Η άγνωστη βυθισμένη αρχαία γέφυρα της Ελλάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μία από τις ομορφότερες χώρες της Ευρώπης και η βυθισμένη γέφυρα της Ιτέας δείχνει ακριβώς αυτό: Πώς κάθε γωνιά αυτής της γης κρύβει ένα μυστικό και φιλοξενεί ίχνη χιλιετιών ιστορίας.

Η Ιτέα είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φωκίδας, στην κεντρική Ελλάδα.

Η βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας

Ακριβώς έξω από την πόλη της Ιτέας, μπορεί κανείς να δει δύο όμορφες νησίδες. Στην αρχαιότητα, ο Άγιος Αθανάσιος συνδέθηκε με το γειτονικό νησί του Αγίου Κωνσταντίνου με μια τεχνητή πέτρινη γέφυρα. Η γέφυρα είχε μήκος 210 μέτρα.

Σήμερα, ένα μέρος της πέτρινης κατασκευής φαίνεται στο βυθό της θάλασσας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η πέτρινη κατασκευή ήταν μια προβλήτα από πέτρες 20-60 κιλών και είχε πλάτος μόλις τέσσερα μέτρα.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ενώ μια άλλη άποψη είναι ότι χτίστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε μετά από μια γεωλογική αλλαγή στην περιοχή.

Ο κρατήρας Waterlilly

Itea upstories

Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, μπορεί κανείς να βρει πολλούς κρατήρες. Σύμφωνα με μια εύλογη εξήγηση, αυτοί οι κρατήρες είναι αποτέλεσμα γεωλογικών αλλαγών. Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι είναι τα αποτελέσματα από μετεωρίτες που δημιούργησαν αυτά τα εντυπωσιακά τοπία.

Ο πιο όμορφος κρατήρας από όλους είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στα δύο νησιά του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτόν τον κρατήρα, είναι ότι πρέπει να ξέρετε πού ακριβώς να τον αναζητήσετε, αφού δεν είναι ορατός από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα δημοφιλή θέρετρα Ιτέα και Γαλαξίδι.

Είναι ένας όμορφος και ταυτόχρονα εντυπωσιακός κρατήρας με διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 50 μέτρα. Ο κρατήρας φιλοξενεί ένα σπάνιο μείγμα υδρόφυτων και τεράστιων νούφαρων.

Μια επίσκεψη στην περιοχή θεωρείται απαραίτητη, καθώς μπορείτε να συνδυάσετε και μια επίσκεψη στο όμορφο και γραφικό Γαλαξίδι και στο επιβλητικό και ιστορικό τόπο των Δελφών που βρίσκεται κοντά.

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ