Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία, ο καλλιστήμονας ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά επιμήκη λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες που μοιάζουν με βούρτσες. Aπό εκεί, άλλωστε, ο καλλιστήμονας πήρε και το ιδιαίτερο όνομα του.

Ο καλλιστήμονας ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μυρτιά και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα. Δημοφιλές φυτό για τους κηποτέχνες, ο καλλιστήμονας επιλέγεται για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται ο καλλιστήμονας για να αναπτυχθεί;

O καλλιστήμονας ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό, ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα. Επειδή ο καλλιστήμονας είναι ευαίσθητος σε παρατεταμένη παγωνιά και στους βοριάδες, προτιμούμε να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες προφυλαγμένες θέσεις.

Αν φυτέψουμε τον καλλιστήμονα σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση.

Ο καλλιστήμονας αναπτύσσεται καλύτερα σε όξινα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Κατά τη μεταφύτευση του καλλιστήμονα, θα πρέπει να προσέξουμε να μην σπάσει η μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα, καθώς διαθέτει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο καλλιστήμονας;

Ο καλλιστήμονας χρειάζεται τακτικό πότισμα για να αναπτυχθεί καλά και να προσφέρει την πλούσια ανθοφορία του. Ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Σχετικά με τη λίπανση του καλλιστήμονα, δεν έχει τόσο ανάγκη σε άζωτο, αλλά σε λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο για να επιτύχει ικανοποιητική ανθοφορία.

Προτιμούμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά και εφαρμόζουμε κάθε 2 εβδομάδες, από τα μέσα της άνοιξης ως τις αρχές του φθινποπώρου, είτε το έχουμε φυτέψει στον κήπο είτε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

3. Πώς πολλαπλασιάζεται και πώς κλαδεύεται ο καλλιστήμονας;

O καλλιστήμονας δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα, παρά μονό αν αραιώσει πολύ το φύλλωμα του. Συνηθίζουμε μόνο να αφαιρούμε ξεραμένα κλαδιά και λουλούδια μετά το τέλος της ανοιξιάτικης ανθοφορίας του καλλιστήμονα.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά καλλιστήμονα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πολλαπλασιασμός του καλλιστήμονα γίνεται με σπόρο, και κυρίως με μοσχεύματα. Αν μαζέψουμε σπόρους καλλιστήμονα από τον καρπό του φυτού, θα πρέπει να τον φυτέψουμε σε γλάστρα την περίοδο της άνοιξης.

Πάντως, πιο σύνηθες και πιο εύκολο είναι να φτιάξουμε φυτά καλλιστήμονα από ημιξυλώδη μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που δεν φέρυν λουλούδια την περίοδο του καλοκαιριού. Αφαιρουμε τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος από τη βάση του μοσχεύματος και τα φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας.

4. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον καλλιστήμονα;

Ο καλλιστήμονας είναι γενικά ανθεκτικός σε προσβολές από έντομα και ασθένειες. Μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα του καλλιστήμονα με βρέξιμο θειάφι για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου. Επίσης, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά γιατί υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος της ρίζας.

Ο προληπτικός ψεκασμός του φυλλώματος του καλλιστήμονα με θερινό πολτό βοηθά στην αντιμετώπιση του εντόμου της ψώρας και του ψευδόκοκκου.

5. Κι ένα μυστικό για τον καλλιστήμονα

Ο καλλιστήμονας, την περίοδο που είναι ανθισμένος, έχει υψηλή επισκεψιμότητα από μέλισσες, καθώς θεωρείται εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό. Στην κυριολεξία, τα άνθη του βουίζουν από τις μέλισσες. Γι’ αυτό θέλει προσοχή για όσους είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της μέλισσας.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ