίου, που οδήγησαν στην παραίτηση από την υπηρεσία τον πρέσβη Ρούσσο Κούνδουρο. Όταν ο κύριος Κούνδουρος είδε στην ΕΡΤ την διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγήτρια Νομικής Μαρία Γαβουνέλη να αποκαλύπτει ότι γίνονται μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδος – Τουρκίας για τον προσδιορισμό του εύρους των χωρικών μας υδάτων στα 8 μίλια κατάλαβε ότι υπάρχει αθέατος ομάδα διαπραγμάτευσης. Τα 12 μίλια έχουν άλλωστε ενταφιαστεί. Δεν τα θέλουν οι Τούρκοι, δεν τα θέλουν και οι ΗΠΑ για να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τα ρωσικά υποβρύχια στις θερμές θάλασσες ! Η γκάφα Γαβουνέλη θορύβησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος έσπευσε να απαντήσει σε βολική από μηχανής Θεού ερώτηση του βουλευτή των «Σπαρτιατών» κυρίου Ζερβέα και να αδειάσει την Γαβουνέλη !
Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εξίσου κομβικό για τα ελληνοτουρκικά. Η πρόταση Σαμαρά για Καραμανλή δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά τουλάχιστον ως προς αυτό θέλησε να διατηρήσει τα προσχήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού ( παράπλευρη συνέπεια ) περιόρισε μερικώς αλλά δεν εξαφάνισε ολικώς την συζήτηση για το όνομα «Καραμανλής» ασχέτως αν ο πρώην πρωθυπουργός με την ομιλία του στην Πάτρα έκλεισε το θέμα «καραμανλικά» με την φράση «δεν με αφορά».
Το ίδιο είπε ο Καραμανλής και στον Αντώνη Σαμαρά όταν διάβασε στην εφημερίδα το επίμαχο απόσπασμα :
«Με τιμάς και σε ευχαριστώ αλλά δεν με αφορά το θέμα». Ενώ για την διαγραφή του ήταν δημοσίως ξεκάθαρος : «Διαφωνώ με τα πειθαρχικά μέτρα». Το μέτωπο δεν σπάει!
Το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει τεράστια σημασία για τις όποιες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Και γι αυτό γνωστοί κύκλοι προωθούν την υποψηφιότητα του φιλόδοξου Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα επιχειρώντας να κάψουν ταυτοχρόνως κάθε πιθανότητα εκλογής του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια στο αξίωμα.
Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων δεν πέρασε απαρατήρητο ότι την ημέρα που δημοσιευόταν η συνέντευξη Σαμαρά για Καραμανλή στο «Βήμα» σε άλλο ενυπόγραφο ρεπορτάζ της εφημερίδας προωθείτο το σενάριο Στουρνάρας Πρόεδρος – Μητσοτάκης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2026 – Δένδιας πρωθυπουργός. Όταν τα ελληνοτυρκικά θα έχουν κλείσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Δεν πέρασε απαρατήρητο επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης «φωτογράφισε» τον Νίκο Δένδια και του επιτέθηκε επειδή αρνήθηκε να μετάσχει στην καμπάνια Μητσοτάκη κατά Σαμαρά. Ιδιωτικώς ο κύριος Γεωργιάδης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Δένδια αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο παρασκήνιο λειτουργεί ως πολιτικός λαγός για την υποψηφιότητα Στουρνάρα. Μόνο αυτός μπορεί να διευκολύνει την ψήφιση των πεπραγμένων της διπλωματίας της πίσω πόρτας. Πλέον αυτών το ποιον θα υποδείξει η ΝΔ για την Προεδρία εξελίσσεται και σε μια μάχη κέντρων επιρροής για το ποιοι θα την ελέγξουν στην μετά Μητσοτάκη εποχή: Οι ιδρυτές της ή οι εκσυγχρονιστές που έχουν αλώσει το Μέγαρο Μαξίμου; Είναι αστείο να μαλώνει τον Οννεδίτη Δένδια του 1974 ο κύριος Γεωργιάδης που γράφτηκε στην ΝΔ το 2012….
Κρίσιμο ρόλο στην εξίσωση των ελληνοτουρκικών παίζει επίσης η σύνθεση της Βουλής των ανεξαρτήτων και των διασπασμένων κομμάτων. Οι ανεξάρτητοι είναι 21, του κυρίου Σαμαρά περιλαμβανομένου. Η δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής : ΝΔ 155 από 158. ΣΥΡΙΖΑ 29 από 47. ΠΑΣΟΚ 31 από 32. Ελληνική Λύση 11 από 12. Πλεύση 6 από 8, Σπαρτιάτες 5 από 12. Πρόκειται για την πλέον χειραγωγήσιμη Βουλή της μεταπολιτεύσεως που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ψηφίσει «τέρατα». Ένας οδικός χάρτης που προβλέπει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, συμφωνία πλαίσιο με την Τουρκία και τυχόν συνυποσχετικό που χρειάζεται 180 ψήφους, πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία για να καταστεί ο ελληνικός λαός «πλυντήριο αποφάσεων» δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί. Και η ψήφος του τελευταίου ανεξαρτήτου Βουλευτή μετρά λοιπόν . Ειδικώς τον «Κασσελακικών» . Αλλά και των «Σπαρτιατών» που έχουν δηλώσει πρόθυμοι δημοσίως να στηρίξουν τον πρωθυπουργό στα εθνικά θέματα αν ενημερωθούν σωστά και πειστούν.
Όλα αυτά αναλόγως και σε συνάρτηση με την γεωπολιτική ατμόσφαιρα όμως. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα επιδίδεται συστηματικά στην αφαίρεση δικαιωμάτων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από νησίδες και βραχονησίδες προκειμένου διά της εξουδετερώσεως τους και της αλλαγής του νομικού τους καθεστώτος ( ακυρώθηκε και η οικονομική δραστηριότητα στην Χρυσή-Γαιδουρονήσι, νοτίως της Ιεράπετρας ) να ικανοποιηθούν οι τουρκικές επιθυμίες για την μέθοδο της οριοθέτησης. Ήδη οι γείτονες ζητούν να γίνει η οριοθέτηση κατά το πρότυπο της συμφωνίας Ελλάδος -Ιταλίας και των συνοδευτικών εγγράφων αυτής σύμφωνα με τις ιδέες του τέως Τούρκου πρεσβευτή Οζουγκέργκιν ώστε να υπολογιστεί η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου με το παλαιό προ του 1982 διεθνές δίκαιο και με βάση τις μειωμένες επήρειες των νήσων του Ιονίου…..
Στραβα και αναποδα μεσα + εξω και κανενας δεν υδρωνη . Μας εχουν παρει τα παντελονια , οπως παμε θα μας παρουν και τα σοβρακα .Και αναρωτιεμαστε ποτε θα γινουμε ενα συνχρονο Ευρωπαικο Κρατος . Καταντια